Vistabel kao terapija kod prekomjernog znojenja


prekomjerno znojenje

Znojenje je normalna fiziološka pojava kojom se organizam hladi i održava tjelesnu temperaturu kako bi se oslobodio viška topline i toksina. Pri intenzivnijim tjelesnim aktivnostima ili višoj temperaturi zraka naše se tijelo jače znoji, no ako se prekomjerno znojenje događa bez obzira na vremenske okolnosti i aktivnosti onda ono nepovoljno utječe na naš život – i fizički i psihološki. Postoje različite metode kojima se ono može umanjiti, a do sada se najuspješnijom pokazao Vistabel.

Dolaskom toplijeg vremena, naš organizam se autonomno hladi tako što otpušta vodenastu tekućinu koju nazivamo znojem. Iako je znojenje normalna tjelesna pojava, kod nekih će stvoriti izražajniji i neugodniji problem nego kod drugih.

Prekomjerno znojenje može se javiti u rasponu od umjerenog do teškog znojenja, što rezultira velikim mokrim mrljama na odjeći, vlažnim nogama i cipelama neugodnog mirisa ili vlažnim i mokrim rukama.

Ova neugodna pojava javlja se bez poznatih okidača, a znanost se dugi niz godina bavi ovom problematikom.

Koja je uloga znojenja?

Kako bi se organizam samostalno hladio i regulirao tjelesnu temperaturu, oslobađa višak topline u obliku znoja. Također, tijekom znojenja organizam se rješava bakterija, teških metala, različitih kemijskih spojeva, ali i toksina.

prekomjerno znojenje

Njegovo otpuštanje je pod funkcijom autonomnog živčanog sustava što bi značilo da se odvija bez naše volje.

Koliko je znojenja normalno?

Tijekom znojenja preko 3 milijuna žlijezda otpušta znoj, tekućinu koja se sastoji od vode, soli natrija, kalcija i magnezija, laktata i ureje. U prosjeku ljudski organizam izluči oko 700 ml znoja dnevno, ali kod određenih slučajeva organizam može lučiti i do dvije litre znoja u samo jednom satu.

Bitno je da ni pretjerano znojenje, kao ni premalo znojenje nije dobro za organizam. U slučajevima kada se osoba premalo znoji, u organizmu se podiže tjelesna temperatura te postoji mogućnost pregrijavanja tijela koje može dovest do ugrožavanja rada organa i životnih funkcija.

znoj

Pretjerano znojenje kod većine ljudi stvara ne samo fizički problem, nego i psihološko opterećenje te nelagodu. Posebno zbog neugodnog mirisa koji se stvara kada se znoj na koži pomiješa s bakterijama. Kada dođe do takvog pojačanog znojenja lica, pazuha, dlanova, prepona ili stopala govorimo o hiperhidrozi.

Što je hiperhidroza?

Pod pojmom hiperhidroze podrazumijeva se prekomjerno nekontrolirano znojenje koje se javlja u djetinjstvu i najčešće ostaje do kraja života. Određena su istraživanja pokazala da čak 45 – 85 % osoba s hiperhidrozom pazuha ima i hiperhidrozu dlanova, a njih 45 % i hiperhidrozu stopala.

Postoje dvije glavne vrste – primarna ili žarišna hiperhidroza i sekundarna hiperhidroza. Primarna se odnosi na prekomjerno znojenje na određenim dijelovima tijela kao što su ruke, noge, dijelovima lica ili ispod pazuha. Sekundarna se javlja kao posljedica zdravstvenog problema ili hormonalnog uzroka (kao što su trudnoća ili menopauza).

Koji su uzroci pretjeranog znojenja?

Iako se javlja bez poznatih okidača, dva se glavna razloga smatraju ključnim uzrocima zbog kojih dolazi do hiperhidroze – stres i prekomjerna aktivnost žlijezda znojnica. Istraživanja su pokazala kako u slučajevima primarne hiperhidroze dio mozga koji regulira proces znojenja šalje signale žlijezdama čak i kad ne postoji potreba za hlađenjem tijela čime dolazi do stimuliranja stvaranja znoja bez stvarne potrebe. Obično je kod takvih osoba poremećaj nasljedan.

Sekundarna hiperhidroza svojstvena je svima i javlja se najprije u pubertetu, a na vrhuncu je u dvadesetim i tridesetim godinama života. Stres, kao drugi ključni čimbenik, može dovesti do dodatnog pojačavanja znojenja, a pojačavaju ga i pretjeran unos kofeina i nikotina u organizam. Osim toga, sekundarna hiperhidroza može biti i posljedica nekih drugih oboljenja i konzumacije lijekova.

Koje mjere mogu pomoći kod hiperhidroze?

Zaustavljanje znojenja nije moguće jer je ono jedna od osnovnih tjelesnih funkcija, no danas postoje brojne terapije i mogućnosti liječenja kojima se pojačano znojenje može regulirati.

Antiperspiranti

Kao sredstva protiv pojačanog znojenja koriste se različiti antiperspiranti, losioni i drugi proizvodi koji u svojoj osnovi imaju aluminijeve soli. One djeluju na smanjenje protoka znoja tako što sužavaju pore znojnih žlijezda i blokiraju kanaliće te tako sprječavaju koži „disanje“. Zbog aluminijevih soli stoga dolazi i do iritacija ili upala kože pod pazuhom, a povezuje ih se i s drugim oboljenjima.

Vistabel

Najbolja opcija za rješavanje prekomjernog znojenja jest Vistabel. Ubrizgavanjem pod kožu pazuha smanjuje se rad žlijezda znojnica tako da one proizvedu samo onoliko znoja koliko je normalno. Vistabel se ubrizgava u označena polja u kojima je znojenje pojačano, a prije samog tretmana područje se tretira anestetskom kremom čime je postupak gotovo bezbolan. Rezultat traje između 3 i 10 mjeseci, a tijekom tog razdoblja nije potrebno koristiti nikakva sredstva protiv znojenja.

vistabel protiv znojenja

Važno je naglasiti da se nakon ubrizgavanja pod kožu pazuha, neće pojačati znojenje drugih dijelova tijela, niti će se injektiranjem Vistabela pojačati znojenje po prestanku njegova djelovanja. Tretman traje vrlo kratko te se odmah možete vratiti svojim obavezama.

Kirurški postupci

Kod težih slučajeva postoji opcija i odstranjivanja znojnih žlijezda liposukcijom ili presijecanjem živčanih putova, no zbog procedure, oporavka i nuspojava puno su rjeđi ovakvi zahvati.

Znojenje dlanova

Primarna hiperhidroza, osim na pazuhe, vrlo često djeluje na dlanove. Općenito, znojni dlanovi se ne smatraju simptomom bolesti i ne utječu na zdravlje osobe, no mogu imati psihološki učinak. Tako osobe mogu izbjegavati situacije u kojima će biti izloženi ili u kojima se potrebno rukovati.

Kod pretjeranog znojenja dlanova, Vistabel je izvrsna terapija jer je učinkovit, a djelovanje dugotrajno. Potvrđuju to i vrlo dobra iskustva u svijetu s provedenih više od četiri milijuna tretmana.

Na tretman Vistabelom u našoj Poliklinici možete se naručiti putem maila info@bagatin.hr  ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Ako imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite upit preko web stranice Poliklinike.

Dr. Johann Nemrava, specijalist opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije

Doktor Johann Nemrava završio je medicinski fakultet u Rijeci, a specijalizaciju iz opće kirurgije u Zagrebu u Kliničkim bolnicama „Merkur“ i „Dubrava“. Tijekom specijalističkog usavršavanja, završava doktorski studiji na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu i stječe naziv doktora znanosti u području bioloških znanosti. Autor je i koautor nekoliko znanstvenih radova u domaćim i inozemnim časopisima, a sudjeluje i u raznim znanstvenim projektima.

Meni