Priča o hrabrosti i volji za životom – Zagorka Predmerski


Zagorka Predmerski i Kristina UkalovićGodina je 1981. Bio je to još jedan uobičajeni bijeli, snježni dan u Slavonskom Brodu. Tada dvadeset sedmogodišnja Zagorka, spremačica na željeznici, vratila se malo ranije s posla kako bi svog muža i dijete dočekala s toplim obrokom. No nešto će taj dan poći po krivu.

Kad je ušetala u stan, prvo se raspremila, a zatim krenula kuhati. Upalila je plin i u tom trenutku čula jaki udarac. „Je li moguće da je susjed opet pao?“ zapitala se i brzo krenula k njemu. Ipak, sve je na kraju bilo u redu i prehlađena Zagorka se vratila u svoj stan.  Zbog svoje prehlade nije osjetila da se plin proširio po cijelom stanu te je krenula zapaliti plinsko kuhalo na štednjaku.

Taj dan Zagorki se zauvijek promijenio život i taj dan ona još pamti kao da je bio jučer, premda su prošle već skoro 34 godine. Zagorka je zadobila opekline trećeg i četvrtog stupnja na cijelom tijelu i njena bolna i hrabra priča tu je pronašla svoj početak.

Na nerazumijevanje i netoleranciju Zagorka je nailazila iz dana u dan. Ljudsku okrutnost osjetila je mnogo puta u svoj toj boli. Bolnice i lijekovi protiv bolova postali su njena realnost. Trideset godina nakon tog nesretnog trenutka Zagorka je obilazila bolnice i ordinacije, no rijetko je nailazila na razumijevanje. Izgovori su bili: na žalost vam ne možemo pomoći ili zbog vaših godina ne možemo ništa učiniti.

2011. godine Zagorka je svog poznanika s Nove TV, Sašu Kopljara, upitala za savjet, a on ju je uputio na doktore Bagatin iz Poliklinike Bagatin. I tu je započela naša zajednička priča. Zagorka je ušetala u našu Polikliniku pozitivna i spremna na sve. Još se sjećam tog dana i njenog veselog stava, bez obzira na ožiljke po cijelom tijelu, a vjerojatno i iznutra.

Zagorka Predmerski i doktori Bagatin

Zagorkina koža nije imala elasticitet i nije bila spremna na operacije. To smo morali promijeniti. Opekline trećeg i četvrtog stupnja najgori su oblik opeklina, one uništavaju epidermu i dermu te mogu uništiti potkožno tkivo, kosti, mišiće i tetive. Na području opeklina ne postoji osjet jer su završetci živaca uništeni. Ovakve opekline na Zagorki su ostavile velike ožiljke te su joj iz tog razloga bili potrebni kozmetički ili rekonstruktivni oblici kirurgije, pa čak i presađivanje kože.

Nakon što su odrađene prve operacije na licu željelo se dodatno zategnuti kožu i napraviti presađivanje dijela kože koja je zdrava na dio koji je bio oštećen.  Kako bi se to izvelo uvjet je bio poboljšati elasticitet kože. Zagorki smo predložili tri preparata Reviderm dermokozmetike : O2 Hydro Fluid za dubinsko vraćanje vlage u potkožje te stvaranje dodatnog skladišta vlage, zatim Barrier Repair Q10 Day kremu koja je idealana za suhu, neelastičnu kožu i Peptide AC Night preparat za regeneraciju i brzu obnovu kožne barijere preko noći. Rezultat nakon mjesec dana korištenja ovih preparata je bio nevjerojatan, te sam imao predispoziciju za daljnji tijek operativnih tretmana.

Gospođi Zagorki napravio sam Face lifting, lifting vrata,  korekciju gornje i donje usnice, korekciju gornjih i donjih kapaka, rinoplastiku, korekciju obraza i dermoabraziju lica, dok je dr. Dinko Bagatin Zagorki napravio smanjenje grudi, abdominoplastiku, liposukciju, brahioplastiku i zatezanje natkoljenica.

Uz sve navedene zahvate i tretmane Zagorka je pila i posebne dodatke prehrani Reviderm SKINSIDE za bolji rast kose, noktiju te poboljšanje kožne barijere, a prvi rezultati su bili vidljivi već nakon prvog mjeseca korištenja. Koža se obnovila, potaknut je rast kose te je danas njezina kosa snažnija, zdravija i gušća.

Nakon odrađenih kirurških zahvata nastavili smo neinvazivnim metodama poput REVIDERM mikrodermoabrazije i Skin Needler terapije mikroiglicama ublaživati ožiljkasta tkiva te izjednačavati razinu kože. REVIDERM  Skin Peeler mikrodermoabrazija uz pomoć kristala aluminijevog oksida nježno, bez oštećenja skidala je mrtve stanice kože, te potaknula i ubrzala diobu novih stanica, a Skin Needler terapijom mikroiglicama potaknula se kolagenska indukcija te su svi preparati mogli dubinski prodrijeti u kožu i još više pojačati djelovanje.

Prije i poslije

Prije i poslije

U samo tri tretmana, u razmacima od mjesec dana, dogodile su se nevjerojatne promjene na kompletnoj teksturi kože, kao i na finoći tkiva te bih mogla reći da se Zagorka po prvi puta dobro osjećala u svojoj koži. Neinvazivni tretmani i dermokozmetika korišteni su u svrhu pripreme za operativne zahvate koji su slijedili te kao finalna dorada odrađenim zahvatima, jer samo dobrom sinergijom moguće je dobiti ovako vidljive i odlične rezultate.

Sada Zagorka ima želju proslaviti, kako ona kaže, svoje novo rođenje. 34 godine borbe želi ostaviti za sobom i sa svojim najmilijima organizirati veliko slavlje. Zagorkin muž više nije s njom, premda je bio uz nju cijeli svoj život. Njezina sestra živi u inozemstvu gdje odgaja njenog sina jer mu ona nije mogla pružiti najbolji mogući život, a htjela je. Njih dvije nisu se vidjele punih pet godina, a Zagorka kaže da je to zbog toga što ih želi, nakon još nekoliko estetskih zahvata, iznenaditi svojim novim izgledom.

Bez obzira na teški život i bolnu prošlost, danas naša hrabra Zagorka, želi samo pričati svoju priču. Želi da i druge osobe s teškim opeklinama znaju da mogu poboljšati svoj izgled i nastaviti živjeti normalnim životom. Rekla nam je: „Srce vam može biti slomljeno, ali volja nikada neće biti. I to vas iz dana u dan gura naprijed.“

Dr. Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijalne kirurgije

Dr. Tomica Bagatin najviše se bavi estetskom kirurgijom te mu je cilj pružiti pacijentima najsigurniju i najbolju kiruršku metodu kako bi naglasio njihovu prirodnu ljepotu. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici „Dubrava“. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i međunarodnih udruženja – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) and International Association of Oral and Maxillofacial Surgery (IAOMS) te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni