Što je kemijski piling i kako djeluje?


Kemijski piling

Mogućnost vraćanja mladolikog izgleda neinvazivnim metodama svima je iznimno privlačna. Razlog je to zbog kojeg su kemijski pilinzi vrlo popularni u tretiranju i redukciji znakova starenja.

Općenito, pilinzi uklanjanju odumrle stanice suhe kože kako bi se otkrila blistava i zaglađena koža lica, a postoje različite vrste i načini kako to možemo činiti – profesionalno ili u udobnosti svoga doma.

Što je kemijski piling?

Kemijski pilinzi podrazumijevaju nanošenje određene vrste „kemijskog agensa“ na kožu kako bi se potaknuo proces eksfolijacije površine kože, a tako bi se stimulirala proizvodnja kolagena za čvršću kožu.

Iako je popularnost kemijskih pilinga oslabjela dolaskom lasera, u Poliklinici Bagatin i dalje je popularna metoda za tretiranje bora i smeđih mrlja te obnavljanja površine kože.

Posebnost kemijskih pilinga je visoka koncentracija različitih kiselina čiji je omjer pomno biran. Najčešće je riječ o alfa-hidroksilnim kiselinama (AHA poput glikolne kiseline), beta-hidroksilnim kiselinama (salicilna kiselina, također poznatu i kao BHA) ili fenolu kao sredstvu za eksfolijaciju.

Kako djeluje?

Ovisno o kiselini i njenoj koncentraciji dolazi od površinskog do srednjeg ili dubljeg ljuštenja kože, a rezultati su potom usko vezani za dubinu ljuštenja. Tako površinska ljuštenja nude umjerenija poboljšanja od onih koja su srednja ili dubinska.

Rezultati su vidljivi u poboljšanju pogleda tankih linija i bora, kožnih diskoloracija, teksture kože, obnavljanja kolagena, uklanjanja mitesera, ali i smanjenja pretjerane proizvodnje masnoće.

Sam kemijski piling koji se stavlja nema reakciju samo tog dana kad smo ga stavili, već u potkožju djeluje sljedećih 2 tjedna, tako da razmak nanošenja kemijskog pilinga može biti najučestalije svaka 2 tjedna, ako je riječ o profesionalnom tretiranju.

Što je kemijski piling i kako djeluje

Što kemijski piling može, a što ne može?

Kao što i uvijek činimo u Poliklinici Bagatin, i kod kemijskih je pilinga važno znati što je moguće kako biste imali realna očekivanja i poštedjeli se razočaranja. Pilinzi mogu učiniti kožu glatkom, reducirati smeđe mrlje i neujednačen ten kao rezultat sunčanih oštećenja te je pilingom moguće postići da koža lica izgleda svježije i mlađe.

Međutim, kemijski piling ne može ukloniti izgled krvnih žila na koži ili promijeniti izgled povećanih pora, nema učinak na keloidne ožiljke i ne djeluje kao face-lifting. Također, ograničeno im je i djelovanje kod osoba koje imaju kožne diskoloracije, a tamnije su boje kože.

Kućni ili profesionalni pilinzi – koja je razlika?

U udobnosti vlastitog doma možemo samostalno nanositi pilinge koji sadrže eksfolijate niže koncentracije. Oni su pogodni za tretiranje beživotne kože s manje vidljivim znakovima starenja ili blažim oblicima akni. Najčešće su dio dnevne ili pak tjedne beauty rutine kojom vraćamo glatkoću i sjaj koži. Nakon kućnog pilinga koža je svježa i napeta, ali nema vidljivih ljuštenja, zatezanja kao ni vremena oporavka.

Profesionalne kemijske pilinge visoke koncentracije u Poliklinici Bagatin rade dermatolozi. Nakon tretmana vidljive su mrlje, ljuštenje, a opravak se sastoji od izbjegavanja vode i vlage u naredna 2 – 3 sata. Kako bi se postigao najbolji učinak potrebno je ponoviti tretman svakih šest do dvanaest tjedana.

Je li kemijski piling za mene?

Kemijski piling

Ako imate sivkasti ton kože, rano su vam se pojavili znakovi starenja ili imate problem s aknama, javite se našim stručnjacima u Poliklinici Bagatin.

Detaljnom profesionalnom analizom kože VISIA utvrdit će se stanje vaše kože prema kojim će naši stručnjaci u dogovoru s vama odlučiti o najboljoj terapiji.

Za sva dodatna pitanja obratite se našem call centru na broj 01 4610 225 ili na mail info@bagatin.hr te rezervirajte svoj termin!

 

Dr. Snježana Kramarić, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Snježana uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju u KBC Osijek i KBC Zagreb. Završila je stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Redovito sudjeluje na tečajevima trajne edukacije te prisustvuje na raznim kongresima iz struke. Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore. Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom.

Meni