Kako odabrati ljuskice za zube i kako ih održavati?


Porculanske ljuskice za zube (Veneers) vraćaju sjaj i bjelinu osmijehu, korigiraju manje nedostatke i izgled zuba na jednostavan i minimalno invazivan način. Stoga nije neobično da se sve više ljudi odlučuje korigirati svoj osmijeh ovom metodom.

Ljuskice za zube

Ljuskice (Veneers) su tanki prozirni porculanski listići koji se lijepe na prednju površinu zuba, a mogu se koristiti za ispravljanje mnogih nepravilnosti poput oblika, veličine, položaja i boje zuba. Izrađuju se individualno za svaku osobu, te imaju svojstva kao i caklina zuba zbog čega izgledaju prirodno. Budući da je njihova površina glatka i da “odbija” mrlje i ostatke hrane, dugo čuvaju savršenu bjelinu i čistoću.

Sastavili smo listu od 10 najčešćih pitanja o ljuskicama kako bismo vam pomogli da se dobro informirate, a zatim na najbolji način održavate ljuskice i tako dugo sačuvate njihov lijep izgled.

Što ljuskice mogu korigirati?

Ljuskice mogu korigirati niz estetskih problema:

  • gubitak blistave bjeline zuba (diskoloraciju)
  • razmak među zubima
  • manja oštećenja – otkrhnuća i slično
  • različitu duljinu zubi
  • napuklu caklinu
  • nepravilnost zubi

Ljuskice - makeover

Postoje li problemi koje ljuskice ne mogu korigirati?

Ljuskice korigiraju manje estetske probleme – one ne mogu biti aplicirane na jako oštećen zub ili ako zub nedostaje – u tim slučajevima koriste se druge tehnike, poput krunice ili implantata.

Mogu li odabrati kako želim da zubi izgledaju nakon stavljanja ljuskica i točnu boju?

Donekle. Ljuskice se mogu oblikovati tako da postignete željeni izgled. Međutim, važno je poštivati prirodan izgled i fizionomiju, kako se ne bi stvorio umjetan izgled osmijeha. Iskusan estetski stomatolog pomoći će vam prepoznati ljepotu i osobitost vaših zubi i ljuskicama ih naglasiti – uz korigiranje nedostataka i nesavršenosti.

Dental centar Poliklinike Bagatin

Svi želimo besprijekorno bijele zube, i ljuskice su tu da nam u tome pomognu. Prilikom izrade ljuskica možda ćete se iznenaditi kad vidite paletu boja ljuskica. Naime, naši su zubi redovito bijelo-sivkastog ili bijelo-žućkastog tona, pa prilikom odabira boje stomatolog usklađuje prirodan ton zuba sa željenim ishodom i odabire ljuskicu čija će boja na vašim zubima dati najviše sjaja i blistave bjeline.

Jesu li ljuskice trajne? Mogu li ih skinuti?

Ljuskice traju 10-15 godina, a uz dobru skrb mogu trajati i desetljećima. No, ako dotraju ili se oštete – ponovno ih morate staviti kako bi se zaštitio zub. Naime, aplikacija ljuskica traži brušenje oko pola milimetra površine zuba kako bi ljuskice lijepo sjele, a zub izgledao prirodno. Skidanjem ljuskice, zub ostaje bez gornje zaštitne površine i sklon je kvarenju. Da se to izbjegne, važno je zaštititi površinu zuba ljuskicom.

U tom smislu – ovo je trajan zahvat koji podrazumijeva da ćete cijeli život morati imati ljuskice na zubima.

Ljuskice za zube - Veneers

Kako se izrađuju ljuskice?

Prema otisku vašeg zuba stomatolog daje izraditi ljuskice za svaki vaš zub. U prvom dijelu postupka površina zuba se lagano pobrusi kako bi ljuskice imale gdje sjesti, a zatim se izrade ljuskice prema otisku zuba, kako bi besprijekorno pristajale. Skida se vrlo mala površina – tanja od nokta.

Ljuskice se nanose na sve zube ili samo na zube koje je potrebno korigirati?

Većinom se nanose na sve zube kako bi se dobila ujednačena boja i lijep osmijeh. Ipak, ponekad je potrebno korigirati samo jedan ili nekoliko zuba. Najbolju procjenu može napraviti stomatolog nakon pregleda i razgovora s vama.

Kako se održava higijena zubi s ljuskicama?

Isto kao i prije – redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem su prijeko potrebni dva puta na dan. Važno je koristiti mekšu četkicu kako četkanjem ne bi došlo do oštećenja. Preporučujemo ispirati zube vodicom za usta i redovito, jednom mjesečno, odlaziti na pregled stomatologu.

Redoviti pregled stomatologa

Postoji li nešto što ne smijem jesti ako imam ljuskice?

Hrana i piće koje ima jake pigmente može s vremenom potamniti cement na rubovima ljuskica. Zato je za najbolje rezultate dobro izbjegavati kavu, crni čaj, crveno vino, umak od soje i rajčice.

Što može naštetiti ljuskicama?

Ljuskice su čvrste i dizajnirane tako da mogu sve što i prirodni zubi – ali ipak nisu toliko čvrste i potrebno je izbjegavati grickanje nokta, žvakanje leda ili otvaranje npr. paketića čipsa zubima. Nekoliko dana nakon aplikacije ljuskica, dok se cement još nije posve stvrdnuo potrebno je izbjegavati orašaste plodove, hrskavu hranu, žilavo meso, gumene bombone i ljepljive namirnice. Također, zbog osjetljivosti zuba nakon zahvata izbjegavajte jako topla ili hladna pića nekoliko dana.

Mogu li ljuskice otpasti?

To se rijetko događa, posebno ako ih aplicira iskusan stomatolog uz vrhunsku opremu i kvalitetne materijale. Ali, moguće je. U tom slučaju potrebno je čim prije kontaktirati stomatologa i izraditi novu ljuskicu.

Ljuskice ili Veneers – vrhunac su estetske stomatologije koje će vam podariti zadovoljstvo i samopouzdanje savršenog osmijeha. U našoj Poliklinici raspolažemo iznimno kvalitetnim ljuskicama, uređajima i znanjem koji garantiraju odlične rezultate i dugotrajno zadovoljstvo. Obratite nam se s povjerenjem!

 

Dr. Marin Radić, doktor dentalne medicine

Dr. Marin Radić doktor je dentalne medicine koji se u svom desetogodišnjem praktičnom iskustvu upoznao i usavršio u svim aspektima današnje suvremene stomatologije. Nakon završenog studija svoj pripravnički staž odrađuje u Domu zdrava Zagreb-zapad te nastavlja svoju karijeru u privatnom sektoru u radu u polivalentnoj stomatologiji kao i u području dentalnog turizma. Dr. Radić također nastavlja sa stručnim usavršavanjem sudjelujući na međunarodnim kongresima i znanstvenim seminarima u zemlji i inozemstvu. U svom radu orijentiran je na zadovoljstvo pacijenta primjenjujući najviše estetske i funkcionalne standarde.

Meni