Savjeti za zaštitu kože od utjecaja sunca


Savjeti za zaštitu kože od sunca

Znate li kako pravilno zaštititi kožu od sunca? Pročitajte u nastavku savjete za zaštitu kože od sunca i uživajte u toplim danima koji slijede.

Iako sunce ima mnogo pozitivnih strana, stručnjaci upozoravaju kako dugotrajno izlaganje suncu izaziva brojne zdravstvene probleme.

Smeđe mrlje, crvenilo, ljuštenje, isušivanje i mreškanje kože i na koncu – rak kože? Ako koža ne proizvodi dovoljno zaštitnog pigmenta (melanina), ultraljubičaste zrake uništit će stanice kože pa će i najblaže crvenilo tada biti bolni znak za uzbunu.

Kako se zaštititi od utjecaja sunca?

Budući da štetne zrake dopiru do kože i za oblačnih dana, u hladu i u vodi, oprez je potreban i u satima koje ne provodimo na sunčanju.

Najbolji način da se izbjegne javljanje bolesti povezanih s izlaganjem suncu jest izbjegavati sunčevo zračenje, posebice u vremenu između 11 i 17 sati.

Zaštita kože od sunca

Osim izbjegavanja izlaganja suncu, važni su i drugi savjeti za pravilnu zaštitu od sunca.

Savjeti za zaštitu od sunca

  • Krema sa zaštitnim faktorom

Svi znamo da je važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, ipak, presudno je da ih se maže u debljem sloju, jer nanošenje pretankog sloja kreme može smanjiti njezinu učinkovitost.

Stručnjaci preporučuju da kod izlaganja suncu upotrebljavamo kreme čiji je zaštitni faktor iznosi najmanje SPF 15. Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite 20 do 30 minuta prije izlaganja suncu kako bi koža dobila dovoljno vremena da je upije. Nanošenje ponovite svaka dva sata, odnosno češće ako se znojite ili močite.

Krema za zaštitu od sunca

Ako uživate u plivanju, vodootporne kreme za vas su najbolji izbor.

  • Zaštitite kožu prikladnom odjećom

Zaštita odjećom jedan je od najboljih načina izbjegavanja štetnih UV zraka.

Pripazite prilikom odabira odjeće, jer poznato je kako šeširi i odjeća od tamnog i gustog tkanja apsorbiraju ultraljubičaste zrake više negoli laganiji pamučni materijali svijetlih boja.

Također, suha tkanina nudi bolju zaštitu od mokrog materijala.

Najbolji način da zaštite svoju kožu je sa širokom odjećom, velikim šeširom i sunčanim naočalama dobre kvalitete.

  • Suncobran ili šator za zaštitu

Osim prikladne odjeće, tijekom boravka na otvorenom pomaže i suncobran ili šator za zaštitu od sunca.

Oni sadržavaju UV zaštitne filtere i reflektirajuće materijale kako bi se smanjilo djelovanje UVA i UVB zraka. Ipak, ne zaboravite ni na ostale savjete!

  • Zaštitite osjetljive dijelove kože od sunca

Stručnjaci ističu kako se čak 80 posto slučajeva oboljelih od raka kože odnosi na glavu, vrat i ruke.

Ljudi često zaboravljaju od sunca zaštititi osjetljive dijelove tijela kao što su primjerice kosa, usne, nos, dekolte i ruke.

Stoga ne zaboravite na njegu zaštitnim faktorom upravo tih osjetljivih područja. Šešir ili kapa, izbjegavanje podnevnog sunca i kvalitetna zaštitna krema, svakako vam pomažu u tome.

Krema za sunce

  • UV zrake vrebaju i u hladu

Pripazite, UV zrake dolaze sa svih strana, odbijajući se od pijesak, beton i druge površine.

Premda se ultraljubičaste zrake ne mogu odbijati o vodu, one lako prolaze kroz nju, pa dok plivate niste nimalo zaštićeni od sunca.

Stoga, i za hladnijih, oblačnih dana trebate zaštititi kožu od sunca. Naime, i tada možete izgorjeti, jer štetne zrake vrlo lako prolaze kroz oblake.

  • Zaštitite djecu od utjecaja sunca

Dječja koža se još razvija te je mnogo tanja od kože odraslih, naročito kada je u pitanju štetan utjecaj UV zraka.

Stoga, djeca svakako trebaju izbjegavati izlaganje suncu u razdoblju od 11 do 17 sati, nositi tanju i prozračnu odjeću, a glavu zaštititi kapom ili šeširom.

Svakako je poželjno da djeca koriste vodootpornu kremu sa zaštitnim faktorom SPF 50, te ju nanose više puta u debljem sloju.

Zaštitita djece od sunca

  • Konzumirajte hranu bogatu karotenoidima

Hrana bogata karotenoidima (crveno, žuto i narančasto voće i povrće) dokazano jača koži srodnu prirodnu obranu ako se unosi tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Također, dokazano je da prehrana bogata omega masnim kiselinama (maslinovo ulje, riblje ulje), s malom količinom crvenog mesa i mliječnih proizvoda i velikim količinama vitamina C, E i flavonoida može imati sličan učinak.

  • Izbjegavajte solarije

Proizvođači tvrde kako moderni solariji jamče zaštitu kože, pojašnjavajući kako proizvode samo dugovalne ultraljubičaste (UVA) koje ne izazivaju opekline i za koje se dosad smatralo kako ne izazivaju rak.

Međutim, UVA zrake prodiru u kožu dublje negoli srednjevalne ultraljubičaste zrake (UVB) i s vremenom isušuju kožu, izazivaju njezino mreškanje i povećavaju rizik od raka.

I ne zaboravite, redovito pregledavajte madeže.

Kako biste saznali imate li sklonost prema određenim kožnim bolestima koje nastaju kao posljedica izlaganja sunčevu zračenju, razgovarajte s liječnikom dermatologom.

Zaštita kože

Za više informacija o pregledu i zaštiti kože ili kožnim bolestima, obratite se stručnjacima dermatolozima Poliklinike Bagatin. Slobodno nas kontaktirajte telefonski na 01/46 10 225, mailom na info@bagatin.hr ili ispunite kontakt formu.

Dr. Jolanda Kanižaj-Rajković, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji, dermatokirurgiji i laserskoj medicini. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju, KBC Zagreb tijekom koje je završila stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. Aktivno je sudjelovala na kongresima organiziranim od strane Hrvatskog dermatološkog društva (HDD) i Europske akademije za dermatovenerologiju (EADV). Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore.

Meni