Vodič kroz pjeskarenje zubi – sve što morate znati


Na zubima se prirodno stvaraju naslage koje zovemo dentobakterijski plak i koji sadržava ostatke hrane, bakterije, vodu i neorganske tvari.

To je onaj bijeli sloj koji se stvori par sati nakon pranja zubi. Ako se ne uklanja redovito, ne samo da će dovesti do stvaranja kamenca, gubitka bjeline i lijepog izgleda zubi – nego i do bolesti zuba.

pjeskarenje zubi

Iako je četkanje neizostavno u njezi zuba, dentobakterijski plak ipak nije moguće ukloniti samo kućnim četkanjem. Zato stomatolozi preporučuju dopuniti njegu redovitim pjeskarenjem.

Pjeskarenje – tehnika čišćenja zubi koja čuva ljepotu i zdravlje

Pjeskarenje je bezbolna i neinvazivna metodi čišćenja zubiju. Izvodi se uz pomoć uređaja koji pod tlakom izbacuje mikroabrazivna zrnca pijeska raspršena u vodi.

Zrnca detaljno uklanjaju naslage i pigmente na zubima, nastale uslijed konzumacije kave, čaja ili pušenja, ostavljajući površinu zuba čistom i glatkom. Prahu s kojim se obavlja pjeskarenje dodaje se okus mentola i voća, kako bi postupak bio što ugodniji za pacijenta.

čišćenje zubnog kamenca

Ova jednostavna, brza i bezbolna metoda omiljena je među stomatolozima – vrlo je efikasna, posve neškodljiva, a prevenira oboljenja i daljnje komplikacije sa zubima koje je kasnije teže i liječiti. Ovisno o količini naslaga, postupak traje između 15 i 30 minuta.

Bjelina i glatkoća zubiju – preduvjet zdravlja

Iako je pjeskarenje estetski zahvat koji čini zube bijelima i glatkima – njegova je uloga i protektivna. Kad uklonimo dentobakterijski plak, uklonili smo bakterijske naslage, onemogućili razvoj kamenca i spriječili razvoj karijesa i drugih oboljenja zuba, a glatka površina zuba manje je prijemljiva za ostatke hrane.

blistav osmijeh

Zato je i cijeli proces stvaranja novih naslaga (i nastanka kamenca) sporiji nakon pjeskarenja.

Koliko često je potrebno ići na pjeskarenje

Nemoguće je dati univerzalni odgovor na to pitanje.

Neki su ljudi skloniji stvaranju plaka i kamenca, pa je zube potrebno pjeskariti svaka tri mjeseca. Ponekad je dovoljno jednom godišnje.

Pjeskarenje se koristi i kao priprema za postupak izbjeljivanje zubiju. Ovom metodom zubi se temeljito očiste, što omogućava ravnomjerno i detaljno izbjeljivanje.

Koliko često ići na pjeskarenje može odgovoriti samo vaš stomatolog. Zato je važno redovito ići na stomatološki pregled, koji će na temelju pregleda predložiti potrebne tretmane i njihovu učestalost.

Suradnjom sa svojim stomatologom sačuvat ćete optimalno zdravlje i ljepotu, bjelinu i glatkoću svojih zuba.

A pjeskarenje je u tome jedan odličan saveznik jer u jednom potezu vraća ljepotu osmijehu i sprečava razvoj bolesti i komplikacija – bez boli i nelagode.

Nastja Asanović, doktorica dentalne medicine

Dr. Nastja naš je polivalentni stomatolog u Poliklinici u Splitu koji je svoj studij u Zagrebu završila prije 19 godina. Nakon studija vratila se u Split gdje je svoje iskustvo stekla u privatnim stomatološkim ordinacijama. Uz rad završava poslijediplomski specijalistički studij ”Dentalna implantologija” na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu i stječe titulu Sveučilišne magistre dentalne medicine. Daljnja usavršavanja iz područja implantološke kirurgije, implantoprotetike i parodontologije stekla je kroz brojne simpozije i kongrese. Ljubav prema svom poslu i stjecanju novih znanja očituje se na svakom njezinom koraku. U svom radu posebnu pozornost posvećuje individualnom pristupu prema svakom pacijentu u želji da mu podari savršen osmijeh.

Meni