Zubni konac, interdentalna četkica i druge metode čišćenja zubi


Redovita upotreba zubnog konca u održavanju higijene zubi od jednake je važnosti kao i četkanje zubi. Zubni konac doseže prostore između zubi do kojih vlakna četkice ne mogu doprijeti i tako uklanja zaostatke hrane, čisti zube od nakupine plaka i sprječava zubni kamenac.

četkanje zubi

Zubni konac potrebno je koristiti barem jednom dnevno (preporučeno navečer prije spavanja) nakon četkanja zubi. Redovito korištenje zubnog konca će spriječiti upalne procese zubnog mesa (gingivitis i parodontitis) karijes i loš zadah iz usta.

Čišćenje zubi zubnim koncem bi trebalo trajati oko 3 minute, a ako tijekom korištenja zubnog konca desni prokrvare, to je znak da treba temeljitije četkati zube ili promijeniti tehniku korištenja konca.

 

Kako čistiti zube zubnim koncem?

  1. Omotajte zubni konac oko srednjeg prsta svake ruke dužine cca 50 cm.
  2. Držite ga između palca i kažiprsta obje ruke. Pomoću palaca očistite gornje, a pomoću kažiprsta zube donje čeljusti. Za svaki dio zuba koristite novi dio konca.
  3. Zubni konac nježno provucite između zubi do zubnog mesa pokretima naprijed-nazad.
  4. Kada ste došli do zubnog mesa, nježnim pokretima potežite konac sa svake strane zuba pokretima gore-dolje. Pritisnite konac o stijenke zuba dok ih čistite.
  5. Zavucite konac ispod površine zubnog mesa veoma nježno.

zubni konac

higijena zubi

 

Čišćenje zubi interdentalnom četkicom

Zubni konac je idealan za zube s iznimno uskim međuzubnim prostorima, dok se interdentalna četkica može koristiti za efikasnije čišćenje svih prostora između zuba koji imaju veći razmak.

Četkice svojom dimenzijom ne smiju biti premale niti prevelike u odnosu na međuzubni prostor.

 

Redovni posjeti stomatologu

Uz dobre navike oralne higijene, u održavanju zdravih zubi jednaku ulogu imaju i redoviti stomatološki pregledi najmanje dva puta godišnje, a i češće ako se ukaže potreba za tim.

blistav osmijeh

Tijekom redovnog stomatološkog pregleda stomatolog će procijeniti trenutačno stanje i spriječiti moguće patološke promjene u najranijoj fazi kada se iste mogu relativno lako i brzo otkloniti.

Uz to, potrebno je profesionalno očistiti zube, odnosno ukloniti zubni kamenac i naslage plaka, što se kućnom higijenom ne može postići.

 

Čišćenje zubnog kamenca

Zubni kamenac su tvrde naslage na zubima nastale mineralizacijom plaka (bijele ili žućkaste naslage na zubima), gdje se nakupljaju bakterije koje mogu dovesti do nastanka karijesa ili upale zubnog mesa.

U Poliklinici Bagatin odstranit ćemo učinkovito i bezbolno zubni kamenac ultrazvučnim instrumentom koji omekšava i uklanja naslage sa zubi – kamenac i plak, ali i razna druga obojenja na zubima od hrane, obojenih pića i pušenja.

Čišćenje zubnog kamenca vratit će vašim zubima zdrav izgled i prevenirat će u nastajanju karijesa.

 

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenjem zubi skidaju se mekane površinske zubne naslage (plak i pigmentacije) visokotlačnim mlazom vode i praha.

Cilj pjeskarenja je ukloniti žute i tamne mrlje na zubima nastale zbog učestalog konzumiranja cigareta, kave, čajeva i drugih tamno obojenih pića koji dugoročno ostavljaju mrlje.

Rezultat će biti glatki i blistavi zubi, s prirodnom bojom jer tretman pjeskarenja zubi ima i efekt izbjeljivanja zubi. Dugoročnije će se, nakon tretmana, na zubima nakupljati znatno manje nečistoća.

oralna higijena

Dobra oralna higijena jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti za zdrave zube i desne jer dobro oralno zdravlje važno je za ukupno zdravlje tijela te vitalnost cijelog organizma. Još korisnih savjeta za zdrave zube potražite u našem besplatnom Vodiču za oralnu higijenu.

Dr. Iva Japundžić Rapić, doktorica dentalne medicine

Meni