Povijest tetoviranja i mogućnosti uklanjanja tetovaža


Tetoviranje  je trajno unošenje tinte različitih boja u kožu uz pomoć posebno izrađenih igli. Ljudi se tetoviraju uglavnom iz estetskih, ritualnih, običajnih, zdravstvenih te društvenih razloga. Najstariji pronađeni arheološki tragovi koji ukazuju na tetoviranje stari su otprilike 12 000 godina.

tetoviranje

Za razliku od arhitekture, kiparstva, slikarstva i sličnih formi izražavanja, tetoviranje je teško precizno datirati jer ostavlja malo arheoloških ostataka. Tetoviranje ne potječe samo s jednog određenog područja, već je u povijesti bilo poznato kod različitih civilizacija. Kao prvi primjer navode se tetovaže Maorskih plemena s otočja Novog Zelanda. Maori imaju facijalne tetovaže, a smatra se da riječ tetovaža (eng. tattoo) dolazi od njihove riječi tatau koja je prvi put zabilježen  1796. godine, u brodskom dnevniku kapetana Jamesa Cooka, a na jeziku Maora znači “oznaka na koži”.  Najstariji dosad poznati dokaz o starosti tetoviranja je ledena mumija nađena ispod alpskog glečera s očuvanim tetovažama koja datira iz 3.250 godine prije Krista.

U pojedinim kulturama tetoviranje se koristilo za označavanje društvenog položaja osobe, pripadnosti obitelji ili plemenu ili je imalo ritualna značenja (zaštita od bolesti, nesreće, uroka i sl.). Također se koristilo za obilježavanje robova, kriminalaca (ubojica, lopova, prostitutki) i izgnanika. Sredinom 20. stoljeća tetoviranje su preuzele ulične bande u SAD-u, kao dokaz pripadnosti bandi (jednako tako i japanska Yakuza), a nedugo zatim i zatvorenici u zatvorima te pojedine supkulture. Nakon tog vremena, tetoviranje je postalo trend širih razmjera, osobito početkom 21. stoljeća.

tattoo

Na našim prostorima tetoviranje je poznato još iz vremena Ilira i Tračana, jer su se plemena razlikovala upravo po tetovažama. Poznato je i povijesno uvjetovano tetoviranje tijekom osmanlijske vladavine, tzv. sicanje u dijelovima Bosne i Hercegovine i Dalmacije među katoličkim stanovništvom. Tetovirali su se križići i ornamenti sastavljeni od križića, uglavnom na rukama, ali i na prsima i čelu. Te su tetovaže služile kako bi se pokazala pripadnost katoličkoj vjeri.

uklanjanje tetovaža

S obzirom da tetoviranje još uvijek nije u potpunosti društveno prihvaćeno, osobe koje se na to njih odlučuju nerijetko se suočavaju s predrasudama vezanim uz pojmove primitivnosti i/ili društvene nepoćudnosti. Ipak, tetoviranje postaje dio svakodnevice, na tetovaže se odlučuje sve više osoba, neovisno o spolu, dobi, društvenom statusu i stupnju obrazovanja. Također, sve više roditelja suočava se sa zahtjevima svoje malodobne djece da im dopuste tetoviranje i/ili piercing.

Podjednako sa razvojem tehnike tetoviranja i socijalne prihvaćenosti tetoviranog tijela, javila se potreba za uklanjanjem takvih tetovaža. Zapravo, istraživanja su pokazala da je 20% osoba s tetovažom požalilo zbog svog tetoviranja. Paralelno sa razvojem tehnike tetoviranja razvijala se i razvija se laserska tehnologija koju danas koristimo u svrhu uklanjanja postavljenih tetovaža.

Profesionalni tattoo shopovi koriste tinte proizvođača koji vrlo često ne otkrivaju točan sastav tinte i vrste pigmenata koji se apliciraju pod kožu ili boju dobivaju miješanjem boja u određenom omjeru. Originalni proizvođači boja daju serijske brojeve i točan opis kombinacije pigmenata aplicirane u kožu što je olakotna okolnost prilikom planiranja uklanjanja tetovaže jer se na taj način lakše može odabrati točna valna duljina lasera za pojedinu boju.

Lasersko uklanjanje tetovaža                  

Naša Poliklinika koristi najmoderniju tehnologiju laserskog uklanjanja tetovaže koja može u potpunosti ukloniti ili izblijediti vašu tetovažu. Koristimo Q-switch TattooStar Combo uređaj Asclepion proizvođača. Radi se o laseru koji u sebi objedinjuje Nd:YAG laser valne duljine 1064 nm i 532 nm te Ruby laser valne duljine 694 nm koji zajedničkim djelovanjem omogućavaju uklanjanje gotovo svih boja pigmenata (crna, crvena, zelena, plava i sl.). Najveći problem do danas je uklanjanje bijele boje te metalik boja .

uklanjanje tetovaže

Nerijetko nakon uklanjanja tetovaže ostaje vidljiv otisak tzv.“watermark“ odnosno obris same tetovaže koja je uklonjena, a to predstavlja ožiljkasto promijenjenu kožu koja je nastala prilikom samog postupka tetoviranja, no vidljiva je tek nakon njezina uklanjanja.

Lasersko uklanjanje tetovaža

Lasersko uklanjanje tetovaža

Kod tetovaža starijeg datuma te onih tetovaža koje su višeslojne (kreirane u profesionalnim tattoo shopovima na nekoliko razina kože) biti će potrebno uraditi i Erbium:YAG frakcijski tretman kože kako bi se ista pripremila i otvorila za rad sa Q-switch laserom.

Nakon samog tretmana na kožu se apliciraju visoko upijajuće obloge koje putem osmoze na sebe navlače dio čestica pigmenata a ostatak organizam izlučuje putem limfnog sustava. Razmak između tretmana je 6 tjedana, broj tretmana ovisi o vrsti tetovaže, površini, regiji, količini, raznolikosti korištenih pigmenata i individualnom odgovoru organizma.

Baš kao i svaka osoba, svaka tetovaža je drugačija. Ne postoji usluga koja može 100% jamčiti uspjeh ili vam dati točno vrijeme nestanka tetovaže. Naša Poliklinika koristi najnapredniju dostupnu tehnologiju kako bi postigla najviši postotak uspješnosti u potpunom uklanjanju tetovaža.

Ako vas zanima više informacija o laserskom uklanjanju tetovaža ili se želite naručiti na konzultacije slobodno nam se obratite telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr.

dr. Ina Novak Hlebar, specijalistica dermatologije i venerologije

Dr. Ina Novak završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Zbog interesa za dermatovenerologiju, kao naša buduća specijalizantica, svoje zanimanje posebno će usmjeriti estetskoj dermatologiji. Svoj pripravnički staž odradila je u Kliničkoj bolnici Merkur, a zatim je radila kao suradnica za farmakovigilanciju te na zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. Doktorica Novak organizatorica je skupa i koautorica vodiča za liječnike obiteljske medicine za rad s osobama koje žive s HIV-om i osobama pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om. Također je koautor knjige „A journey into patient safety“ koja je u procesu objave. Doktorica tečno govori engleski, njemački i španjolski.

Meni