Korekcija grudi nakon trudnoće i dojenja


Grudi nakon dojenja

Nije tajna da trudnoća i postporođajni period mogu ostaviti traga na bilo kojem dijelu tijela žene.

U tom periodu vaše tijelo prestaje biti vaše, počinje se širiti, mijenjati na način na koji niste u potpunosti spremne.

Prvo što se primijeti su grudi koje nekontrolirano rastu, čak i prije trbuščića i pokojeg kilograma, a sve zahvaljujući intenzivnoj sintezi estrogena i progesterona u tijelu, dodatnoj krvi, vodi i masnoćama koje su potrebne vašoj bebi.

Nakon poroda, većina rasprava uglavnom se vodi oko skidanja viška kilograma gdje glavnu riječ vode treneri i nutricionisti.

Mnoge žene tvrde da najviše kilograma izgube upravo dojenjem. Osim što je majčino mlijeko najbolji izvor prehrane za novorođenče, njime se, prema istraživanju Američke udruge za trudnoću, može sagorjeti oko 425 do 700 kalorija dnevno bez dodatne fizičke aktivnosti.

Neke od svjetski poznatih manekenki kunu se u prednosti dojenja poput ubrzavanja metabolizma i zadržavanja vlastitog ‘ja’. No, istinu o tome kako dojenje može (loše) utjecati na sam izgled vaših grudi, rijeko se spominje.

Što se ustvari događa s grudima tijekom trudnoće i dojenja objasnio nam je doktor Dinko Bagatin, opći, plastični i rekonstruktivni kirurg, čija je specijalnost upravo korekcija grudi.

Povećanje grudi

Veličina grudi kroz cijeli ovaj proces može narasti i do tri broja košarice grudnjaka jer nastaje novo i žljezdano i masno tkivo, a i sama veličina tijekom dojenja oscilira na dnevnoj bazi. Hormoni utječu na pigmentaciju kože pa će  bradavice postati tamnije.

Zbog povećane količine krvi koja teče tijelom, vene na grudima mogu postati vidljive, a dodatna količina progesterona može uzrokovati pojavu dlačica oko bradavica. Također, zbog naglog rasta, pojavljuju se i strije.

Promjena oblika dojki nakon prestanka dojenja medicinski je posve uobičajena jer se žlijezde u dojkama vraćaju u svoj stari oblik, a ostaje višak kože. Potroše se čak i zalihe masnih stanica koje su se prikupljale tijekom trudnoće.

S druge strane, grudi su oduvijek simbol ženstvenosti i samopouzdanja. Stoga, svatko tko je dojio, shvatit će zašto je upravo zahvat podizanja grudi danas u svijetu u stalnom porastu.

Povećanje grudi

Prema podatku Američkog društva plastičnih kirurga, u posljednjih 10 godina radi se o porastu od 75%, a u većini slučajeva su pacijentice mlade majke. Doktor Bagatin iz Poliklinike Bagatin detaljno nam je objasnio o kojem se zahvatima najčešće radi.

Nakon trudnoće i dojenja, žljezdane hipertrofije dojke smanjuju se zbog čega se gubi volumen u gornjem dijelu dojke, oko bradavice te ostaje višak kože. Ako su grudi opuštene i spuštene, no imaju svog vlastitog volumena, radi se samo zahvat podizanja grudi.

Postoje razne tehnike podizanja, koje ovise o prirodi i stupnju obješenosti grudi te krajnjem rezultatu koji se želi postići, zbog čega se rade vrlo detaljna klinička mjerenja grudnog koša i grudi.

Nakon što se odstrani suvišna koža, podižu se bradavice i redizajnira se koža oko areola kako bi se dobile ljepše grudi.

U slučajevima kada se izgubi volumen, osobito u gornjem dijelu dojke, rješenje je povećanje grudi implantatima.

Povećanje grudi

U Poliklinici Bagatin koristimo Mentor implantate proizvođača Johnson&Johnson, koje smatramo najkvalitetnijima.

Koristimo i okrugle i anatomske implantate što ovisi o željama, a kako bi odluka bila što sigurnija, u ponudi imamo Vectra XT 3D fotosimulator koji će pokazati pacijenticama kako će izgledati nakon operacije. Implantat daje punoću u svim smjerovima, što se najviše i najljepše vidi u profilu.

Preporuka za zahvate korekcije grudi najčešće je do godinu dana nakon poroda, odnosno, 6 mjeseci nakon prestanka dojenja.

U kojem periodu života se odlučiti na sam zahvat je u potpunosti individualna odluka, no prema dosadašnjem iskustvu doktora Bagatina, korekcije grudi rade se najčešće nakon što žena odluči da više neće biti trudna.

Naravno, uvijek postoji mogućnost ponovne trudnoće nakon podizanja i ugradnje implantata.

Potrebno je naglasiti da dojka ostaje funkcionalno aktivna bez obzira na implantate. Dakle, žene s implantatima mogu najnormalnije dojiti i nemaju nikakvih problema niti tijekom niti nakon trudnoće.

Dr. Dinko Bagatin, specijalist opće i plastične kirurgije

Dr. Dinko Bagatin najviše se bavi estetskom i rekonstruktivnom kirurgijom te mu je cilj omogućiti pacijentima najbolji mogući izgled te bolji život uz pomoć kirurgije. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici Merkur, a specijalizaciju iz opće i plastične kirurgije na Klinici za kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru Rebro. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i Hrvatskog kirurškog društva te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni