Retencijska faza ortodontske terapije


Nakon skidanja aparatića za zube, ortodontska terapija nije završena. Iako vaš osmijeh sada izgleda kao što ste željeli, morate znati kako se terapija nastavlja nošenjem tzv. retencijskog aparatića. Naime, potporna kost u koju su smješteni korijeni zubi još nije očvrsnula i, ako pacijent prekine terapiju u retencijskoj fazi, velika je šansa da će se zubi uskoro vratiti u svoje prvobitne pozicije. Na povratak zubi u prvobitnu poziciju utječe i kretanje mišića usana i jezika pa je retencijska faza od ključne važnosti za uspjeh ortodontske terapije. Istraživanja nam kažu kako je za učvršćivanje kosti potrebno barem godinu dana nakon prestanka nošenja aparatića.

Retencijska faza

 

VRSTE RETAINERA

Retainer je ortodontska naprava čija je svrha zadržati zube u postojećoj poziciji nakon skidanja aparatića dok se kosti, zubno meso, usnice i obrazi ne prilagode novonastaloj situaciji.

Ovisno o vašim željama, a i preporukama ortodonta, možete nositi mobilni ili fiksni retainer.

Mobilni retainer se izrađuje od prozirne plastike prema otisku vaših zubi i savršeno prianja uz njih kako bi se osigurala maksimalna potpora i zubi ostali u položaju postignutom prethodnim fazama ortodontske terapije. Lako ga možete skinuti i ponovno staviti.

Fiksni retainer se lijepi s unutarnje strane zubi. Ne vidi se, ne smeta pri jelu i govoru, a jamči stabilnost postignutih rezultata.

Retainer

 

VRIJEME NOŠENJA MOBILNOG RETAINERA

Dok je fiksni retainer određeno vrijeme zalijepljen za vaše zube i na taj način ih drži u određenom položaju, mobilni retainer se može skidati te ćete za njega dobiti individualno kreirani plan nošenja. Duljina nošenja se propisuje od strane ortodonta, ovisno o težini korigirane anomalije.

Obično je potrebno nositi retainer 24 sata dnevno tijekom prva dva mjeseca nakon skidanja aparatića. Postepeno, vrijeme nošenja će se smanjivati na samo 1-2 sata dnevno. Kao i u svim medicinskim zahvatima, važno je poslušati stručan savjet ortodonta koji će preporuku o nošenju aparatića dati na temelju prethodnih faza terapije i najboljih praksi ortodoncije.

Potrebno vrijeme za nošenje aparatića s vremenom se smanjuje na minimum, ali će vas ortodont upozoriti da ga nosite cijelu noć sve dok želite imati ravne zube. Za većinu nas to znači – do kraja života. Ipak, ukoliko nakon određenog vremena prestanete nositi retainer, nema razloga strahu da će povratak zubi u prvobitnu poziciju dogoditi u potpunosti. Ovisno o stupnju težine anomalije koju ste imali, recidiv je moguć u većoj ili manjoj mjeri. No, ohrabrujemo vas da se priviknete na svoj retainer i noćno nošenje kako biste rezultat ortodontske terapije zadržali bez potrebe za dodatnim terapijama.

 

KONZUMACIJA HRANE I PIĆA

Postoji par jednostavnih pravila kojih se potrebno pridržavati kako biste koristili mobilni retainer na najbolji mogući način i očuvali ga od strukturnih i estetskih oštećenja:

  1. Obavezno skidajte retainer prije jela – materijal od kojeg je napravljen navlači hranu, može primiti boju kave i drugih napitaka, što ga može nagrditi.
  2. Dok nosite retainer, smijete piti samo negaziranu vodu.
  3. Ako pušite, obavezno skinite retainer.
  4. Skinite retainer prilikom pranja zubi.
  5. Uvijek stavljajte retainer na svježe oprane zube.
  6. Retainer je izrađen od plastike – zato ga nemojte izlagati vrućim tekućinama i visokoj temperaturi – mogao bi promijeniti oblik i izgubiti svoju funkciju.

Retencijska faza ortodontske terapije

 

BRIGA I ODRŽAVANJE MOBILNOG RETAINERA

Uz vaš retainer dobit ćete i posebnu kutijicu u kojoj ćete ga čuvati dok ga ne nosite. Nemojte ga držati u vodi dok ga ne nosite – može nakupiti kamenac.

Možete ga prati u hladnoj vodi s četkicom za zube, najbolje bez paste za zube. Nije potrebno prejako ga ribati, a pregrubim četkanje možete ga i oštetiti. Dok ga perete, držite ga na dlanu kako se ne bi slomio.

Čim osjetite da je došlo vrijeme za izradu novog retainera, ako ga izgubite ili slomite – obavezno se javite da vam izradimo novi. Nošenje retainera iznimno je važno i zato nemojte odlagati dolazak po novi mobilni retainer.

Kontrola

 

KONTROLE

U prvih godinu dana nošenja retainera iznimno je bitno doći na kontrolu barem dva puta. Ortodont mora pratiti učvršćivanje zubi i način kako se vaši zubi ponašaju tijekom retencijske faze. Nemojte zanemariti kontrole!

U slučajevima težih anomalija vaš ortodont može prepisati i više kontrola, kako bi mogao pratiti tijek procesa i reagirati na vrijeme ako bude potrebno. Kroz suradnju sa ortodontom i pridržavanje preporuka o kontrolama i nošenju retainera postižu se najkvalitetniji i najdugotrajniji rezultati.

Uživajte u svom lijepom osmijehu – i nemojte zaboraviti retainer!

Renata Kevilj Gospić, Specijalist ortodoncije

Mr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr.dent. med. spec. ortodont diplomirala, magistrirala i završava postdiplomski doktorski studij na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala je ortodonciju na Zavodu za Ortodonciju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavala u Neustadtu u Njemačkoj na APW (Akademie Praxis and Wissenschaft) iz područja funkcijske dijagnostike. Na području ortodoncije usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama, Texas, Arlington pod mentorstvom prof. R. G. Wick Alexandera.

Meni