Kako ispravno brinuti o svom aparatiću


Nakon što ste dobili svoj fiksni aparatić i time započeli proces koji će vas dovesti do lijepog osmijeha, važno je pridržavati se uputa nošenja aparatića.

 oralna higijena

 

Priredili smo vam tekst koji će vam ukazati na sve što je potrebno činiti – i izbjegavati – tijekom perioda nošenja aparatića. Pridržavanjem ovih uputa doprinijet ćete uspješnijem i bržem završetku ortodontske terapije i prije uživati u ljepoti svog osmijeha.

 

Temeljito brinite o higijeni zuba i zdravlju vašeg parodonta

Kada počnete nositi fiksni aparatić, možda ćete osjećati strah da će četkanje zuba oštetiti bravice i žice. Ipak, strahu nema mjesta – aparatić je dizajniran tako da može podnijeti pranje zuba bez problema.

Dapače, vaš primarni zadatak tijekom nošenja aparatića je držati visoku higijenu usne šupljine. Redovito četkanje zuba četkicom i pastom dopunite ispiranjem tekućinom za njegu usne šupljine kako biste prevenirali razvoj karijesa i drugih bolesti.

četkica za zube

Zube je potrebno prati nakon svakog obroka, idealno s posebnim ortodontskim interdentalnim četkicama te ih ispirati dentalnim tuševima.

Budući da ćete zbog izbjegavanja tvrde hrane imati smanjenu funkciju žvakanja, potrebno je posvetiti veću pažnju parodontu (zubnom mesu koje okružuje zub).

Kako bi se nadoknadila „prirodna masaža“ koja parodontu osigurava žvakanje, produljite vrijeme četkanja parodonta.

 

Prvih dana nakon postavljanja aparatića birajte mekanu hranu, a kasnije pazite na odabir i usitnjavanje tvrde hrane

Prvih dana nakon što ste dobili svoj aparatić, zubi mogu biti osjetljiviji, a i vama će trebati neko vrijeme da se naviknete na nošenje aparatića. Zato su jogurti, pudinzi, tjestenina, juhe i variva idealna hrana za taj period.

aparatić za zube

Kada se naviknete na aparatić, možete početi jesti uobičajenu hranu (uz iznimke koje smo izdvojili niže u tekstu), ali tako da sve krupnije komade hrane prvo izrežete na sitnije komadiće kako prilikom odgrizanja ne biste oštetili aparatić.

Na primjer, jabuku obavezno narežite na sitne komadiće, a isto učinite i s komadima mesa ili povrća.

Pripazite, bravice aparatića se mogu odlijepiti uslijed nepažljivog žvakanja što će produljiti terapiju. Zato uživajte u svojim obrocima, ali ih prilagodite nošenju aparatića.

 

Ako se bavite sportom, obavezno nabavite štitnik za fiksni aparatić

Uz štitnik možete bez straha uživati u svojoj omiljenoj rekreativnoj djelatnosti, jer će on ublažiti moguća oštećenja obraza i usnica uslijed eventualnog udarca u lice.

 

Pristupite fazi retencije ozbiljno, kao i prvom dijelu ortodontske terapije – predano i poštivajući upute svog ortodonta

Nakon što je cilj ortodontske terapije postignut, a vi imate predivan osmijeh, ortodontska terapija ipak nije završena. Kako biste spriječili vraćanje zubi u prvobitan položaj, obavezno je provoditi završnu fazu ortodontske terapije koju zovemo retencija.

Ortodont će vam propisati određeni tip retencijskog aparatića koji ćete iz početka nositi veći dio dana i noći, a kasnije samo noću i u većini slučajeva sat do dva dnevno.

Ovisno o težini korigirane anomalije, ortodont svakom pacijentu individualno propisuje tip i duljinu nošenja retencijskog aparatića. U slučaju ne nošenja retencijskog aparatića moguće je da se zubi ponovno počnu vraćati u prvobitni položaj, što može dovesti do potrebe ponavljanja terapije. Zato doista ozbiljno shvatite potrebu za revnim nošenjem retencijskog aparatića.

 

Budite redoviti na zakazanim pregledima kod ortodonta

Jako je važno dolaziti na svaki zakazani termin pregleda. Ortodont mora pomno pratiti napredak ortodontske terapije, higijenu zubi i detektirati eventualne probleme koji se mogu javiti tijekom terapije.

Kako biste spriječili veće komplikacije, koje će tražiti dugotrajnije liječenje ili produljenje nošenja aparatića, budite redoviti i pažljivo primjenjujte sve upute svog ortodonta.

 

Obratite se vašem ortodontu čim primijetite da se bravica odlijepila, ako žica ispada, smeta vas ili ako osjećate drugu vrstu problema ili nelagode

Tijekom nošenja aparatića, čak i ako poštujete sva pravila, moguće je da dođe do odljepljivanja bravice, problema sa žicom ili drugih poteškoća.

fiksni aparatić za zube

Kako se proces korekcije ne bi usporio, odmah nazovite svog ortodonta i dogovorite termin pregleda na kojemu će ortodont riješiti problem, a vaša terapija se nastaviti predviđenim tijekom.

 

Svakako izbjegavajte hranu koja može oštetiti aparatić, pridonijeti kvarenju zubi ili na drugi način opstruirati proces korekcije zubi

Izbjegavajte:

  • Ljepljivu hranu poput gumenih bombona, karamela i žvakaćih guma;
  • Tvrde bombone, peciva, čips i slično;
  • Nemojte grickati nokte, olovke ili žvakati led;
  • Sokove i napitke s puno šećera, jer oni mogu dovesti do stvaranja karijesa, a kako je higijena zuba dodatno otežana zbog aparatića, zubi su još ranjiviji nego inače. Zato pijte vodu i nezaslađene napitke, a unos slatkih napitaka ograničite na jedno piće tjedno;
  • Gristi hranu poput jabuka, korice kruha, mrkve ili glodati kosti (rebrica, batak i sl.), takvu je hranu prije konzumacije prijeko potrebno narezati na sitne komadiće;
  • Izbjegavajte orahe – pretvrdi su i mogu oštetiti aparatić;
  • Nemojte gristi kukuruz s klipa – nožem skinite zrnje i tako ga pripremite za konzumaciju;
  • Izbjegavajte kokice dok nosite aparatić. Naime, ovojnica kukuruza u kokicama može se zavući između aparatića i zubnog mesa, što može jako boljeti; izazvati naticanje i u konačnici stvoriti potrebu da se skine aparatić kako bi se ovojnica mogla izvadit.

 

Pridržavajte se ovih uputa za sigurno nošenje aparatića kako bi vaša terapija čim prije bila privedena kraju, bez komplikacija, dodatnih troškova i usporavanja procesa.

Renata Kevilj Gospić, Specijalist ortodoncije

Mr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr.dent. med. spec. ortodont diplomirala, magistrirala i završava postdiplomski doktorski studij na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala je ortodonciju na Zavodu za Ortodonciju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavala u Neustadtu u Njemačkoj na APW (Akademie Praxis and Wissenschaft) iz područja funkcijske dijagnostike. Na području ortodoncije usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama, Texas, Arlington pod mentorstvom prof. R. G. Wick Alexandera.

Meni