Pretilost i prehrana – namirnice koje utječu na mršavljenje


Debljina ili pretilost je veliki, ako ne i najveći, javnozdrastveni problem kojem se, nažalost, pridaje premalo pažnje u današnje vrijeme. Broj pretilih osoba iz godine u godinu sve je veći.

Pretilost predstavlja veliki rizik prije svega za tzv. metabolički sindrom koji uključuje barem 2 kriterija od sljedećih: povišeni krvni tlak, povišeni trigliceridi u krvi, smanjen dobar(HDL)-kolesterol, povišena razina šećera u krvi, kardiovaskularne bolesti, različiti oblici karcinoma te problemi sa zglobovima kao što je osteoartritis.

Kalorijski suficit i deficit

Glavni problem za nastanak pretilosti, tj. nastajanje prekomjerne nakupine masnog tkiva, neuravnotežen je unos hrane. Što to znači?! Formula je jednostavna – u kalorijskom suficitu ste kad unosite više kalorija, nego što ih vaš organizam treba i više nego što ih dodatnom tjelesnom aktivnošću (treninzi i slično) možete potrošiti. Tada nastupa nakupljanje kilograma.

Druga opcija je kalorijski deficit, kad unosite manje, nego što vaš organizam treba i tada nastupa mršavljenje, tj. gubitak kilograma.

Za promjenu je potrebna promjena navika. Kao što ni kilograme niste nakupili u mjesec dana, ne možete očekivati niti da ćete ih izgubiti u istom vremenskom periodu. Treba imati realne ciljeve, dovoljno jako željeti promjenu i tada je sve moguće.

Nutritivno siromašna prehrana

Uz današnju prehranu koja je energetski bogata, a nutritivno siromašna, problem je i nekretanje. Ako je vaš posao uglavnom sjedeći, za vrijeme radnog vremena ustanite sa stolice nekoliko puta, prošećite, i protegnite se jer tijelo pamti sve što mu priuštimo tijekom dana. Umjesto grickalica i pekarskih proizvoda izaberite pravu hranu. Ako su vam obroci uglavnom monotoni poput sendviča, hamburgera, lisnatog peciva s hrenovkom ili pak keksa, tada ne možete očekivati poboljšanje zdravlja niti smanjenje tjelesne mase.

Problem je što velika većina ljudi želi „instant“ rješenja te isprobava raznorazne dijete kojima je jedno zajedničko, a to je da, nažalost, ne djeluju. Najvažnije mi je spomenuti vam da one nisu zdravstveno ispravne, osim ako za to ne postoji propisana dijetoterapija.

Svaka osoba trebala bi osluškivati svoje tijelo, pritom mislim da biste trebali pratiti kako se osjećate tijekom dana, nakon obavljenih zadataka, imate li dovoljno energije, osjećate li nadutost nakon obroka, težinu u trbuhu, kakva vam je probava…

Ravnoteža namirnica

Ključ ‘uspjeha’ leži u tome da pronađete neki balans u svemu, kako s obvezama zbog količine stresa, tako i s adekvatnim spavanjem, tjelesnom aktivnošću i pravilnom prehranom koja nam osigurava potrebne nutrijente. Pravilna prehrana ne znači ‘idealno’ svaki dan. Ali podrazumijeva da u svoju prehranu svakodnevno uključite:

  • dovoljno povrća u obliku juha, variva, salata, kuhanog ili pečenog povrća kao prilog, ili fermentirano povrće;
  • vlakna koja su najviše deficitarna u našoj prehrani. Ima ih u sjemenkama, orašastim plodovima (10-15 komada dnevno), mahunarkama, cjelovitim žitaricama te voću i povrću;
  • adekvatan unos proteina raspodijeljenih po obrocima, iz mesa, ribe, jaja. Preporuka su i mliječni proizvodi poput sireva (skyr, zrnati sir, posni sir, mozzarella) i probiotički jogurti (domaći kefir, LGG, bioaktiv, acidofil);
  • voće (2-3 porcije dnevno);
  • kvalitetne masnoće (maslinovo ulje, kokosovo ulje, repičino ulje, sjemenke i orašasti plodovi).

Nutricionističko savjetovanje

Kao dijagnostički uređaj za pretilost u Poliklinici Bagatin koristimo Seca mBCA 515 analizator koji precizno izračunava sastav vašeg tijela, odnosno, ukupni postotak masti, mišića i vode te količinu visceralnog masnog tkiva (abdominalna mast).

Nakon same dijagnostike slijedi određivanje individualnih ciljeva i preporuka vezanih za dobivene parametre, analizira se prehrana i savjetuje kojom se kombinacijom tjelesne aktivnosti, načina prehrane i neinvazivnih tretmana može postići najbolji rezultat.

Nutricionističko savjetovanje obuhvaća procjenu trenutačnog zdravlja i prehrambenih navika, kao i razinu fizičke aktivnosti. Temeljem dobivenih parametara, analiziramo i procjenjujemo nutritivni status vašeg organizma, mjerimo koliko energije zahtijeva vaš životni stil te definiramo smjernice koje će vam pomoći u izboru optimalnih namirnica i fizičke aktivnosti kako biste bili zdraviji, izgledali bolje te postigli i zadržali željene rezultate.

Savjetovanje za oblikovanje tijela

Nutricionističko savjetovanje uzima u obzir i razne zdravstvene potrebe u pogledu prehrane te pomaže da ostvarite zadane zdravstvene ciljeve, a detaljnije informacije o savjetovanju i izradi plana prehrane potražite ovdje.

 Precizno mjerenje

Vaš, odnosno naš zajednički napredak u borbi protiv pretilosti, pratimo najpouzdanijim uređajem za mjerenje – Styku 3D skenerom obujma tijela. Klijenti, osim što gube masne naslage, dobivaju i mišiće, što često ne vide na svojoj težini, odnosno vagi koja je u većini slučajeva glavno mjerilo uspjeha. Naravno, takvo je razmišljanje krivo i, na kraju krajeva, obeshrabrujuće. Masnoća zauzima 22 % više volumena od mišića zbog čega gubitak masnoće obično rezultira gubitkom centimetara. Zahvaljujući Styku uređaju, klijenti sada mogu vidjeti gdje su izgubili centimetre i zamijenili masne naslage mišićima te mogu u milimetar pratiti svoj napredak.

Više o Styku 3D skeneru saznajte ovdje.

Stalno ste umorni i bezvoljni, osjećate se napeto većinu dana i svjesni ste da jednostavno ne živite ‘punim plućima’?! Znajte da se pretilost može spriječiti, samo treba na vrijeme reagirati.

 

Tea Premoša, magistrica nutricionizma

Meni