• Početna
  • Anestezija
  • Što je anestezija i koje vrste anestezije se koriste za vrijeme operativnih zahvata?

Što je anestezija i koje vrste anestezije se koriste za vrijeme operativnih zahvata?


anestezija

Odlazak na operativni zahvat, bez sumnje, može biti vrlo stresan za pacijenta. No ukoliko ste unaprijed dobro informirani i upoznati sa svim etapama zahvata te se nalazite u rukama iskusnog anesteziologa, vjerujem da nema mjesta strahu i brizi.

Za ugodan i siguran boravak u našoj Poliklinici, uz detaljne informacije o zahvatu koji vam predstoji, od jednake je važnosti upoznavanje s osnovnim anesteziološkim postupcima te nadzorom nakon operacije.

I sami znate kako je osnovni cilj dobivanja anestezije ukloniti bol i neugodu koju izazivaju određeni operacijski zahvati kako bi oni bili što ugodniji, a samim time i vi zadovoljniji i opušteniji.

Stoga je važno da budete upoznati sa svim detaljima anestezije i njenog procesa.

Zašto se koristi anestezija?

Možda će zvučati grubo, no anestezija je nužna za suzbijanje boli. Budući da je vi tijekom operacije ne želite osjećati, a nama je izuzetno bitno da ste tijekom operacije mirni, upravo je anestezija od iznimne važnosti besprijekorni zahvat.

lokalna anestezija

Što je anesteziološki pregled prije same operacije?

Jedna od obaveznih radnji koje prethode samom zahvatu je predoperativni anesteziološki pregled.

Kroz ugodan razgovor s našim anesteziologom definira se vaše ukupno zdravstveno stanje poput dosadašnjih bolesti, lijekova, alergija te se analiziraju laboratorijski i drugi nalazi.

Na temelju dobivenih podataka procjenjuje se zdravstvena spremnost za planirani operativni zahvat.

Ujedno ćemo vas tijekom razgovora i samog pregleda upoznati s metodama, odnosno, vrstama anestezije, njihovim prednostima i nedostacima te mogućim rizicima i uzgrednim pojavama.

Imajući u vidu zdravstveno stanje i potrebe planiranog operativnog zahvata, predložit ćemo vam optimalan način anestezije.

Pogledajte kako izgleda anesteziološki pregled klikom na link.

Koje su vrste anestezije?

Ovisno o vrsti i težini zahvata, kirurg i anesteziolog odredit će koja anestezija je adekvatna za vas.

Postoje lokalna i opća anestezija, a razlika je vrlo jasna. Kod prve, lokalne, pacijent ostaje budan bez da osjeća bol. Kod opće anestezije, pacijent zapada u ‘san’ te je u potpunosti nesvjestan operacije.

Vi, naime, ne spavate, već ste u stanju nesvijesti. Jer, za razliku od sna, iz kojeg se osobu može probuditi, vas se podražajima ne može probuditi dok ste pod općom anestezijom.

Svijest vam se vraća u trenutku kad više niste pod utjecajem anestetika.

Kada koristimo lokalnu  anesteziju?

Lokalna anestezija označava primjenu anestetika na područjima gdje je anestetski učinak potreban. Koristi se kod uklanjanja madežaožiljaka te tetovaža, kod korekcije ušiju, a često i kod korekcije gornjih i/ili donjih kapaka.

Ova vrsta anestezije jako je slična onoj koju primjenjuju stomatolozi u svom radu. Anestetik se ubrizgava injekcijom u područje na kojem će se izvršiti zahvat te učinak traje između jednog i dva sata kada se vraća u prvotno stanje.

Područje pod utjecajem anestetika je potpuno utrnuto, dok ste vi za vrijeme trajanja zahvata budni i svjesni.

Pojedini pacijenti koji se podvrgnu operaciji pod lokalnom anestezijom znaju pitati zašto su zapali u san tijekom trajanja operacije. Nema razloga za brigu.

Razlog tome su, naime, sedativi kojima se smiruje živčani sustav pacijenta za vrijeme operacije. Radi se, dakle, o dvije različite stvari. No treba znati da je nemoguće provesti operaciju s pacijentom koji je samo pod sedativima.

Lokalna anestezija ipak je nužna kako se ne bi osjećala bol i upravo zato se kombinira sa sedativima.

pregled

Svjesna sedacija

Jedna vrsta lokalne anestezije koja se koristi u stomatologiji kao jedan od načina borbe sa strahom kod pacijenata koji pate od dentalne anksioznosti ili dentalne fobije je i svjesna sedacija.

Ova novost u ponudi Poliklinike Bagatin pruža opuštajuće iskustvo za pacijenta i oslobađa ga osjećaja nelagode prilikom većih i težih stomatoloških zahvata.

Izvodi se dušičnim oksidulom koji se daje u kombinaciji s kisikom putem maskice za nos te uklanja strah i nelagodu, opušta, izaziva osjećaj težine, umanjuje podražaj na povraćanje, oslabljuje osjećaj za vrijeme, umanjuje traumu od zahvata.

Kada koristimo opću anesteziju?

Ova vrsta anestezije izvodi se pomoću endotrahealne cijevi (za disanje) ili drugih specijaliziranih pomoćnih sprava (poput laringealne maske) prilikom čega pacijent  utone u san i nesvjestan je svoje okoline.

Opća anestezija ‘dublji’ je oblik anestezije koji omogućuje izvođenje invazivnijih zahvata poput abdominoplastikeVASERlipo ultrazvučne liposukcije, operacije povećanja grudismanjenja ili podizanja grudikorekcije nosa ili bilo kojeg drugog opsežnijeg kirurškog zahvata.

Budući da se posebna pozornost posvećuje sprječavanju boli, većina pacijenata nakon buđenja bol ne osjeća.

Pacijenti se nakon operacije nalaze u sobi za buđenje, gdje ih i dalje nadzire naše stručno osoblje i cijeli anesteziološki tim, sve do trenutka dok se ne procijeni da je pacijent potpuno budan i da su vitalne funkcije normalne i stabilne.

Dr. Judith

Postoji li mogućnost komplikacija za vrijeme anestezije?

Ozbiljne komplikacije tijekom anestezije su, u pravilu, vrlo rijetke, čak i kod teško bolesnih pacijenata. Naravno, treba imati na umu kako niti jedan medicinski zahvat nije u potpunosti bezopasan.

Ono što u svim slučajevima određuje visinu rizika su vrsta i težina osnovne bolesti, moguća popratna oboljenja, životna dob pacijenta, kao i životne navike te drugi faktori.

No konstantnim nadzorom životnih funkcija, liječnik anesteziolog može odmah prepoznati bilo kakvu promjenu u normalnom radu vitalnih funkcija i odmah reagirati.

U Poliklinici Bagatin imamo vrhunski tim anesteziologa na čelu sa specijalisticom anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine Judith Adrianne Deutsch, dr.med.

Anesteziologinja

Doktorica Judith Adrianne Deutsch završila je Fakultet biologije i prirodnih znanosti u Chicagu te Medicinski fakultet u Zagrebu. Specijalizaciju iz anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja završila je u KBC Zagrebu. Ima preko deset godina radnog iskustva kao specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

Uz stručan tim, posjedujemo i najmoderniju anesteziološku aparaturu koja umanjuje rizik operacije izvođene pod bilo kojom vrstom anestezije.

Briga za zdravlje i sigurnost pacijenta našim su doktorima i medicinskom osoblju na prvom mjestu. Ako razmišljate o estetskoj korekciji na licu i tijelu te imate dodatnih pitanja o samom zahvatu ili vrsti anestezije koja će se koristiti, slobodno nam pišite na info@bagatin.hr ili nam pošaljite svoj upit putem web stranice.

Dr. Judith Adrianne Deutsch, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine

Meni