Četkanje zubi- saznajte kako pravilno čistiti zube


Zdravim i lijepim zubima četkica je najbolji prijatelj. Izbor četkice za zube ovisi o samoj osobi, njezinom dentalnom statusu i navikama. Danas na tržištu postoji vrlo veliki izbor zubnih četkica, no prilikom izbora potrebno je obratiti pozornost na dva kriterija koja su bitna za kvalitetu zubne četkice: vlakna četkice i veličina glave četkice radi lakšeg pristupa svim područjima zubnih lukova.

Vlakna četkice bi trebala biti gusta kako bi čišćenje zubi i zubnih površina bilo učinkovito. Također, bitno je koristiti mekanu četkicu kako ne bi oštetili desne i uzrokovali povlačenje zubnog mesa što se često događa kod onih koji upotrebljavaju četkice s tvrdim vlaknima.

Uz sama vlakna, važno je da je četkica dovoljno malena da stane u usta i dohvati najudaljenije površine zubi. Neovisno koju četkicu izabrali, potrebno ju je redovito mijenjati kada primijetite istrošenost, a najmanje jednom svaka 3 mjeseca. Zubnu četkicu je potrebno zamijeniti i nakon bakterijske i virusne infekcije kako ne bi došlo do ponovne zaraze.

oralna higijena

Koju pastu za zube odabrati?

Kao i kod četkice za zube, odabir paste za zube uvelike ovisi o zdravlju zubi i desni. Na tržištu postoje različite vrste pasti za zube poput paste za izbjeljivanje zubi, za osjetljive zube i desne, te paste na isključivo prirodnoj bazi. Neovisno koju pastu izabrali, preporučujemo da pasta sadrži fluoride koji će, prilikom čišćenja zubi, dodatno zaštititi zube od produkata metabolizma.

Vodica za ispiranje usta

Čišćenje zubi podrazumijeva i aktivno korištenje vodice. Vodica za ispiranje usta ima puno veću ulogu od uklanjanja neugodnog zadaha iz usta. Redovito korištenje vodice za usta može smanjiti količinu bakterija, usporiti nastanak karijesa, spriječiti upalu desni te učiniti vaš dah svježim. Nakon četkanja zubi čep bočice napunite vodicom do označene linije (20ml), pažljivo ispirite zube 30 sekundi i ispljunite (ne gutati). Na tržištu postoji velika ponuda okusa, a izbor ovisi o vašem ukusu.

Kako pravilno četkati zube?

Zube je potrebno četkati četkicom i zubnom pastom minimalno 2 puta dnevno kako biste uklonili bakterije koje bi kiselinom mogle narušiti caklinu zuba te smanjili nastajanje plaka i zubnog kamenca. Preporučuje se zube prati uvijek prije spavanja i ujutro najmanje 3 minute.

oralna higijena

Postupak četkanja zubi:

  1. Prislonite četkicu na zube tako da jedna polovica četkice obuhvaća zubno meso, dok druga polovica leži na površini zuba.
  2. Polaganim kružnim pokretima, s laganim pritiskom četkice, pomičite četkicu po svakom pojedinom zubu, najmanje 5-10 krugova. Cilj je da četkica pređe preko svakoga zuba te dohvati sve konture i udubine između zubi.
  3. Zube je potrebno očistiti i s unutarnje strane (do jezika). Prilikom četkanja zuba, također, koristite male kružne pokrete.
  4. Nakon što ste očistili vanjske i unutarnje plohe, potrebno je očistiti i žvačne plohe tako da četkicu postavite na njih i povlačite naprijed-nazad.
  5. Isti postupak je potrebno ponoviti s drugom čeljusti.

Kako naučiti djecu da peru zube?

A što je za zubićima naših najmlađih pacijenata? Najbolji način da zaštitite zube djeteta jest da ga što ranije naučite dobrim oralnim navikama i potaknete zanimanje za čišćenje zubi.

Mala djeca vole gledati odrasle kako peru zube i čiste ih koncem, što povećava njihovo zanimanje za njegu zubi te kasnije dovodi do dobrih zubnih navika. Čim djetetu izraste prvi zub, trebate mu pomoći pri čišćenju zubi minimalno dva puta dnevno. Odaberite dječju pastu za zube s prilagođenom koncentracijom fluorida i dječju četkicu za zube koja ima mekana vlakna.

Postoje četkice i paste za zube namijenjene različitim potrebama djece svih uzrasta, što vam daje mogućnost odabira baš one koja je prikladna za vaše dijete.

Dobra higijena

Vaša je involviranost ključna stoga, kako biste stvorili naviku četkanja zubi nakon svakog obroka, morate sami biti primjer pranjem vlastitih zubi.

S izrastanjem prvog zuba preporučuje se i planiranje prvog posjeta stomatologu. Dijete bi trebalo posjetiti stomatologa do prve godine života ili najkasnije 6 mjeseci nakon izrastanja prvog zuba.

U Poliklinici Bagatin prvi stomatološki posjet obično je kratak, podrazumijeva vrlo malo pregleda, a puno više razgovora i igre. Ovaj posjet daje vašem djetetu priliku da se susretne sa stomatolozima na prijateljski način koji neće pobuditi strah.

Pedodoncija ili dječja stomatologija podrazumijeva da će stomatolog prilikom pregleda provjeriti sve postojeće zube djeteta, pregledati zagriz i potražiti potencijalne probleme s desnima, čeljusti i oralnim tkivom. Ako je potrebno, stomatolog će očistiti zube i procijeniti potrebu za fluorom.

Uspostavljanje dobrog odnosa djeteta prema stomatologu u mladoj dobi omogućit će dugotrajnu vezu, kontinuiranu skrb i preventivu. Podučavanje roditelja i djece pravilnoj oralnoj njezi od samog početka stavlja malene pacijente na put do zdravih zubića, a više savjeta možete naći u našem besplatnom Vodiču kroz higijenu zubi.

 

Dr. Marin Radić, doktor dentalne medicine

Dr. Marin Radić doktor je dentalne medicine koji se u svom desetogodišnjem praktičnom iskustvu upoznao i usavršio u svim aspektima današnje suvremene stomatologije. Nakon završenog studija svoj pripravnički staž odrađuje u Domu zdrava Zagreb-zapad te nastavlja svoju karijeru u privatnom sektoru u radu u polivalentnoj stomatologiji kao i u području dentalnog turizma. Dr. Radić također nastavlja sa stručnim usavršavanjem sudjelujući na međunarodnim kongresima i znanstvenim seminarima u zemlji i inozemstvu. U svom radu orijentiran je na zadovoljstvo pacijenta primjenjujući najviše estetske i funkcionalne standarde.

Meni