Opadanje kose zbog stresa


Gotovo se svaka osoba u određenom periodu svog života susrela s pojačanim opadanjem kose koje je bilo kratkotrajno, sezonsko i bez razloga za brigu. No, nailazite li na mnoštvo dlaka na svojoj jastučnici nakon spavanja ili vam ostaje veći broj vlasi u dlanovima nakon češljanja, vjerojatno vam organizam šalje poruku da je pod opterećenjem. Svakodnevno smo izloženi stresu koji kod velikog broja ljudi uzrokuje neželjenu tjelesnu reakciju – gubitak kose.

Zašto dolazi do opadanja kose kad smo pod stresom i kako se uloviti u „koštac“ s ovom čestom problematikom – saznajte u nastavku.

 Ispadanje kose

Stres i gubitak kose

Život pod stresom dovodi do raznih promjena u našem tijelu koje su uzrokovale dodatan stres i brigu. U takvim okolnostima, unutar našeg tijela, dešavaju se razne promjene koje se najčešće očituju na koži i kosi. Kad smo pod pojačanim stresom, kosa „pati“ s nama, postaje krhka, lomljiva i bez sjaja. Opadanje kose zbog stresa u današnje vrijeme sve je češća pojava, ali koju, uz savjete nas liječnika i uvođenjem određenih životnih promjena, možemo smanjiti i zaustaviti.

Ispadanje kose normalan je dio životnog ciklusa vlasi. Svaka vlas prođe kroz tri faze – rasta, mirovanja i ispadanja. Nakon ispadanja iz folikula odmah raste nova vlas pa se kosa kontinuirano obnavlja. Svatko od nas primijetit će opadanje kose pri pranju ili češljanju. Izgubiti dnevno 70 – 100 vlasi je potpuno u redu –  sve dok zdravim tempom raste nova kosa.

No, ako gubitak postane izraženiji, pa na vlasištu primijetimo prorjeđivanje ili cijele regije bez kose, očito je kako je došlo do nekog poremećaja. Kao koža, i kosa pokazuje što se zbiva u našem životu i našim emocijama.

Ispadanje kose

Iza fizičkih i psihičkih reakcija na stres stoji niz tjelesnih hormona, među kojima je i adrenalin. Ovaj hormon stresa luče nadbubrežne žlijezde nakon signala mozgu da je u stresnoj ili uzbudljivoj situaciji na koju treba pripremiti tijelo. Nakon što stresna situacija prođe, adrenalin se u metabolizmu pretvara u testosteron čime se ujedno i povećava njegova koncentracija u tijelu. Povišene razine testosterona, utječu na brže starenje vlasi koja postaje tanja i lomljiva, a rezultat je pojačano ispadanje kose. Također, nećete primijetiti opadanje kose odmah nakon stresne situacije, ono se najčešće javlja u prva tri mjeseca nakon stresnog događaja.

Parcijalan ili potpun gubitak kose nazivamo alopecija.  Poznajemo niz vrsta alopecije o kojima možete pročitati OVDJE.

Kako spriječiti opadanje kose zbog stresa?

 Važno je pronaći način da se uspješno nosite sa stresnim situacijama. Znam, zvuči puno jednostavnije nego što jest! Iz tog razloga donosim vam nekoliko savjeta pomoću kojih možete smanjiti količinu stresa koju doživljavate i oporaviti svoju kosu nakon opadanja.

Tjelovježba

Kada je riječ o opadanju kose zbog stresa, svi oblici fizičke aktivnosti mogu vam pomoći kod ublažavanja depresivnog raspoloženja. Brzo hodanje, ples, plivanje ili trčanje utjecat će na vaše raspoloženje i osigurati vam da se uspješnije nosite sa stresom.

Tehnike opuštanja

Postoji velik broj tehnika opuštanja koje vam mogu pomoći, a meditacija je jedna od njih. Za početak, dovoljno je da sjedite u tišini nekoliko minuta. Zatvorite oči i usredotočite svoju pažnju na kratke, ohrabrujuće fraze. Samo nekoliko minuta vježbi disanja dnevno ublažit će sve negativne emocije s kojima se suočavate taj dan.

Njega kose

Izbjegavajte pretjerano stiliziranje i svakodnevno izlaganje kose visokim temperaturama. Također, preskočite pranje kose svaki ili svaki drugi dan kako bi spriječili njezino dodatno isušivanje i lomljenje.

Pravilna prehrana

Dobro nam je poznata činjenica da pravilna prehrana ne utječe samo na fizičko zdravlje, već i na smanjen nivo stresa u našem organizmu. Lijepa koža i kosa te dobro raspoloženje samo su neki od brojnih prednosti unošenja zdravih i raznolikih namirnica.

Stres predstavlja reakciju ljudskog organizma na negativne faktore koji se nalaze u njegovom okruženju, ali je važno napomenuti da nije svaki gubitak kose povezan sa stresom. Alopecija može biti uzrokovana i nasljednim faktorima, autoimunim bolestima te hormonalnim poremećajima. Najčešći uzrok gubitka kose, kod oba spola, je kombinacija nasljednih čimbenika, hormona i dobi.

No, zahvaljujući napretku suvremene medicine i tehnologije postoje rješenja za ovu čestu problematiku. Dvije učinkovite i iznimno popularne metode liječenja gubitka kose su mezoterapija vlasišta i terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju. Prva je namijenjena krhkoj kosi sklonoj pucanju i lomljenju, a riječ je o mezoterapijskom koktelu hijalurona, vitamina i minerala koji revitaliziraju, hrane i stimuliraju vlasište, čime se potiče obnova i rast kose.

Metoda liječenja ispadanja kose

Dok je kod terapije krvnom plazmom, odnosno vlastitom krvlju riječ o metodi liječenja pomoću trombocita – sastavnim stanicama naše krvi, koje sadrže brojne faktore rasta, a djeluju na način da stimuliraju matične stanice i time ubrzavaju proces cijeljenja i regeneracije.

Gubitak kose vrlo je neugodna pojava, ali je dobra vijest da se pomoću jedinstvenog dijagnostičkog postupka i raznih metoda liječenja može zaustaviti opadanje i potaknuti njezin ponovni rast. No, ono što je iznimno važno – da na vrijeme potražite stručnu pomoć i započnete tretiranje u ranoj fazi.

Za sva dodatna pitanja o dijagnostici i liječenju gubitka kose obratite se našem call centru na broj 01 4610 225 ili na mail info@bagatin.hr te rezervirajte svoj termin!

Dr. Adriana Maria Camino Varela, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Adriana Maria Camino Varela završila je fakultet medicine u Buenos Airesu, a specijalizaciju dermatovenerologije je odradila u Klinici za kožne i spolne bolesti Šalata. Tamo se posebice usavršavala u pregledima madeža za rano otkrivanje malignog melanoma, a pohađala je brojne edukacije na temu istog, uključujući i Master class dermatoskopije u Rimu. Svoje višegodišnje iskustvo na području dermatovenerologije stječe u Dubrovačko - neretvanskoj županiji, gdje ujedno postaje i voditeljica odjela dermatologije u Općoj bolnici Dubrovnik. Kontinuirano nadograđuje svoje znanje vezano za teme raznovrsnih dermatoloških problematika, sa naročitim fokusom na suvremene terapije, poput primjene PRP terapije na ulkuse, rane i probleme s vlasištem.

Meni