Sve što trebate znati dok nosite fiksni aparatić


Fiksni aparatić sinonim je ortodoncije i već godinama daje odlične rezultate stvarajući prekrasne osmijehe. Liječenje je vrlo individualno i ovisi o vašim specifičnim potrebama.

U prosjeku možete očekivati trajanje terapije do dvije godine u što će vas detaljno uputiti vaš ortodont. Period nošenja aparatića zahtijeva puno prilagodbe te posebne brige i njege.

Odgovore naše doktorice Renate Kevilj Gospić na neka od najčešćih pitanja naših pacijenata donosimo u nastavku.

fiksni aparatić 

  1. Boli li proces nošenja aparatića?

Prvih desetak dana vaš se mozak prilagođava novim uvjetima u ustima. Interpretacija faze prilagodbe je individualna te se ne treba uspoređivati s drugim pacijentima.

Najčešće je u pitanju nelagoda koja se smanjuje već nakon trećeg dana. Nelagoda nastaje uslijed procesa remodelacije kosti koji počinje otprilike 4 sata nakon postavljanja aparatića.

Sam proces prilagodbe je početak pomaka zuba te množenje stanica koje stvaraju novu kost. Zub ustvari ‘putuje’ kroz kost alveolarnog grebena stvarajući iza sebe novu kost.

Zubno meso koje je zdravo uvijek prati kost i prekriva je 2 mm, što je jako bitno u planu terapije. Vrlo često je na kraju terapije potrebno lasersko konturiranje estetskog dijela zubnog mesa.

Napomenula bih da je jako važno da pacijenti u ortodontskoj terapiji imaju zdravo zubno meso i kost te da nemaju neko sistemsko oboljenje.

Moguća je i pojava boli. Ovisno o pragu tolerancije na bol, svaki pacijent reagira na sebi svojstven način.

Ako postoji bol, može se popiti analgetik dan-dva, no ova je pojava vrlo rijetka kod pacijenata, svega 5 posto.

  1. Koliko dugo se u prosjeku nosi aparatić?

Fiksni aparatić se nosi otprilike 2 godine. Dužina nošenja aparatića ovisi, generalno, o veličini anomalije i suradnji pacijenata. Nakon dijagnostike i plana terapije, ortodont će točno znati reći koliko će pojedina terapija trajati.

Nije svaki aparatić isti, niti je svaki sustav koji ortodont koristi isti.

Važno je znati da postoje načini ubrzavanja terapije.

Na primjer, postoje novije tehnike rada, razni sustavi bravica i mehanizama, koji se danas koriste u Poliklinici Bagatin, a veliki utjecaj na brzinu terapije mogu imati iskustvo i znanje ortodonta te ulaganje u njihove kontinuirane edukacije.

  1. Kako održavati higijenu tijekom nošenja fiksnog aparatića?

Tijekom ortodontske terapije bravicama potrebno je imati besprijekornu higijenu usne šupljine.

Postoji jedno pravilo koje vrijedi uvijek i za sve, a to je da se zubi peru nakon svakog jela!

Sve ostale savjete i upute kako najjednostavnije održavati usta i aparatić čistima pomoću četkica, tuševa, konca, reći će vam vaš ortodont na kontrolama i konzultacijama.

Također, dobit ćete i upute kada i koliko često trebate dolaziti na profesionalno čišćenje.

Vodeni tuš svakako trebate nabaviti, no vodica za ispiranje je strogo zabranjena radi diskoloracije zuba, kao i interdentalna četkica koja se ne smije koristiti između prednjih zuba kako se ne bi stvorile crne rupe koje nastaju povlačenjem zubnog mesa.

fiksni aparatić

  1. Kako izgledaju kontrolni pregledi?

Kontrolni pregledi su svakih 8-10 tjedana. Vrlo su slični za sve sustave samoligirajućih bravica, odnosno za sustave novih generacija.

Na kontrolnim pregledima se mijenjaju lukovi, ugrađuju novi elementi poput opruge, gumenih konaca, mini vijaka… Sve se odvija po točno zadanom planu ortodonta.

Ponekad nije potrebno žicu tako brzo promijeniti jer sve ovisno o količini pomaka koju je ostvarila prethodna žica, a pomak ovisi i o biologiji tj. gustoći kosti svakog pojedinca.

Ako se plan terapije radio potpuno individualno, tada pacijent dobiva svoje bravice i žice izrađene samo za njega. Takva terapija zahtjeva rjeđe kontrole, brža je, ali i skuplja (Insignia sustav).

Kod starijeg sustava bravica, radi se zatezanje žice i stezanje bravica što zahtijeva drugačiji princip rada.

Gumice koje se koriste mogu biti one koje stavlja ortodont i one koje dobiva pacijent kako bi ih sam stavljao i mijenjao svaki dan. Te gumice mijenjaju elasticitet i slabe zbog čega se mijenjaju svaka 24 sata.

fiksni aparatić

  1. Što ako otpadne bravica ili neki drugi dio aparatića?

Tijekom terapije može se dogoditi da vam padne bravica ili tubica, da se ‘odcementira’ prsten.

Takve se situacije događaju većinom jer ste zagrizli u hranu koju možda niste smjeli jesti. Stvara se pukotina između ljepila i bravice zbog čega će se bravica odlijepiti, a pad može uslijediti nekoliko sati kasnije i odlomiti se na meku hranu ili čak sama od sebe.

Najčešće se događa da padne zadnja tubica jer je na zadnjem zubu najjača sila zagriza. Nemojte paničariti niti strahovati u takvim situacijama, jednostavno sačuvajte dio i donesite ga na sljedeću kontrolu.

Ako vam se odlomi kukica za koju se stavlja (‘kači’) gumica, javite se ortodontu kako biste dobili raniji termin. Gumice su jako važne u procesu ravnanja zuba.

Ako vas žica bode u obraz, slobodno je možete odrezati, a do dogovorenog termina kod ortodonta, koristite na tom mjestu vosak ili silikon koji ste dobili.

U ortodonciji nema hitnih stanja, sve se može vratiti i popraviti.

fiksni aparatić

  1. Mogu li se zubi popravljati?

Tijekom ortodontske terapije, s aparatićem u ustima, zube normalno možete popravljati, možete ih liječiti, možete vaditi umnjake i sve što stomatolog treba (naravno, u dogovoru s ortodontom).

Možete ih i pjeskariti, čistiti kamenac preko bravica, a možete ih i izbjeljivati. U svakom trenutku možete imati savršene i zdrave zube.

Renata Kevilj Gospić, Specijalist ortodoncije

Mr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr.dent. med. spec. ortodont diplomirala, magistrirala i završava postdiplomski doktorski studij na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala je ortodonciju na Zavodu za Ortodonciju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavala u Neustadtu u Njemačkoj na APW (Akademie Praxis and Wissenschaft) iz područja funkcijske dijagnostike. Na području ortodoncije usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama, Texas, Arlington pod mentorstvom prof. R. G. Wick Alexandera.

Meni