Koji dodaci prehrani mogu pomoći pri mršavljenju?


Dodaci prehrani

Mršavljenje nije jednostavan proces te je potrebna velika volja, upornost i ustrajnost čak i onda kada mislimo da nam ne ide. Iako se na tržištu nalaze brojni pripravci koji obećavaju sigurne i brze rezultate, ne postoji „čarobna“ tableta koja će dati brze rezultate bez truda i promjena. Pri izboru treba biti oprezan i tražiti savjet stučnjaka. U nastavku donosimo pregled dodataka prehrani koji mogu biti dodatna potpora procesu mršavljenja.

Food Map

Vlakna

Prehrambena vlakna su dugi lanci ugljikohidrata koji su neprobavljivi našem gastrointestinalnom sustavu te u crijevima vežu vodu i dio probavljenih tvari poput šećera i masti koje onda odvode iz našeg organizma, a s druge strane potrebno ih je uzimati s velikim količinama vode te tako daju osjećaj sitosti zbog volumena koji zauzimaju u crijevima. Također, vlakna će povoljno djelovati na održavanje normalnih funkcija probavnog sustava. Neki od primjera prehrambenih vlakana koji imaju zdravstvene tvrdnje da doprinose smanjenju tjelesne mase su glukomanan (biljka konjac) i psyllium (indijski trputac). Na tržištu su dostupni u obliku praha i kapsula.

Dodaci prehrani

Zelena kava

Pri odabiru pripravka zelene kave treba izabrati standardizirane pripravke koji sadrže supstancu Svetol koja se dobiva iz neprženih zrna kave vrste Coffea canephora (Robusta), a obiluje klogeničnom kiselinom. Svetol sadrži minimalno 45% klorogenične kiseline, a ne sadrži sastojke kave poput kofeina koje mogu imati neželjene učinke. Prženjem zrna kave dolazi do razgradnje klorogenične kiseline čime se gubi njeno povoljno djelovanje na metabolizam. Istraživanja su pokazala da klorogenična kiselina ima mogućnost smanjenja apsorpcije glukoze iz crijeva što za posljedicu ima pokretanje sagorijevanja masti kao izvora energije. Na tržištu je dostupna u obliku kapsula, tableta i praha.

L-carnitin i CLA

L-carnitin i konjugirana linolna kiselina (CLA) su dodaci prehrani za čije je djelovanje potrebna tjelesna aktivnost. Naime, L-carnitin u ljudskom organizmu ima ulogu nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Istraživanja su pokazala da  konzumacija L-carnitina bez tjelesne aktivnosti neće utjecati na redukciju masnog tkiva, zato savjetujemo konzumaciju L-carnitina 30 minuta prije dulje tjelesne aktivnosti (30 minuta i više). Dok se za CLA smatra da ima sposobnost selektivnog uklanjanja  masnog tkiva i povećanja mišićne mase uz aerobno vježbanje jer pospješuje metabolizam masti i potiče njihovu pretvorbu u energiju. Drugim riječima, povećanjem mišićne mase istovremeno ćemo sagorijevati veći broj kalorija te smršavjeti brže i efikasnije pospješujući gubitak masnog potkožnog tkiva. L-carnitin je na tržištu dostupan u tekućem obliku, u prahu i u kapsulama, a CLA u obliku kapsula.

Kapsaicin

Kapsaicin je sastojak koji se dobiva iz ljutih papričica, a smatra se korisnim za učinak mršavljenja jer povećava potrošnju energije i razgradnju masti te smanjuje apetit. Istraživanja su pokazala da konzumacija ljutih papričica može povećati energetsku potrošnju u danu i time doprinjeti bržem procesu mršavljenja kod onih osoba koje su već krenule sa individualnim planom prehrane, odnosno imaju reduciranu energetsku vrijednost prema svojim potrebama. U obliku dodatka prehrani kapsaicin je na tržištu dostupan u kapsulama i tabletama.

Dodaci prehrani

Diuretički i laksativni pripravci

Ljekovite biljke koje se mogu kupiti u obliku biljnih mješavina za mršavljenje su u većini slučajeva laksativi i diuretici koji će doprinjeti gubitku tekućine u tijelu čime ćete na vagi vidjeti gubitak kilograma, međutim stvarni kilogrami će ostati. Diuretici povećavaju izlučivanje mokraće i stimuliraju cijeva na pražnjenje čime mogu povoljno djelovati na izbacivanje toksina iz organizma, međutim njihovu dugoročnu primjenu ne savjetujemo jer može dovesti do povećane dijareje i poremećaja elektrolita u tijelu.

O svakom dodatku prehrani treba se informirati i kupovati one proizvode na kojima je navedeno da sadrže aktivnu tvar. Treba imati realna očekivanja i uzeti u obzir da je svaki organizam drugačiji što znači da neće jedan pripravak dati jednake rezultate kod svih korisnika. Važno je odabrati dodatak koji će odgovarati Vašim potrebama i pomoći Vam u realizaciji cilja.

Nutricionističko savjetovanje

Sve informacije o prehrani i dodacima prehrani možete dobiti i kod nas na nutricionističkom savjetovanju koje obuhvaća procjenu trenutačnog zdravlja i prehrambenih navika, kao i razinu fizičke aktivnosti. Na temelju dobivenih parametara, analizirat ćemo i procijeniti nutritivni status organizma, izmjeriti koliko energije zahtijeva Vaš životni stil te izraditi smjernice koje će vam pomoći u izboru optimalnih namirnica i fizičke aktivnosti kako biste postigli i zadržali željene rezultate.

Nutricionističko savjetovanje

Ako se želite naručiti na nutricionističko savjetovanje slobodno nam se obratite telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@poliklinikabagatin.hr.

Tea Premoša, magistrica nutricionizma

Meni