Savjeti za zaštitu i njegu kože u proljeće


Njega kože u proljeće

Koža tijekom zime podnosi oštre vremenske uvjete koji mogu ostaviti traga ako ne vodimo kvalitetnu brigu o njoj. Kako bi vratili koži zdrav sjaj, donosimo vam savjete za zaštitu i njegu kože u proljeće.

Proljeće je vrijeme obnove, rasta, ali i novih početaka. Iako su zimski mjeseci zahtijevali bogatiju, hranjiviju i nerijetko težu njegu, dolaskom toplijih dana neke se stvari u našoj beauty rutini mijenjaju.


Vremenski uvjeti, alergije, korištenje agresivnih sredstava za dezinfekciju – koži je potrebna dodatna njega. Stoga, zaštita i njega kože u proljeće može biti pravi izazov!

Njega kože u proljeće

Koža je naš najveći organ i nerijetko ga zapostavljamo tijekom hladnih zimskih mjeseci. Naša koža treba brigu tijekom cijele godine stoga je važno nadoknaditi mjesece za vrijeme kojih smo je zapostavljali.

Njega kože u proljeće zahtjeva pravilnu njegu i zaštitu, jer osim što je koža zimi bila dodatno opterećena od utjecaja vjetra i suhog i hladnog zraka, dolaskom proljeća pojavljuju se i alergije koje stvaraju dodatne poteškoće u njezi. Stoga bi proljetna njega trebala biti što laganija i prilagođena tipu kože.

Beauty rutina

Kad govorimo o svakodnevnoj beauty rutini i pripremi za novu sezonu, najveće promjene proljeće donosi upravo u njezi lica. Prije nego odaberete kremu, svoju beauty rutinu za njegu lica obogatite pilingom i maskom koja će vašem licu donijeti trenutno i dubinsko osvježenje i pripremiti vašu kožu za novu kremu i sezonu.

Piling kože lica

Piling kože lica potreban je da bi se uklonile odumrle stanice i očistio površinski sloj kože, dok maska izvlači nečistoće, pomaže smanjiti izgled pora i obuzdati problematičnu kožu. Važno je da nakon maske obvezno nanesite kremu ili lagano ulje za lice kako biste ga hidratizirali, a ne zaboravite ni kožu vrata i dekoltea.

Nakon dnevnih krema raskošnih tekstura, početak proljeća nas vraća laganim formulama prozračnih tekstura koje našoj koži donose spoj osvježenja i hidratacije.

Budući da je koža isušena i osjetljiva, preporučljivo je korištenje provjerene dermokozmetike koja je namijenjena upravo za njegu i hidrataciju kože. Proizvodi iz linije Reviderm Neuro De Stress umiruju suhu i dehidriranu kožu, te pomaže kod iritacija i upala. Kod prvih iritacija kože, najbolje je koristiti SOS pastu za brzo rješavanje upalnih simptoma.

I na kraju, ne zaboravite važno pravilo njege kože!  

Ako svakodnevno nanosite šminku, osigurajte si kvalitetno blago sredstvo za čišćenje lica, jer čišćenje kože na kraju svakoga dana ključno je za zdravu i lijepu kožu.

Osim važne rutine brige o koži lica, postoje još brojni savjeti za zdravu i lijepu kožu.

Savjeti za kožu tijekom proljeća

Pilinzi, čišćenje lica laganim i neagresivnim proizvodima te hidratacija laganim fluidima i kremama osnovna je njega koju si možete pružiti za zaštitu kože u proljeće. Ipak, treba naglasiti i važnost drugih faktora koji omogućuju zdravu kožu tijela.

  • Hidratacija

Zima na svaki tip kože djeluje isušujuće, pa je vjerojatnost da ste proljeće dočekali dehidrirane kože vrlo velika. Da bi organizam bio zdrav i uravnotežen, potrebna mu je voda, kako iznutra, tako i izvana.

Čak je 90% ljudskog tijela voda pa je hidratacija važna za cijelo tijelo. Hidratacijom koža ostaje elastična i meka, ublažavaju se negativne posljedice starenja, a voda u koži ima i dodatnu funkciju – pospješuje njenu zaštitnu funkciju.

Hidrataciju kože započnite odabirom hidratantne kreme koja sadrži glicerin ili hijaluronsku kiselinu. Ti sastojci pospješuju apsorpciju vode, zbog čega je koža mekana i podatna. Ne zaboravite ni na hidrataciju kože izvana – pijte barem 6-8 čaša vode dnevno.

Koliko god se hidratacija činila uobičajenom, ona je ključna za zdrav izgled vaše kože.

Hidratacija kože

  • Zdrave prehrambene navike

Zdrava prehrana je ključ lijepog izgleda te bismo se svakako trebali ponovno početi pridržavati zdravijeg režima, a slatke poslastice i tešku hranu smanjiti što više možemo.

Ukratko, bazirajte prehranu na povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama, te izbjegavajte procesuiranu i jako zasoljenu hranu i šećer. I ne zaboravite na dovoljan unos tekućine!

Naravno, ne trebamo se osjećati loše ako smo pomalo zaboravili zdrave navike,  svima se to događa tijekom zime.  Sada je pravo vrijeme za detoksikaciju organizma i novi početak, a koža će nam zahvaliti na potrebnim nutrijentima svojim sjajnim i zdravim izgledom.

  • Pojačajte SPF zaštitu

Zaštita kože od sunca također je važna.

S proljećem dolazi više sunčanih dana, a svi znamo da je pretjerano izlaganje sunčevim zrakama štetno i uzrokuje starenje kože. Poželjno je koristiti hidratantnu kremu sa SPF faktorom, imajte na umu da proizvodi moraju osiguravati minimalno faktor 20.

Iako smo trenutno zbog izolacije u svojim domovima, izloženi smo sunčevim zrakama koje upijamo na balkonu ili u svom dvorištu. Stoga, krema za sunce nam je dobar savjetnik u njezi i zaštiti kože, a posebice je važna kako bismo spriječili nastanak bora i hiperpigmentacija.

  • Njega najosjetljivijih dijelova kože

Usne

Za proljetnu njegu usana se okrenite hidratantnim proizvodima koji će spriječiti pucanje, zagladiti sitne borice i pomoći usnama da zadrže prirodnu vlagu.

Kako bi im pružili njegu i obnavljanje, najbolje bi bilo da ih svakodnevno nakon pranja zubi, istrljate nježnim i kružnim pokretima, četkicom za zube te obavezno na njih nanesite balzam za usne, koji će ih hidratizirati i pružiti im potrebnu vlagu.

Koža u proljeće

Područje oko očiju

Budući da je koža oko očiju suša, ona zahtjeva posebnu njegu.

Za normalnu kožu, područje oko očiju mažite kremom s antioksidansima, retinolom i peptidima, dok su za masni tip kože najbolje kreme na bazi vode. Imate li suhu kožu, mažite je kremom s glicerinom, dok je za osjetljivu kožu najbolje nanositi što manje “teških” krema.

Laktovi

Laktove bi najbolje bilo njegovati tako da im svakodnevno prilikom tuširanja priuštite piling, nakon kojeg ćete na kožu laktova nanijeti hidratantnu kremu u debljem sloju.

Stopala

Za nježna i meka stopala je vrlo važno da prije spavanja na stopala nanesete hidratantnu kremu u obilnim količinama, te da na stopala navučete čarape koje trebate ostaviti na koži tijekom noći.

Pomoću ovih savjeta, i najosjetljivija područja kože bit će zaštićena.

Pokušajte vašu kožu pripremiti što bolje za tople i vruće mjesece koji slijede. Ako ćete je na vrijeme njegovati i zaštititi, ona će biti i za najtoplija vremena lijepa i sjajna.

Pronađite inspiraciju za kvalitetnu njegu kože na webshopu Bagatin Medical Beauty i priuštite svojoj koži najbolju njegu koju vaša koža zaslužuje!

Dr. Snježana Kramarić, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Snježana uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju u KBC Osijek i KBC Zagreb. Završila je stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Redovito sudjeluje na tečajevima trajne edukacije te prisustvuje na raznim kongresima iz struke. Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore. Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom.

Meni