O čemu treba voditi brigu nakon transplantacije kose?


U našem blogu pročitajte što sve treba činiti – ili izbjegavati – kako biste osigurali optimalne uvjete za oporavak i rast kose nakon transplantacije.

Kosa nakon transplantacije

1. Odmarajte se nakon transplantacije

Uzmite si jedan dan nakon transplantacije za potpuno mirovanje u intimi svog doma. Kvalitetan odmor iznimno je važan za kvalitetan oporavak.

Nakon prvog dana, idealno je ostati još nekoliko dana kod kuće, ne izlagati se suncu, vanjskim utjecajima ili većim naporima. Dobro je uzeti si tjedan dana predaha od svakodnevnih obveza, koliko je potrebno da nestanu svi tragovi transplantacije.

Ako to nije moguće, već nakon tri dana možete se polako vratiti u svoj redovni dnevni ritam, ali bez velikih napora, izbjegavajući jako sunce i izlaganje vlasišta nečistoćama.

Tjedan dana nakon transplantacije možete se vratiti u svoju redovnu fitness rutinu i lagano vježbati, ali naporne vježbe ili timske sportove nemojte prakticirati dva tjedna nakon zahvata.

2. Uzimajte propisane lijekove i koristite gel  

Liječnik će vam usmeno objasniti sve upute kojih se morate pridržavati nakon transplantacije kose, a iste ćete dobiti i u pisanom obliku. Od iznimne je važnosti da se pacijenti pridržavaju dobivenih uputa jer konačni uspjeh transplantacije kose ovisi o tome.

Osim toga, liječnik će propisati antibiotike i, po potrebi, lijekove protiv bolova – antibiotike svakako uzimajte kako bi se spriječila mogućnost infekcije, a lijekove protiv bolova po potrebi. Ne preporučujemo trpjeti nelagodu – ako osjećate bol ili nelagodu, svakako uzmite propisani analgetik.

Gel koji ćete dobiti od liječnika potiče kvalitetan oporavak, pa ga svakako redovito nanosite prije pranja kose po uputi liječnika.

3. Prvih dana nakon transplantacije prilagodite prehranu i izbjegavajte pušenje, alkohol i uzimanje Aspirina / Andola

Birajte lakšu hranu, izbacite alkohol i koliko god možete smanjite pušenje jer nepovoljno djeluju na oporavak. I svakako izbjegavajte lijekove koji razrjeđuju krv, npr. Aspirin ili Andol.

4. Spavajte na povišenom

Ponekad se između drugog i četvrtog dana nakon transplantacije može pojaviti blagi otok, obično na čelu, rjeđe na stražnjem dijelu glave. To je bezazleno i obično prolazi samo od sebe, a možete si pomoći spavanjem na povišenom uzglavlju.

O čemu treba voditi brigu nakon transplantacije kose

5. Njegujte vlasište fiziološkom otopinom

Vlaženje fiziološkom otopinom pospješuje oporavak i pomaže u sprečavanju infekcija, pa je jako važno redovito aplicirati fiziološku otopinu prema uputama liječnika, prvi dan nakon operacije svakih pola sata, a naredna dva dana svaka dva sata samo dok ste budni.

6. Dobrom higijenom spriječite razvoj infekcija

Dva tjedna nakon transplantacije važno je izbjegavati situacije u kojima prljavština može doći u kontakt s vlasištem. Nemojte dirati ili češkati vlasište prstima i nemojte odlaziti na mjesta gdje ima puno prljavštine u zraku (gradilišta, prometne ceste i sl.).

Potrebno je koristiti sterilne pokrivke (navlake) za jastuk kako biste osigurali maksimalnu higijenu tijekom spavanja.

7. Otpadanje krastica

Krastice se javljaju tek ponekad, ali ako se pravilno držite uputa o stalnom vlaženju kose fiziološkom otopinom, stvorit će se tek u minimalnom broju.

Ako se pojave, obično otpadnu 7 – 10 dana nakon transplantacije. Gel koji ćete dobiti u Poliklinici, uz to što njeguje i potiče obnovu kose, smekšava krastice i potpomaže da otpadnu do desetog dana.

8. Perite kosu svaki dan

Počevši od prvog dana nakon transplantacije, kosu je potrebno redovito prati jednom dnevno šamponom koji ćemo vam dati pri otpustu. U Poliklinici ćemo vam pokazati kako prati kosu bez opasnosti da oštetite graftove (vlasi kose koje su transplantirani).

Pranje kose nakon transplantacije kose

Četiri do pet dana nakon zahvata izbjegavajte ispirati kosu mlazom tuša jer može biti prejak i oštetiti graftove – za ispiranje kose bolje je koristiti lončić kojim ćete lagano politi vlasište. Posebni šampon potrebno je koristiti dva tjedna, nakon toga možete koristiti šampon po izboru.

9. Izbjegavajte sunce dva tjedna nakon zahvata i nastanak opeklina dva mjeseca

Sunce može jako negativno djelovati na oporavak vlasišta – zato preporučujemo nošenje kapa i šešira, i izbjegavanje sunca prvih četrnaest dana. Izlaganje suncu koje može dovesti do opeklina svakako treba izbjeći barem dva mjeseca nakon zahvata.

10. Prilagodite feniranje, češljanje i stiliziranje kose tjedan – dva nakon zahvata

Tjedan dana nakon transplantacije možete se vratiti svojim redovnim rutinama oblikovanja kose i koristiti sprejeve, gelove i pjene – ali ih je važno svaki dan isprati.

Prilikom češljanja budite oprezni i pazite na presađene graftove.

Fen, osobito s jako vrućim zrakom, nije dobro koristiti dva tjedna nakon zahvata. Zato pokušajte izbjeći feniranje u tom periodu. A ako to nije moguće, koristite hladniji zrak na manjoj brzini.

Presađenu kosu možete bojati i tretirati na isti način kao prirodnu kosu – ali pričekajte tjedan ili dva dok se vlasište oporavi.

Bujna kosa11. Kupanje u moru i bazenima izbjegavajte dva tjedna nakon zahvata

Iako more može biti blagotvorno – uvijek postoji rizik od nečistoća i bakterija pa ne preporučujemo kupanje barem dva tjedna nakon zahvata. U bazenima ima puno klora, koji usporava proces oporavka, pa treba izbjegavati bazene barem dva tjedna nakon transplantacije.

Uz malo strpljenja i pravilnu njegu, kroz samo dva tjedna osigurat ćete idealne uvjete za oporavak i pomoći da se kosa oporavi na najbolji mogući način.

Nakon dva tjedna očekujte da kosa iz presađenih folikula otpadne – to je očekivano i dobro. Ispadanjem starih vlasi otvara se put rastu nove kose, koju ćete zamijetiti već nakon 3-4 mjeseca nakon presađivanja. Svakim danom vaša nova kosa bit će sve dulja i jača, a godinu dana nakon zahvata uživat ćete u potpuno obnovljenoj kosi koja će doseći željenu duljinu i stopiti se s ostatkom kose.

 

Dr. Martina Šarec Ivelj, specijalist opće kirurgije

Doktorica Martina Šarec Ivelj završila je medicinski fakultet u Rijeci, dok je pripravnički staž odradila u Općoj bolnici 'dr. Tomislav Bardek' u Koprivnici. Specijalističko i subspecijalističko usavršavanje iz opće i plastične kirurgije stekla je u Kliničkoj bolnici Dubrava. Aktivna je članica Hrvatskog kirurškog društva te Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju. Kontinuiranu edukaciju provodi aktivnim sudjelovanjem na brojnim međunarodnim kongresima u zemlji i inozemstvu. Autorica je i nekolicine publiciranih znanstvenih radova u domaćim i inozemnim časopisima.

Meni