10 navika koje nas čine starijima


10 navika koje nas čine starijima

Kako izgledate i kako se osjećate kad ste stariji može ovisiti o tome kakav ste život vodili kad ste bili mlađi. Male promjene svakodnevne rutine mogu donijeti velike nagrade u budućnosti, poput mladolikog izgleda lica ili produljenja životnog vijeka. Ne očekujte izvor mladosti, no ispravite pogrešne korake i ubrzo ćete gledati svježiju, mlađu verziju sebe.

1. Pušenje

Pušenje može aktivirati enzime koji uništavaju elastičnost vaše kože. Čak i ako ste prikriveni pušač, blage bore i bljedilo kože koje cigarete uzrokuju mogu vas otkriti te je to još jedan od razloga da se ostavite cigareta. Istraživanje je pokazalo da izloženost dimu od cigareta značajno pojačava bore i isušenost kože. To je djelomično zbog ponašanja pušača, ali i zbog toga što dim cigareta iscrpljuje vitamin C koji je ključan čimbenik u održavanju obujma i vlažnosti kože.

2. Brze dijete

Rijetko tko nije želio na brzinu smršaviti 10 kila prije posebnog rođendana ili dugo očekivanog odmora? Brze dijete mogu omogućiti nagli gubitak kilograma, no podvrgavanje snažnoj dijeti nikad nije dobra ideja. To nije dugoročno rješenje te zapravo može biti dugoročna prijetnja. Istraživanje je pokazalo da se možete osjećati starijim zbog pada razine energije te može utjecati na vašu koncentraciju i javljanje depresije i nervoze. Brza dijeta također može uzrokovati bore i mlohavost jer se ne stigne prilagoditi gubitku težine. Kontrola težine je važna za zdravlje, no nemojte pokušavati izgubiti više od dvije kile tjedno.

gubitak kilograma

3. Manjak sna

Premalo sna uzrokuje umor i umoran izgled. Jedno od prvih mjesta na kojima se očituje manjak sna je lice, i to s tamnim krugovima oko očiju te podočnjacima i obješenom kožom. Manjak sna također je jedan od glavnih faktora prilikom gubitka pamćenja i simptoma depresije koji uključuju manjak interesa za dnevne aktivnost i negativno razmišljanje. Istraživanje je pokazalo da većina odraslih najbolje funkcionira sa 8 sati sna svake noći. Smanjite unos kofeina svaki dan (izbacite ga u potpunosti navečer), izbjegavajte obroke barem 2 sata prije odlaska u krevet te održavajte rutinu spavanja koja uključuje odlazak na počinak u isto vrijeme svaku noć.

4. Preskakanje voća i povrća

Istina je da sa starenjem trebate manje kalorija. Međutim, ako želite biti lakog koraka i starjeti sa zdravim sjajem, a ne mučiti se s izobličenim naboranim tenom, kalorije morate dobivati iz dobrih, hranjivih izvora. Brza hrana te prehrana isključivo na bazi mesa i krumpira jednostavno nije dovoljna. Stručnjaci kažu da je najbolji izvor kalorija velik broj raznobojnog voća i povrća. Također, potrudite se da vam prehrana sadrži ribu s omega-3 masnim kiselinama zdravima za srce, kao i dovoljno vlakana iz cjelovitih zrna.

5. Stres

Sigurno ste čuli izjavu: „Nemoj se mrštiti jer će ti lice ostati takvo“. Stres i briga uzrokuju mrštenje te se s vremenom mišići lica zapravo prilagode tim pokretima. Kako biste usporili starenje kože uzrokovano stresom, vodite brigu o svojoj razini stresa i pokušajte mijenjati izraze lica kroz dan. Dobar program protiv starenja koža mora uključivati meditaciju, jogu, blago vježbanje ili druge tehnike opuštanja. Kontrola stresa i svođenje linije mrštenja te bora od starenja na minimum, omogućit će vam da izgledate i osjećate se mlađe.

6. Alkohol

Alkohol općenito dehidrira tijelo, uključujući i kožu, najveći organ vašeg tijela. To se događa svaki put kad pijete. Također se smatra da zbog pretjeranog uživanja alkohola tijelo ostaje bez važnih vitamina i hranjivih tvari. S vremenom, teško opijanje može imati i druge, trajnije,  štetne učinke na vašu kožu. Rozaceja, problem s kožom koji započinje s lakim crvenjenjem lica, a može dovesti do kroničnog oboljenja, povezana je s alkoholom.

7. Prehrana s previše šećera

Kada unosite u svoj organizam šećer, on se pretvara u glukozu te ulazi u krvotok, gdje potom traži i veže se uz proteine kože. Kakve to ima veze s vašim licem? Što više šećera konzumirate, jače negativno utječete na kolagen i elastin u vašem tijelu koji pomažu u održavanju čvrstoće i elastičnosti vašeg tijela. Ukratko: previše šećera vodi ka obješenoj, naboranoj koži.

desert

8. Izlaganje suncu

Promjene na koži starenjem dešavaju se djelomično zbog ultraljubičastog zračenja sunca. Vaše tijelo treba sunčevu svjetlost za stvaranje vitamina D, no previše izlaganja može oštetiti vašu kožu i uzrokovati rak kože. Svijetla koža lakše dobije opekline nego tamna koža, no i tamna koža također može izgoriti. Simptomi oštećenja od sunca su tamne staračke mrlje ili novi madeži, suha, gruba koža ili male krvne žile na obrazima, nosu i ušima koje pucaju, uzrokujući otekline, crvene točke ili linije na koži.

9. Nedostatak fizičke aktivnosti

Vođenje „sjedilačkog“ života pridonosi starenju kože jer vježbanje pomaže u oblikovanju mišića i protoku krvi. Vježbanje bi trebalo biti važan dio svakog programa njege kože protiv starenja. Dodatno, uz fizičke koristi, redovito vježbanje pridonijet će izgledu vašeg lica. Sjajan osmijeh i puno energije pomoći će vam da izgledate i osjećate se mlađe, u bilo kojoj dobi.

10. Nedovoljno ispijanje vode

Svakodnevno ispijanje dovoljne količine vode najbolje je što možete napraviti za svoje tijelo. Pomaže vašem zdravlju na više razina, poput regulacije probave, pojačavanja funkcije imuniteta, povećanja energije i pomoći u gubitku težine. Međutim, najveća korist je u tome što voda može imati ogroman učinak na vaš izgled zahvaljujući svojoj sposobnosti da hidratizira i čisti kožu. Dehidrirana koža izgleda sumorno, obješeno i naglašava bore, stoga pijte barem 8 čaša vode na dan.

Svatko od nas ima barem jednu naviku koja pospješuje starenje, no zato u Poliklinici Bagatin nudimo paletu s više od 60 tretmana lica koje će vam pomoći u postizanju zdravog i lijepog tena. Ako vas zanimaju naši Anti Age tretmani preuzmite i prolistajte naš online Vodič za pomlađivanje, a za dodatna pitanja Vam stojimo na raspolaganju telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr.

Lucija Franjić, medicinska kozmetologinja

Meni