Vodič za estetsku ili funkcionalnu korekciju nosa


Vodič za korekciju nosa

Odluka o korekciji nosa

Odluka o podvrgavanju estetskom zahvatu je osoban proces, jedinstven za svakog pojedinca. Većina osoba koja razmišlja o estetskoj operaciji je nezadovoljna nekim dijelom svog tijela i to najčešće već dugi niz godina. Za neke žene i muškarce cilj je uz pomoć estetskog zahvata zaustaviti vrijeme, odnosno ublažiti vidljive promjene u procesu starenja, dok je za neke estetska korekcija put prema ispravljanju određenih fizičkih nepravilnosti koje utječu na njihovo samopouzdanje.

I dok je odluka o podvrgavanju korekciji nosa isključivo vaša, postoje informacije u koje bi svatko tko se odlučuje na operaciju trebao biti upućen. Ako imate dovoljno informacija, tada ćete ujedno i znati koja pitanja postaviti i što očekivati. Ovaj vodič će vam pomoći u pronalasku kvalificiranog, iskusnog liječnika sa stručnim i sigurnim operacijskim centrom koji će vam predočiti pomoću najnovije tehnologije osnovu za realna očekivanja ishoda same operacije kao i informacije što će se događati prije i nakon operacije, uključujući rizike i sve potencijalne komplikacije.

Ovaj vodič sadrži važne informacije koje trebate znati za donošenje najbolje odluke. Također sadrži upute kako se što bolje organizirati, poput financiranja i načina plaćanja, koliko dugo trebate uzeti bolovanje te kako se najbolje pripremiti za operativni zahvat.

Što je korekcija nosa ili rinoplastika?

Rinoplastika ili korekcija nosa je naziv za operativni zahvat kojim se ispravljaju različite nepravilnosti nosa. Operacija se sastoji od pažljivog uklanjanja nosne grbe ili preslagivanja hrskavice kako bi se postigao što ljepši oblik određenog dijela nosa. Rinoplastici se pacijenti podvrgavaju iz želje za poboljšanjem izgleda i/ili zbog uklanjanja smetnji pri disanju. Pacijent ili pacijentica uglavnom teže da preoblikovanjem nosa pridonesu skladu cjelokupnog izgleda nosa.

Prije i poslije zahvata

S druge strane, kako starimo, nos može postati sve nepravilniji i samim time proizvesti poteškoće u disanju. S vremenom, pacijentima se javljaju deformacije i u unutrašnjosti nosa koje također pogoršavaju disanje, uzrokuju glavobolje ili izazivaju probleme sa sinusima. Operaciju koju ispravlja navedene probleme nazivamo septoplastika, a operaciju koja ispravlja i vanjske, i unutarnje poteškoće septorinoplastika.

Svaki nos je jedinstven, baš kao što je i svako lice jedinstveno. Rinoplastika je u svojoj prirodi jednako umjetnička u smislu estetike, kao i znanstvena. Pošto se njome nastoji oblikovati nos svakog pacijenta tako da se harmonizira s njegovim drugim individualnim karakteristikama, zato ne postoje dva nosa koja su nakon rinoplastike u Poliklinici Bagatin jednaka.

Naša preporuka temelji se na više faktora: vašim godinama, debljini kože i konfiguraciji vaših ostalih osobina. Naš cilj je atraktivniji nos prirodnog izgleda koji ne ostavlja dojam da je bio operiran. Svjesni smo da ne želite standardni „tvornički“ nos, već nos posebno prilagođen vašem licu, no morate biti svjesni da postoje ograničenja u pogledu mogućnosti kod svih korektivnih zahvata, pa tako i kod korekcije nosa.

Kandidati

Vrlo je važno imati realna očekivanja te biti pozitivna osoba. Na konzultacijskom pregledu dobiva se uvid u motivaciju za operativni zahvat, analiziraju se strukture nosa te ispituju mogućnosti u kojoj se mjeri mogu postići određene korekcije i tek na osnovu svih dobivenih informacija planira se operativni zahvat. Na pregledu se, u dogovoru s pacijentom, radi individualni plan za operativni zahvat.

Dobar ste kandidat:

  • ako tražite poboljšanje izgleda ali ne i savršenstvo, fizički ste zdravi, psihički stabilni i realni u očekivanju rezultata operacije;
  • ako ste nezadovoljni s veličinom ili oblikom nosa;
  • ako ste imali ozljedu ili opeklinu koja je uzrokovala promjenu u izgledu vašeg nosa;
  • ako ste rođeni s prirođenom malformacijom ili deformitetom nosa (rascjep usnice i/ili nepca) i potrebna vam je sekundarna korekcija;
  • ako imate problema s disanjem na nos;
  • ako ste završili rast i razvoj, odnosno navršili 18 godina života ili ranije ako se radi o prirođenoj malformaciji ili deformitetu nosa kao kod rascjepa usnice i/ili nepca.

Odabir kirurga i cijena

Prije konačne odluke o zahvatu, morate provjeriti koliko je vaš liječnik kompetentan kako biste bili sigurni ima li dovoljno iskustva za ostvarivanje vaših snova. Prvi korak je odabir licenciranog maksilofacijalnog ili plastičnog kirurga ili pak otorinolaringologa s velikim brojem odrađenih zahvata i dogovaranje konzultacija nakon kojih ćete odlučiti jeste li sigurni želite li mu pružiti povjerenje.

Konzultacije vam mogu pomoći u odluci je li vam ugodno s liječnikom i njegovim timom te imate li povjerenja u njega. Također, slobodno ga pitajte za njegova iskustva i zamolite ga da vam pokaže fotografije ili video priloge svojih zahvata. Ako se odlučite na zahvat kod njega, vi i vaš liječnik radit ćete zajedno kao partneri tijekom cijelog postupka.

Cijena rinoplastike u Poliklinici Bagatin iznosi 18.000kn, a cijena septoplastike 16.000kn. U cijenu je uključeno: preoperativni pregled anesteziologa, operacija u općoj anesteziji, lijekovi koji su potrebni (antibiotici, analgetici), kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana (deset, trideset i devedeset dana nakon operacije ili dodatno, po potrebi, ako doktor to zahtijeva).

Konzultacije s odabranim liječnikom

Svrha konzultacija s doktorom u Poliklinici Bagatin je ocjenjivanje vašeg općeg zdravlja i stanja te razumijevanje vaših očekivanja vezano za zahvat.  Danas, zahvaljujući fotosimulatoru VECTRA XT 3D, prije same operacije u 3D simulaciji možete vidjeti kako biste izgledali nakon operativnog zahvata što uvelike pomaže komunikaciji između doktora i pacijenata. Ova vrhunska, najnovija tehnologija u regiji je dostupna isključivo u Poliklinici Bagatin u Zagrebu i Splitu.

Za vrijeme konzultacija, uz pomoć VECTRA XT 3D fotosimulatora, uzimaju se 3D prikazi vašeg lica i nosa kako bi se proučili te isplanirala operacija. Cilj je ne samo poboljšati oblik nosa, već i izgled cijelog lica. Dio ovog planiranja je korištenje kompjuterskog prikaza kako bi se oblikovao tip nosa koji želimo dobiti.

Vectra 3D konzultacije

Naglašavamo da je taj 3D prikaz samo ideja koju pokušavamo ostvariti, ali ne možemo jamčiti da će identičan takav nos biti dobiven operacijom. U stvari, niti jedan etički liječnik ne može jamčiti točan rezultat bilo kojeg zahvata. Međutim, dobit ćete realnu predodžbu ishoda operacije koja se može očekivati, odnosno mogućnosti korekcije koje se mogu učiniti u smislu očekivanoga poboljšanja.

Prednosti VECTRA XT 3D konzultacija:

  • Pravovremena analiza mogućnosti plastične operacije
  • Precizne mjere lica za planiranje operacije
  • Realna očekivanja od rezultata plastične operacije
  • Personalizirani prikaz sa sudjelovanjem pacijenta
  • Jasna vizualizacija i simulacija očekivanih rezultata
  • Povećano povjerenje pacijenta
  • Potpuno određen cilj operacije

Vectra 3D konzultacije

Priprema za operaciju

Za vrijeme konzultacijskog pregleda dobiti ćete sve potrebne upute za operaciju: koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni, što izbjegavati prije operacije (primjerice alkoholna pića, pušenje, vitamini i dr.) te kako se ponašati nakon operacije za što brži oporavak. Prije estetske korekcije nosa treba prestati i s uzimanjem preparata protiv bolova iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal. To je također jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijenta za kirurški zahvat, jer tako preveniramo eventualna neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što nam znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.

Nakon konzultacija s liječnikom, a prije same operacije, u Poliklinici Bagatin potrebno je napraviti i anesteziološki pregled s našim doktorom anesteziologom kako bismo bili sigurni da ste spremni podnijeti operaciju u općoj anesteziji.

Opća anestezija

Anesteziju te operativno i postoperativno praćenje pacijenata u našoj Poliklinici provode vrhunski liječnici – anesteziolozi. Korekcija nosa se izvodi u općoj anesteziji, pošto pacijenti ne žele osjećati bol tijekom operacije nosa, a liječniku je potreban miran pacijent za vrijeme operacije zbog pristupa unutarnjim nosnim strukturama i preciznosti u radu.

Opća anestezija

Pacijent pod općom anestezijom ne spava, već je u stanju nesvijesti. Za razliku od sna, iz kojeg se osobu može probuditi, pacijent se podražajima ne može probuditi dok je pod općom anestezijom. Svijest se pacijentu vraća u trenutku kada prestane djelovanje anestetika.

Tijek operacije

S obzirom na to da se operacija izvodi u općoj anesteziji vi spavate tijekom cijelog operativnog zahvata. Sama estetska i funkcionalna operacija nosa traje od dva do četiri sata, ovisno o opsežnosti samog zahvata. U Poliklinici Bagatin koristi se i zatvorena i otvorena metoda za korekciju. Npr. otvorena metoda omogućuje liječniku dobru preglednost. Također, ova metoda omogućuje daleko bolju preciznost.

Ožiljak na kolumeli je u obliku male stepenice i u postoperativnom tijeku je gotovo nevidljiv. Tijekom operacije se reduciraju kost i hrskavica nosa ili se iste prema potrebi oblikuju i vraćaju, kako bi nos dobio zadovoljavajući oblik, izgled i veličinu. Obično se za oblikovanje nosa koriste hrskavice nosa (najčešće nosne pregrade), hrskavice uške ili rebro ako su navedene hrskavice nedostatne (prethodno iskorištene) ili je potrebna veća rekonstrukcija.

Oporavak od operacije

Završetkom operacije, mala zaštitna udlaga (vanjski fiksator) postavlja se na nos radi zaštite te se stavljaju tamponi (splintovi) u obje nosnice koji se vade nakon operacije, a u dogovoru s liječnikom.

Oporavak od operacije

Prilikom otpusta iz naše Poliklinike dobit ćete obuhvatan set uputa vezanih uz vaše aktivnosti te njegu nosa za vrijeme postoperativnog razdoblja. Uputit ćemo vas da izbjegavate dugo ležanje kod kuće pošto stajanje i kretanje smanjuje oticanje i ubrzava oporavak. Iz tog razloga se u slučaju mirovanja preporučuje povišeni, polusjedeći položaj.

Prva 24 sata nos i lice izgledaju otečeno, s podljevima (hematomima), a oteklina se povećava do 48 sati i vrhunac se očekuje nakon 48-72 sata, kada je moguća i lagana glavobolja. Nos nakon operativnog zahvata obično ne boli. Ako se pojavljuju lagani postoperativni bolovi obično se u početnom postoperativnom razdoblju koriste analgetici. Preporučujemo ne puhati, niti ispuhivati nos kroz prvih 2 do 4 tjedna nakon vađenja tampona i skidanja vanjske fiksacije. Većina se pacijenata nakon 8 do 10 dana vraća na posao ili u školu. U početku će nos biti otečen i prema tome, pacijenti koji očekuju vidjeti željeni rezultat čim se zavoji uklone bit će razočarani. Međutim, velik dio otekline nestaje kroz tri do četiri dana nakon uklanjanja vanjskog fiksatora i tampona te se nos počinje prilagođavati svom konačnom obliku. Dakle, nema razloga za prvobitno nezadovoljstvo jer cijeljenje je proces za koje je potrebno određeno vrijeme.

Nakon tjedan dana većina oteklina i diskoloracije oko očiju nestaje u 90% slučajeva. Blaga natečenost nosa, koju pacijent više osjeća nego li drugi ljudi vide, prisutna je i postupno nestaje kroz par tjedana. Nakon dva tjedna, oko 80% otekline će nestati, nakon dva mjeseca, oko 90%. Ostatak će nestajati tempom od 1% mjesečno. Općenito je potrebno oko godinu dana da sve otekline u potpunosti splasnu. Obično to ne brine pacijente niti utječe na izgled nosa, važnije je da se elementi nosa poboljšavaju kako otekline postepeno nestaju, a to se posebno odnosi na vrh nosa. Što je deblja koža, to je duže razdoblje potrebno nosu da postigne svoj konačni oblik. Svaki slučaj je drugačiji te ćemo vam u predoperativnoj procjeni objasniti kakva su ograničenja kože u vašem slučaju.

Ako se zahvat odnosi na devijaciju septuma kako bi se otklonili problemi s disanjem, javit će se određeni stupanj nazalne blokade par dana nakon operacije. Tijekom dva mjeseca nakon rinoplastike, pacijent mora biti veoma oprezan da nos ne ozlijedi na neki način te da ne bude pretjerano izložen izravnom suncu. Naočale se ne smiju nositi osim ako nisu poduprte trakom s čela. Nos se može lagano puhati nakon dva tjedna. Nema kontraindikacija za pušenje, nježno čišćenje vanjskog dijela nosa ili upotrebu kozmetike. Ne preporučuju se pojačane aktivnosti barem dva tjedna nakon operacije, dok veće napore treba izbjegavati 4 do 6 tjedana.

Postoperativne kontrole

Kontrola je veoma važna i zato je važno da budu redovite i prema uputi doktora. Ako nećete pratiti upute i dolaziti na kontrole, to može nepovoljno utjecati na rezultat zahvata i ugroziti vaše zdravlje. Nakon zahvata, od pacijenta se zahtjeva da dolazi na dogovorene kontrole, kao i na ostale preglede deset, trideset i devedeset dana nakon operacije ili dodatno, po potrebi, ako vaš doktor to zahtijeva.

Postoperativne kontrole

Komplikacije

Kao i kod drugih operacija moguće su određene komplikacije (upala, krvarenje), o kojima će vas liječnik Poliklinike Bagatin upoznati za vrijeme konzultacija. Uz pridržavanje dobivenih uputa, smanjuje se rizik od navedenog. Nije isključena mogućnost od manjih nepravilnosti i asimetrija na nosu tijekom postoperativnog razdoblja, koje obično nestanu unutar godine dana od zahvata. Ako je potrebna manja sekundarna korekcija, može se učiniti tek nakon najmanje godinu dana od prve operacije.

Najčešće postavljena pitanja

1. Osjećam li bol nakon zahvata?

Iznenađujuće je da nakon zahvata nos ne boli, već je prisutan jedan osjećaj neugode uzrokovan nemogućnošću disanja kroz nos zbog nosnih tampona koji se odstranjuju drugog ili trećeg dana.

2. Zašto je potreban pregled prije zahvata?

Za vrijeme pregleda liječnik se upoznaje s pacijentovim problemom te mu predlaže odgovarajuće liječenje. Liječnik odgovara pacijentu na postavljena pitanja nastojeći ga obavijestiti o mogućnostima kirurškog zahvata, objasniti što realno može očekivati od zahvata i upoznaje ga s mogućim komplikacijama.

3. Koja je donja dobna granica za operaciju nosa?

Završetak rasta kostiju i hrskavica kod djevojaka je oko 16-te godine, a kod muškaraca oko 17-te godine. Najbolje je čekati punoljetnost.

4. Koje su moguće komplikacije?

Nakon operacije nosa rijetke su ozbiljnije komplikacije. Jedna od mogućih komplikacija je krvarenje iz nosa nakon zahvata koje je moguće kontrolirati dodatnom ili naknadnom tamponadom (umetanjem gaze ili ekspandirajućeg materijala). Infekcije su rijetke i rješavaju se antiobiotskom terapijom. Ponekad se sekundarna operacija učini da bi se korigirao neki manji nedostatak nakon prvog zahvata ili kako bi se poboljšala funkcija disanja.

5. Kada se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima?

Oporavak traje uglavnom 7 do 10 dana, rijetko duže. Pacijenti mogu obavljati lakše poslove tjedan dana nakon zahvata. Treba izbjegavati veće napore kroz dva tjedna jer povećanje tlaka nakon napora može izazvati dodatna krvarenja. Također treba izbjegavati direktno izlaganje suncu i potrebno je upotrebljavati kremu sa zaštitnim faktorom. Jogging i plivanje je potrebno izbjegavati prva dva tjedna. Ako je moguće izbjegavati nošenje naočala 2-4 tjedna.

6. Koje pretrage je potrebno napraviti prije operacije?

Nakon obavljenih konzultacija s našim doktorima i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Ako razmišljate o operaciji nosa i imate dodatnih pitanja o samom zahvatu u našoj Poliklinici, pripremi prije operacije ili se želite naručiti na konzultacije možete nam se obratiti telefonski na 01/46 10 225 ili e-mailom na info@bagatin.hr. Ako želite saznati više informacija o zahvatu posjetite našu web stranicu ili pošaljite upit putem aplikacije Pitaj droktora našem doktoru Tomici Bagatinu ili dr. Maji Malić koji izvode ovaj zahvat u  Poliklinici Bagatin.

Dr. Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijalne kirurgije

Dr. Tomica Bagatin najviše se bavi estetskom kirurgijom te mu je cilj pružiti pacijentima najsigurniju i najbolju kiruršku metodu kako bi naglasio njihovu prirodnu ljepotu. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici „Dubrava“. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i međunarodnih udruženja – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) and International Association of Oral and Maxillofacial Surgery (IAOMS) te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni