Kako liječiti bolesti zubnog mesa i desni?


Kako liječiti bolesti zubnog mesa i desni?

Osmijeh puno govori o osobi, a lijep osmijeh ostavlja i dobar dojam. No, preduvjet lijepog osmijeha su svakako zdravi zubi i zubno meso. Jedna od najčešćih kroničnih bolesti modernog vremena su upale parodonta, odnosno potpornih tkiva zubi koje čini zubno meso (gingiva), kosti i vlakna koja vežu sam zub za kost.

Upravo bolestima parodonta ćemo ovaj put posvetiti posebnu pozornost pošto većina osoba odrasle dobi najmanje će se jednom s njima u životu susresti tijekom brige o svojem oralnom zdravlju.

Najčešće bolesti parodonta su upalna promjena zubnog mesa (gingive) poznatija kao gingivitis, a ako upala zahvati dublje strukture govorimo o parodontitisu. Statistika pokazuje da 30% do 40% osoba boluje od ove bolesti što je ujedno i jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih osoba. Također, parodontne bolesti mogu biti povezane s dijabetesom, komplikacijama u trudnoći te bolestima krvožilnog i dišnog sustava, stoga u našoj Poliklinici veliku važnost posvećujemo prevenciji, kao i liječenju ranih znakova kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Bolest je odraz loše oralne higijene, kao i određenih genetskih predispozicija, lošeg imuniteta i lijekova, a nerijetko i neadekvatni ispuni na zubima i loše napravljeni protetski radovi mogu potaknuti nakupljanje plaka i zubnog kamenca na teško dostupnim mjestima.

Plak je žućkasta nakupina na površini zuba na kojoj se skupljaju bakterije koje uzrokuju upalne reakcije, a daljnjem razvoju potpomaže i zubni kamenac koji još više doprinosi narušavanju Vašeg oralnog zdravlja. Toksini i otrovi koje proizvode bakterije uzrokuju infekciju koja razara vezivno tkivo, zubno meso se povlači (tzv. recesija gingive) i dolazi do nastanka parodontnih džepova u kojima se zadržava hrana. Širenje infekcije dovodi do razaranja kosti i vezivnog tkiva, te dijelova potpornog aparata koji drži zub na mjestu, što dovodi do toga da se zub rasklima te naposljetku sam ispadne.

Naši stomatolozi posebnu važnost posvećuju uočavanju prvih znakova upalnog procesa, te pravovremeno pristupaju terapiji kako bi očuvali zdravlje ali i spriječili nepotrebni gubitak zuba. Postoje dva stupnja razvoja parodontnih bolesti, a u liječenju je bitno temeljito i sveobuhvatno otkloniti bakterije sa što manjim oštećenjem zdravog zubnog tkiva.

Kako liječiti bolesti zubnog mesa i desni?

Gingivitis

Prvi stadij upale zubnog mesa (gingive) nazivamo gingivitis i može se u potpunosti izliječiti. Simptom bolesti je upala zubnog mesa koje postaje crveno, otečeno i bolno (slika 1), a prilikom četkanja dolazi do krvarenja. Gingivitis je izlječiva bolest prilikom koje ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva. U ovom stadiju liječenje je jednostavno, a uključuje kombinaciju samostalne pravilne higijene koju  primjenjujete u ugodnosti Vašeg doma i profesionalnog čišćenja plaka i kamenca u našoj Poliklinici (slika 2).

Parodontitis

Ako se bolest ne liječi, upala se širi i dolazi do drugog stadija, parodontitisa (parodontoze), kronične infekcije koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube (slika 3). Daljnim napredovanjem bolesti može doći do potpunog gubitka zuba. Tijekom liječenja, naši stomatolozi prvo odstranjuju meke i tvrde naslage smještene u dubini parodontnog džepa (slika 4 i 5). Gingivitis je sastavni dio parodontitisa, pa je prije čišćenja samih džepova potrebno smiriti upalu gingive. Kad se gingivitis smiri, pristupa se čišćenju plaka i kamenca koji se nalazi na površini zubnog korijena ispod razine gingive.

Lasersko liječenje parodontnih bolesti

Kako bi osigurali najefikasniju terapiju, a pritom našim klijentima osigurali da se osjećaju ugodno, u Poliklinici Bagatin pružamo i laserski parodontološki tretman tijekom kojega koristimo lasere kao zamjenu ili nadopunu standardnim parodontološkim zahvatima.

Takav multidimenzionalan pristup je pokazao odlične dugoročne rezultate u liječenju gingivitisa i parodontitisa, jer laserska zraka znatno uspješnije i preciznije ubija bakterije. A u usporedbi s tradicionalnim metodama, laseri su nježniji, predvidljiviji, te u mnogim slučajevima pružaju bezbolnu terapiju i bez primjene lokalne anestezije.

U Poliklinici Bagatin koristimo Waterlase iPlus laser američkog proizvođača Biolase koji kombinira mlaz vode i zraka zajedno s laserskom energijom kako bi omogućili jedinstveni neinvazivni tretman u stomatologiji. Voda i zrak hidratiziraju zub, sprečavaju stvaranje topline i bol, a laserska zraka precizno tretira i oblikuje tkiva bez kontakta, topline, vibracije i pritiska. WaterLase učinkovito tretira desni i kost – preciznije i manje krvarenje nego skalpelom. Upotrebom lasera u parodontološkim zahvatima osigurali smo našim klijentima ugodniju i manje stresnu terapiju jer je razina boli smanjena u odnosu na tradicionalnu terapiju, pa u većini slučajeva anestetik nije potreban.

Za više informacija o parodontološkim liječenjima slobodno nam se obratite i zatražite svoj termin za besplatne konzultacije telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr.

Dr. Marin Radić, doktor dentalne medicine

Dr. Marin Radić doktor je dentalne medicine koji se u svom desetogodišnjem praktičnom iskustvu upoznao i usavršio u svim aspektima današnje suvremene stomatologije. Nakon završenog studija svoj pripravnički staž odrađuje u Domu zdrava Zagreb-zapad te nastavlja svoju karijeru u privatnom sektoru u radu u polivalentnoj stomatologiji kao i u području dentalnog turizma. Dr. Radić također nastavlja sa stručnim usavršavanjem sudjelujući na međunarodnim kongresima i znanstvenim seminarima u zemlji i inozemstvu. U svom radu orijentiran je na zadovoljstvo pacijenta primjenjujući najviše estetske i funkcionalne standarde.

Meni