Kako ukloniti kapilare na nogama?


Varikozne vene i kapilare su ‘normalne’ vene koje su se proširile pod djelovanjem visokog tlaka u venskom sustavu.

Uloga vena je dovođenje krvi iz periferije u srce. Tako krv iz površinskih kapilara i vena otječe u veće površinske vene te putem zalistaka pak u duboke vene koje vode prema srcu i plućima. Površinske vene nalaze se iznad ovojnice mišića.

S druge strane, one duboke nalaze se unutar ovojnice koja obavija mišić. Mišićna aktivnost dovodi do stiskanja dubokih vena, porasta tlaka u njima i ‘pumpanja’ krvi prema srcu.

Što su vene, odnosno kapilare?

Cijeli venski sustav sastoji se od vena koje se prema širini promjera te smještaju različito nazivaju. Tako imamo:

  • duboke vene
  • velike površinske vene
  • retikularne vene (površinske vene širine 2 – 4 mm)
  • teleangiektazije (površinske vene širine do 2 mm, tzv. mrežolike kapilare)
  • kapilare (najmanje krvne žile veličine 5-10 μm)

Proširene vene i teleangiektazije (tzv. mrežolike kapilare) vidljive su manifestacije promjena u venskom sustavu koje nastaju zbog opuštanja zidova vena i takozvanog ‘propuštanja’ krvi u suprotnom smjeru (od srca prema nogama).

Susrećemo se s blažim i težim oblicima. Kada govorimo o blažim oblicima, oni dovode do pomalo neugodnog osjećaja težine u nogama tijekom dužeg stajanja i sjedenja.  Što se tiče promjena na koži, one su isključivo estetskog značaja.

Ozbiljnije ‘propuštanje’ u venskom sustavu može dovesti do promjena boje kože i rana na potkoljenicama kao i dramatične posljedice na sveukupno zdravlje i život.

Uzroci nastanka kapilara

Vene nastaju zbog kombinacije unutarnjih i vanjskih negativnih faktora. Većina tegoba nastaje zbog povišenog tlaka u sustavu, no kod nekih ljudi nastaju isključivo zbog urođene slabosti zida vene.

Genetska predispozicija važan je čimbenik u nastanku vidljivih kapilara i vena nogu, no specifični genetski faktor kao uzročnik još nije detektiran.

Produženo stajanje dovodi do rasta tlaka u venskom sustavu i posljedično oštećenje zalistaka u veni te do njezinog propuštanja.

Trudnoća je uobičajeni uzrok pojave vidljivih vena i kapilara. Naime, glavni hormon trudnoće djeluje na opuštanje zida vena i zalistaka te dovodi do ‘propuštanja krvi u suprotnom smjeru’.

Starosna dob pri kojoj se prve promjene događaju nije određena, no promjene s godinama imaju tendenciju pogoršavanja.

Simptomi

Koji su popratni simptomi problema s venama i kapilarama, uz estetsku komponentu?

  • osjećaj težine u nogama
  • bol i osjetljivost duž vene
  • svrbež kože
  • peckanje ili intenzivan osjećaj ‘pečenja’
  • ‘nervozne noge“ – osjećaj uznemirenosti u nogama
  • grčevi tijekom noći
  • edemi
  • promjene u boji i teksturi kože
  • parestezije – osjećaj svrbeža, peckanja, grijanja, hlađenja i bolova u određenoj regiji kože

Koje su učestale promjene i pojave na koži kod mrežastih kapilara?

  • peckanje
  • oticanje
  • grčevi
  • umor u nogama

Lasersko uklanjanje kapilara

Postotak uspješnosti liječenja vena i kapilara neinvazivnim tehnikama je do 90%, koje se ujedno i preferiraju zbog rjeđih komplikacija tijekom zahvata te zbog bržeg oporavka.

U liječenju vena i kapilara najčešće se koriste sljedeće metode: skleroterapija, neinvazivna terapija laserom i IPL-om (intense-pulsed-light), radiofrekventna ili laserska ablacija vena te klasična kirurška flebektomija.

U Poliklinici Bagatin ovu problematiku rješavamo pomoću zahvata laserskog uklanjanja vena i kapilara. Laserom je moguće ukloniti određene vaskularne lezije s različitih područja tijela.

Hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima upija lasersku zraku te ju pretvara u toplinsku energiju koja dovodi do zatvaranja žile (sljepljivanja njezine stijenke).

Mogu se ukloniti sve kapilare i vene, neovisno o boji, uz uvjet da su promjera do 2 mm. Manje vene i kapilare nestaju odmah, dok je za vene i kapilare većeg promjera potrebno izvjesno vrijeme.

Laser Quanta System Duetto MT kombinira dvije valne duljine infracrvenog spektra: aleksandrit i Nd:Yag, zbog čega jednako dobro djeluje na površinske sitne fine kapilare (aleksandrit), ali i na duboke, veće žile u koži i ispod kože (Nd:Yag).

Rezultat je da žile, koje bi jednom valnom duljinom bile samo djelomično zagrijane, nakon tretmana ovim laserom se zatvaraju i tijekom narednih nekoliko tjedana u potpunosti nestaju.

Nadalje, kombinacijom dviju valnih duljina koristi se manje snage i oslobađa se manje topline u okolno tkivo zbog čega je tretman ugodniji. Zbog bolje učinkovitosti potreban je manji broj tretmana laserom Quanta System Duetto MT.

Oporavak nakon svakog laserskog tretiranja vena i kapilara je od 4 tjedana do godine dana. Nakon 4 tjedana se ponavlja tretman eventualno na preostalim kapilarama i venama.

Tretman kod retikularnih vena najčešće nije potrebno ponavljati.

Ne postoji rizik od ‘vraćanja’ vena koje su uklonjene bilo kojom tehnikom, ali postoji mogućnost pojave novih vidljivih vena i kapilara. Osnovna prevencija bolesti vena je aktivnost.

Posljedično, potrebno je izbjegavati predugo sjedenje sa spuštenim nogama i stajanje. Preventivno djeluju i elastične čarape određenog stupnja kompresije.

Dr. Jolanda Kanižaj-Rajković, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji, dermatokirurgiji i laserskoj medicini. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju, KBC Zagreb tijekom koje je završila stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. Aktivno je sudjelovala na kongresima organiziranim od strane Hrvatskog dermatološkog društva (HDD) i Europske akademije za dermatovenerologiju (EADV). Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore.

Meni