Kada je najbolje vrijeme za mršavljenje?


Mršavljenje zasigurno nije jednostavan proces. Prvenstveno zahtijeva promjene dosadašnjih životnih navika sa ciljem dobivanja dugotrajnih rezultata.

A kako znati koliko kilograma trebate skinuti? Imate li prekomjernu tjelesnu masu ili ste pretili? Kada je najbolje krenuti s mršavljenjem? Ili trebate li možda izbaciti sve ugljikohidrate?

Ovo su samo neka od pitanja na koja možda u početku ne znate odgovor zbog čega je bitno potražiti stručnu pomoć.

Pretilost ili debljina stanje je prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu  s posljedičnim štetnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma.

Stupanj debljine, odnosno pretilosti, može se dobiti i računanjem indexa tjelesne mase (BMI – Body Mass Index).

dijagnoza-debljine

Pretilost je uzrokovana kombinacijom nekoliko čimbenika:

  1. prekomjeran unos hrane
  2. sjedilački način života
  3. genetika

Pretilost se dijagnosticira i mjerenjem masnog tkiva, a ne samo tjelesne težine. Višak energije unesen hranom, a neiskorišten radom i fizičkom aktivnošću, skladišti se u organizmu u obliku masnog tkiva.

Osoba može, u odnosu na normalne standarde, imati prekomjernu tjelesnu masu, ali ako je vrlo mišićava s malim postotkom masnog tkiva, nije gojazna.

U Poliklinici Bagatin, kao dijagnostički uređaj za pretilost, koristimo Seca mBCA 515 analizator koji radi precizno izračunava sastav vašeg tijela, odnosno, ukupni postotak masti, mišića i vode te količinu visceralnog masnog tkiva (abdominalna mast).

Mršavljenje uz nutricionisticu

Nakon same dijagnostike slijedi određivanje individualnih ciljeva i preporuka vezanih za dobivene parametre, analizira se prehrana i savjetuje kojom se kombinacijom tjelesne aktivnosti, načina prehrane i neinvazivnih tretmana može postići najbolji rezultat.

Dobro nam je poznato da debljina nije samo estetski problem, već i zdravstveni koji povećava rizik od nastanka kroničnih bolesti krvožilnog sustava te šećerne bolesti tipa 2.

U Poliklinici Bagatin kao pomoć u smanjenju pretilosti, odnosno količine masnog tkiva koristimo Zerona hladni laser.

Zerona hladni laser u potpunosti je bezbolan tretman, a laserska zraka stvara poru na masnoj stanici te se sadržaj masne stanice izlučuje u međustanični prostor.

Zerona Hladni Laser

Ta oslobođena količina masti se potom može koristiti kao energija.

Važno je napomenuti da se veći gubitak masnog tkiva očekuje kod pojedinaca koji su fizički aktivni te slijede dogovoreni plan prehrane.

Dijete koje su popularne u medijima poput dijete u zoni, dijeta po krvnoj grupi, visoko-proteinske dijete, LCHF (low-carb high-fat) i slične, imaju brzi učinak, ali i vrlo vjerojatnu pojavu jo-jo efekta čime dolazi do povratka kilograma.

Ključnu ulogu u procesu mršavljenja i održavanja poželjne tjelesne mase igra pravilna prehrana koja će, uz tjelovježbu i odgovarajuću kombinaciju tretmana, osigurati kontrolirano mršavljenje.

Prva asocijacija mnogima na spomen pravilne prehrane je ‘izbaciti ugljikohidrate!’. Ne, ugljikohidrati nisu “otrov“ (zasigurno su jedan od najvećih uzročnika pretilosti kad se radi o neumjerenosti).

Odgovarajuće količine ugljikohidrata neće vam naštetiti jer je osnovna energetska jedinica za naš mozak – jednostavan ugljikohidrat glukoza.

Bitno je ograničiti unos rafiniranih ugljikohirata koji se unose u velikim količinama: kolači, slatkiši, bijeli kruh, peciva, tjestenina, slatki i gazirani sokovi, čips, krekeri.

Pravilnim mršavljenjem smatramo gubitak od 0,5 – 1 kg tjedno jer tada ne ugrožavamo svoje zdravlje i pritom se nikako ne preporuča dnevni energetski unos manji od 800 kcal jer nije zdravo za vaš organizam.

Pravilna Prehrana

Liječenje pretilosti zahtijeva puno strpljivosti i upornosti. Za liječenje pretilosti ne postoji određeni lijek, već je potrebna dosljednost u prehrani i redovita tjelesna aktivnost.

Kada je najbolje vrijeme za mršavljenje? Pravi trenutak za mršavljenje je svaki trenutak u kojem ste odlučni i spremni objaviti rat svojim kilogramima.

Ako niste sigurni kako započeti svoj program mršavljenja slobodno nam se obratite i dogovorite svoje besplatne konzultacije za oblikovanje tijela na kojima možemo detaljno proći kroz sve vaše želje, a i mogućnosti oblikovanja tijela i gubitka centimetara.

Možete nam se javiti mailom na info@poliklinikabagatin.hr ili telefonski na 01/46 10 225.

Tea Premoša, magistrica nutricionizma

Meni