Nema više boli kod stomatologa


Nema više boli kod stomatologa

Sama pomisao na posjet stomatologu čini vas nervoznima? Zasigurno niste jedini, a pretpostavlja se da čak 60% populacije ima jedan oblik anksioznosti i straha od stomatologa koji je uzrokovan prethodnim neugodnim iskustvom i bolnom terapijom. Neosporiva je činjenica da bi odlazak stomatologu većina ljudi najradije izbjegla, a mnogi posjet odgađaju do posljednjeg trenutka kada je bol već postala neizdrživa.

Nikako ne smijemo zaboraviti na strah koji obično dolazi kao predznak boli. Ponekad se pojavljuje i onda kada bol ne postoji, a ponekad manje bolan podražaj doživljavamo kao izrazito bolan.

Strah se može prepoznati po mnoštvu značajki kao što su:

  • povećani broj otkucaja srca u minuti
  • povišeni tlak
  • drhtanje
  • osjećaj nelagode
  • uznemirenost

Najčešće razlikujemo 3 vrste negativnih emocija koje možemo podijeliti na dentalnu anksioznost, dentalni strah ili dentalnu fobiju. Dentalna anksioznost je reakcija na nepoznatu opasnost i pojavljuje se prije odlaska kod stomatologa zbog iščekivanja zahvata kojega ranije nismo iskusili. Dentalna fobija je rezultat prethodno neugodnog iskustva i boli koji uzrokuju da odgađamo ili izbjegavamo posjete stomatologu. Od dentalnog straha najčešće pate djeca koja su prvi susret sa stomatologom doživjela u trenutku kada ih je bolio u zub. Rjeđi oblik, a i najteži oblik straha, je dentalna fobija koja uzrokuje da osoba osjeća veliki grč od posjeta, liječenja i boravka u stomatološkoj ordinaciji. Od ovakve fobije pati 8 – 16% populacije, a najčešće dovodi do toga da pojedinci izbjegavaju posjet stomatologu dok fizička bol u potpunosti ne naruši kvalitetu života.

U Poliklinici Bagatin, našim klijentima koji posjet ordinaciji doživljaju neugodnim iskustvom, pristupamo na tri razine: psihološkoj kroz razgovor, fizičkoj smanjivanjem bolova tijekom liječenja upotrebom anestezije, te upotrebom najsuvremenijih dentalnih lasera koji pružaju sasvim novi pristup liječenju.

Nema više boli kod stomatologa

Psihološki pristup kroz komunikaciju sa stomatologoma i upoznavanje s terapijom 

Prva je psihološka razina koja se prvenstveno odnosi na ponašanje i način rada stomatologa, a uključuje temeljitu komunikaciju prije same terapije kako bi se naš klijent upoznao sa samim tijekom liječenja. Naši stomatolozi svakom klijentu pristupaju individualno kako bi liječenje učinili ugodnijim te dugoročno riješili negativne reakcije na stomatološku terapije. Ovakvim pristupom omogućavamo našim klijentima vrhunsko oralno zdravlje i time veću kvalitetu života.

Otklanjanje boli tijekom liječenja anestetikom, svjesnom sedacijom ili općom anestezijom

Druga razina pristupa je upotreba sedacije i anestetika prilikom liječenja koji će smanjiti fizičku bol i opustiti osobu. U našoj Poliklinici koristimo 3 načina:

  1. Upotreba lokalnog anestetika
  2. Svjesna sedacija
  3. Stomatološki zahvati pod općom anestezijom

Naši doktori prilikom svakog liječenja primjenjuju lokalni anestetik u područje koje će biti tretirano kako bi smanjili osjet boli, a to omogućuje da naši klijenti budu mirniji i opušteniji tijekom liječenja. Primjena anestetika u spreju ili gelu pomaže da se umrtvi površina desni te da ubrizgavanje jačeg anestetika iglom bude manje neugodno.

Svjesna sedacija podrazumijeva minimalno smanjenju razinu svijesti, stanje smirenosti i smanjene svjesnosti. Postiže se primjenom lijekova intravenskim putem. Sedacija započinje i do deset minuta prije stomatoloških postupaka te se nastavlja tijekom cijelog zahvata. Pacijent izgleda budno i svjesno, otvara oči na poziv, zadržan je normalan osjet dodira i mogućnost razgovora s pacijentom tijekom zahvata. Pritom mu ne smetaju zvukovi, niti mu je neudobno. Moguće je samo djelomično sjećanje na protekli zahvat.

U Poliklinici Bagatim stomatološki zahvati se mogu izvoditi i pod općom anestezijom u našoj kirurškoj sali. Takva se anestezija primjenjuje kod opsežnijih oralnih zahvata ili kod osoba koje imaju izrazito visoki stupanj dentale fobije i ovo predstavlja jedini način dentalnog liječenja. U našoj Poliklinici imamo vrhunskog i renomiranog anesteziologa prof.dr.sc. Katarinu Šakić koja će se pobrinuti za vas dok ste pod anestezijom.

Dentalnim laserima do bezbolne terapije

Laserska tehnologija ostvarila je revoluciju u medicini i otvorila vrata novom načinu liječenja s manje invazivnim pristupom te znatno uspješnijim rezultatima. Laserska tehnologija se kontinuirano razvija, a u posljednja dva desetljeća nalazi svoju široku primjenu i u dentalnoj medicini.  Naša Poliklinika među prvima je prepoznala prednosti lasera u dentalnoj medicini te u svojoj ponudi stomatoloških usluga ima dva lasera renomiranog američkog proizvođača laserske tehnologije BIOLASE koji imaju dugogodišnju tradiciju u proizvodnji uređaja za stomatologiju.

Što pruža laserska tehnologija u dentalnoj medicini?

Laseri se koriste u stomatologiji kao nadopuna standardnim stomatološkim zahvatima, a u nekim terapijama i potpuno zamjenjuju tradicionalni pristup. Laserska terapija pruža nježniju, manje invazivnu terapiju i štedi zubno tkivo, a ujedno pruža i bezbolniji tretman (smanjena upotreba anestetika), samo liječenje traje kraće, a oporavak je brži i ugodniji. Laseri pružaju višestruke prednosti za klijente koji imaju strah od stomatologa jer nema klasičnog zvuka turbine („bušilice“) te sam posjet postaje ugodniji.

Izbjeljivanje zubi

U Poliklinici Bagatin nudimo lasersko uklanjanje karijesa, lasersko liječenje bolesti parodonta i lasersko izbjeljivanje zubi. Laserska terapija se koristi i u standardnim stomatološkim zahvatima u oralnoj kirurgiji, te kod smanjenja osjetljivosti zubnih vratova. Laseri u implantološkoj terapiji koriste se kod dekontaminacije i biostimulacije tkiva nakon vađenja zuba, pa tako potiču brže zacjeljivanje i stvaranje nove kosti, čime se omogućava ugradnja implantata neposredno nakon vađenja zuba.  Zbog mnogih prednosti, laserski stomatološki tretmani postaju zlatni standard u liječenju dentalnih problema.   Osim što predstavljaju najviši doseg znanstvenog dostignuća u dentalnoj medicini također su omogućili da posjet stomatologu bude ugodan, minimalno bolan i čak opuštajući.

Strah od stomatologa nastaje najčešće zbog traumatičnog iskustva koja djeca dožive tijekom prvih posjeta stomatologu, a koja su znatno utjecala na njihove osjećaje i odnos prema dentalnom zdravlju u kasnijoj životnoj dobi. I stoga je izrazito važno razviti dobar odnos prema stomatologu i stomatološkom liječenju od rane dobi, te razumjeti da svaki stomatološki postupak ne uključuje bol. Naši stomatolozi predano rade s djecom i mladima kako bi osigurali da razviju pozitivan odnos prema stomatološkom liječenju, a o našem pristupu možete više pročitati na našim stranicama o dječjoj stomatologiji.

Ako se želite naručiti na pregled kod naših stomatologa obratite nam se telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@poliklinikabagatin.hr.

Dr. Iva Japundžić Rapić, doktorica dentalne medicine

Meni