Aparatić za zube za djecu – što sve morate znati?


Ako djetetovi zubi tijekom izrastanja nisu pronašli svoju idealnu poziciju ili postoji nesrazmjer između zubi te gornje i donje čeljusti, vaše će dijete možda trebati nositi aparatić. Dječji aparatić za zube

Kako pomoći djetetu da se privikne na nošenje aparatića, koliko dugo aparatić treba nositi i što kao roditelj možete napraviti da terapija bude što uspješnija – saznajte u tekstu naše ortodontice Renate Kevilj Gospić.

Zubi i čeljusti moraju biti u skladu kako bi optimalno obavljali sve svoje funkcije. Položaj zuba, odnos čeljusti i širine zuba te gornje i donje čeljusti zajedno definiraju funkcionalnost takozvanog dentofacijalnog kompleksa. O njemu ovise disanje, žvakanje i govor – neke od glavnih životnih funkcija. Zato se eventualne teškoće u razvoju djetetovog zubala moraju na vrijeme detektirati. Počevši od sedme godine, važno je dijete redovito voditi ortodontu.

Ako je potrebno, ortodont će propisati terapiju kako bi se problemi adresirali u začetku i time efikasno otklonili.

Najčešća ortodontska terapija za djecu je aparatić. Koji god problem da dijete ima, možemo biti sigurni kako ćemo uz poštivanje svih preporuka ortodonta brzo i efikasno postići rezultate i osigurati dugoročno zdravlje djetetovog dentofacijalnog kompleksa.

I zadnje – ali djeci itekako bitno – stavljanje i nošenje aparatića nije bolno i nelagodno. Zato redovito posjećujte ortodonta bez ikakvog straha i zadrške.

Najčešće anomalije kod djece

Ortodont će pregledom i korištenjem suvremenih uređaja za ortodontsku dijagnostiku koje koristimo u Poliklinici Bagatin dobiti uvid u stanje djetetovih zuba i čeljusti.

Najčešće se javljaju izbočeni zubi, križni, kružni ili otvoreni zagriz, krivi rast zubiju zbog preuske čeljusti ili prekobrojni zubi. Česti problemi su i isturenost donje čeljusti.

Svi ti problemi obično se otklanjaju aparatićem.

Aparatić – čest pratitelj djetinjstva i adolescencije

Istraživanja kažu kako većina djece, neki kažu i do 70%, imaju neku od anomalija zuba i/ili čeljusti koju treba korigirati. Ako saznate da vaše dijete treba aparatić – važno je da znate kako neće biti u manjini.

Aparatić za zube

Kod neke se djece radi o minimalnim zahvatima, dok kod druge može biti potrebna sveobuhvatnija i dulja terapija.

U oba slučaja, moderne metode i suvremeni aparatići koje koristimo u Poliklinici Bagatin omogućavaju visok stupanj ugodnosti, efikasnosti i jednostavnosti nošenja, pa nema razloga za strah ili brigu.

Dijagnostika

Prije donošenja odluke o vrsti aparatića i trajanju terapije, u Poliklinici Bagatin detaljno ćemo pristupiti dijagnostici djetetovih problema. Zahvaljujući najsuvremenijoj opremi, možemo do najsitnijeg detalja vidjeti sve elemente maksilofacijalnog sustava i tako precizno propisati terapiju i odabrati adekvatan aparatić.

Ista ta dijagnostika odlično nam služi kako bismo pratili proces terapije i tijekom nje donosili informirane odluke o daljnjim koracima. Najsretniji trenutak je kad ustanovimo kako su djetetovi zubi u idealnoj poziciji i kako je vrijeme da se skine aparatić.

Fiksni aparatić za zube

Svi poznajemo barem nekoga tko nosi ili je nosio aparatić pa znamo otprilike o čemu se radi. Riječ je o ortodontskoj napravi koja se sastoji od bravica zalijepljenih na zube, prstenova (ili tuba) na kutnjacima, a cijela konstrukcija povezana je žicama koje povezuju zube. Tu su još i gumice kojima se bravice međusobno povezuju kako bi stvarale pritisak koji postepeno dovodi zube u idealnu poziciju.

Renata Kevilj Gospić, specijalist ortodoncije

Novija generacija fiksnih aparatića je estetski prihvatljivija od nekadašnjih aparatića, a takvi su aparatići ujedno i ugodniji za nošenje.

Najčešće se propisuje ortodontska terapija aparatićem u dobi između 12 i 14 godina, no ponekad je to moguće i ranije ili pak kasnije, u odrasloj dobi ako je potrebno korigirati osmijeh ili neku anomaliju. U svakom slučaju, aparatić je odlična terapija koja sigurno donosi kvalitetne rezultate.

Vaše će dijete morati nositi aparatić prosječno 2-3 godine, a ako nije riječ o velikoj anomaliji, vrijeme nošenja može biti i kraće.

Postavljanje i nošenje aparatića ne boli!

Kad vodimo djecu liječniku, zubaru ili ortodontu, svako će se dijete pitati boli li to. Možete ih umiriti jer doista ne boli. Kao i svaki rad u ustima djeteta ono može biti donekle neugodno, ali boli nema.

Nakon što je aparatić postavljen, normalno je da dijete osjeća zatezanje, metalni okus te da će mu trebati određeno vrijeme da se privikne. Ako osjeća bol, slobodno mu dajte lagani analgetik.

Također, prvih par dana važno je jesti mekšu hranu, kako se ne bi dodatno opterećivalo zube i kako bi se dijete polako priviklo na svoj aparatić.

Kako skrbiti o aparatiću

Dok nosi aparatić, dijete se nažalost mora odreći gumenih bombona, žvakanja žvakaćih guma i sličnih djeci omiljenih slatkiša. Ali, lijep osmijeh i zdravi zubi vrijedni su toga, pa naši mali pacijenti velikom većinom mirno prihvate ovo pravilo i revno se pridržavaju naših uputa.

Važno je i redovito i temeljito četkati zube kako ne bi došlo do kvarenja jer aparatić može potpomoći sakupljanju hrane u ustima. Ako se zube ne pere temeljito, bakterije mogu oštetiti zube i otvoriti put karijesu.

Zato potaknite dijete da održava dobru higijenu svoje usne šupljine.

Dobra higijena

Brinuti o zdravlju djetetovih zuba iznimno je bitno – zato svakako dođite kod nas u Polikliniku Bagatin na pregled. Učinit ćemo sve što je moguće kako bi iskustvo ortodontske terapije i nošenja aparatića bilo što ugodnije i efikasnije za vaše dijete. To nam omogućava naš stručan i dobro obrazovan tim, kao i vrhunska oprema zahvaljujući kojoj možemo dijagnosticirati i pratiti uspješnost terapije. Obratite nam se s punim povjerenjem!

Renata Kevilj Gospić, Specijalist ortodoncije

Mr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr.dent. med. spec. ortodont diplomirala, magistrirala i završava postdiplomski doktorski studij na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala je ortodonciju na Zavodu za Ortodonciju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavala u Neustadtu u Njemačkoj na APW (Akademie Praxis and Wissenschaft) iz područja funkcijske dijagnostike. Na području ortodoncije usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama, Texas, Arlington pod mentorstvom prof. R. G. Wick Alexandera.

Meni