Vrste aparatića za zube


aparatić za zube

Ovisno o stanju i potrebama pacijenta, ortodont ima na raspolaganju niz naprava i terapija koje pomažu pomaknuti zube u poželjne položaje. Ortodontski aparati mogu biti mobilni i fiksni. Fiksni ostaju tijekom cijele terapije u ustima, dok se mobilni mogu vaditi i zatim vratiti.

Fiksni aparatići za zube

Fiksni aparatići najčešći su i najučinkovitiji način ispravljanje ortodontskih anomalija. Sastoje se od malih bravica, zalijepljenih s prednje strane ili stražnje strane zuba povezanih žicom. Kako terapija napreduje, ortodont umeće sve deblju žicu kojom se stvara napetost i povlači zube u željenom pravcu prema planu terapije. Tako zubi s vremenom dolaze u pravilan položaj.

fiksni aparatić

Damon fiksni aparatić

Damon fiksni aparatić ima istu funkciju kao klasični fiksni aparatić, ali kao novije i naprednije rješenje omogućava bezbolnije i jednostavnije nošenje, ugodnije preglede i kraće trajanje terapije.  Trajanje terapije, kažu studije, s Damon fiksnim aparatićem može biti i do šest mjeseci kraće u odnosu na terapiju klasičnim aparatićem.

Damon aparatić

Mobilni aparatići za zube

Za razliku od fiksnog aparatića, mobilni se aparatić može tijekom ortodontske terapije vaditi iz usta i vraćati natrag. Najčešće se koriste kod djece kojoj još nisu ispali mliječni zubi, tipično od 9 godina, kad dijete ima dovoljno zrelosti da može surađivati i prihvatiti ovaj oblik terapije.

mobilni aparatić za zube

Myobrace

Sustav Myobrace naprava zamišljen je da korigira cijelu posturu tijela ispravljajući nepravilan međučeljusni odnos. Myobrace je napredna ortodontska naprava koja kombinira ispravljanje navika, širenje zubnog luka i poravnanje zubi u jedan integrirani sustav. Udovoljava zahtjevima roditelja za manje invazivnim načinom ispravljanja zubi kod djece. Pogodan je za sve dobne skupine, od juniora (najranije 3 godine starosti) do odraslih osoba (s 15 + godina, s napomenom da Myobrace sustav naprava za odrasle ima ograničene indikacije koje će definirati ortodont).

Myobrace

Headgear

U slučaju preranog gubitka mliječnih zubi kod djece, gornje šestice pomicanjem prema naprijed mogu oduzeti mjesto drugim novim zubima. Kako bi se spriječilo vađenje zubi uslijed ovog stanja, ortodont može propisati nošenje headgear naprave koja će zadržati šestice na njihovom mjestu i sačuvati prostor za rast novih zuba.

Pored toga, headgear služi i zaustavljanju pretjeranog rasta gornje čeljusti kod djece. Nakon headgear terapije, obično je potrebna još i terapija fiksnim aparatićem.

Lingvalni luk za zube

Lingvalni luk ima sličnu primjenu kao headgear, a koristi se kod pacijenata koji imaju relativno dobar zagriz i potrebno je samo segmentno ispravljanje zubi.

Hyrax

Hyrax je fiksna ortodontska naprava namijenjena širenju gornje čeljusti kako bi se izbjeglo vađenje zuba, poboljšalo položaj zuba i omogućilo bolju prohodnost dišnih puteva.

Sastoji se od prstenova koji se cementiraju na šestice i četvorke i vijka koji se tipično jednom dnevno zateže. Ortodont može propisati i drugačije, ovisno o individualnim potrebama pacijenta. Hyrax ima najbolji efekt u dobi između 9. i 12. godine.

Mobilne retencijske naprave

Završni dio ortodontske terapije naziva se retencija. Zubi imaju tendenciju vratiti se u početni položaj, pa je nakon ispravljanja određeni dio dana potrebno nositi mobilni retencijski aparatići koji će pomoći da se postignuto stanje zadrži. Ova je faza iznimno važna i ortodonti ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno i u ovoj fazi revno se pridržavati uputa o redovitom nošenju retencijskog aparatića.

Dental tim

Moderna ortodoncija efikasno pomaže uljepšati osmijeh, očuvati zdravlje usne šupljine i prevenirati probleme koji mogu nastati nepravilnim zagrizom. Uz kvalitetne naprave i stručne ortodonte kao i cijeli dentalni tim specijalista, Poliklinika Bagatin pružit će vam najkvalitetniju i najmoderniju skrb o vašem osmijehu. Obratite nam se s povjerenjem!

Renata Kevilj Gospić, Specijalist ortodoncije

Mr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr.dent. med. spec. ortodont diplomirala, magistrirala i završava postdiplomski doktorski studij na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala je ortodonciju na Zavodu za Ortodonciju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavala u Neustadtu u Njemačkoj na APW (Akademie Praxis and Wissenschaft) iz područja funkcijske dijagnostike. Na području ortodoncije usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama, Texas, Arlington pod mentorstvom prof. R. G. Wick Alexandera.

Meni