Novogodišnja odluka – nove grudi


Kraj godine rezerviran je za donošenje novih odluka. Ljudi diljem svijeta svake godine postavljaju, prije nadolazeće nove godine, ciljeve koje u njoj žele postići.

Odluke su doista raznolike, od štednje i odlaska na putovanja, do brige za zdravlje, vježbanja, druženja, ali i promjena. Pritom mislimo na promjene na našem tijelu koje su nas godinama mučile, sputavale nas, oduzimale nam samopouzdanje.

Raskošne obline želja su mnogih žena. Tijekom desetljeća popularnost ovog zahvata samo je rasla, da bismo danas govorili o najpopularnijem i najtraženijem estetskom zahvatu u svijetu. I izgled nije jedini razlog!

Žene danas donose tu doista veliku i važnu odluku i operiraju grudi kako bi vratile samopouzdanje i hrabrost, kako bi bile zadovoljne.

Prednosti ovog zahvata su doista mnoge, a sve se svode na krajnje zadovoljstvo klijentica i pacijentica.

Ostvaren im je san i jedna od, ako ne i najveća, životna želja jer napokon imaju grudi kakve su oduvijek htjele. Uz to su dobile i ono dodatno samopouzdanje te se bolje osjećaju u vlastitom tijelu.

Samim time im se poboljšava kvaliteta života jer su sretnije, ispunjenije i nasmijanije.

Što očekivati od estetskog zahvata povećanja grudi, kada otići na pregled i zbog čega se jednostavno ne isplati brinuti? – pročitajte u nastavku kroz odgovore na neka od najčešćih pitanja koje mi pacijentice postavljaju.

Za početak, često me pitaju kako znam tko je dobar kandidat za operaciju, odnosno, je li se ikada dogodila situacija da sam pacijenticu trebao odgovarati od  zahvata?

U ovoj fazi vrlo su bitna očekivanja. Ukoliko pacijentica nije sigurna želi li povećanje grudi ili ako ima očekivanja koja su nemoguća, pacijentici se zahvat povećanja grudi neće napraviti. Ona zahvat mora doista željeti i imati realna očekivanja od istoga.

Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji koju koristimo u Poliklinici, za određene zahvate, poput korekcije grudi, radi se snimanje na Vectra XT 3D simulatoru.

To znači da se mogu vizualizirat očekivani rezultat nakon operativnog zahvata.

Pacijentica prvo vidi realno, postojeće stanje na određenom dijelu tijela, a zatim se mapiranjem anatomije te stvaranjem simulirane fotografije dobiva simulacija krajnjeg rezultata.

Koliko je napredovala tehnologija implantata, u usporedbi sa stanjem otprije 15-ak godina?

Tehnologija izrade implantata napredovala je u smislu da su implantati sve kvalitetniji, sve sigurniji i sve sličniji tkivu samih dojki i na taj način daju prirodniji izgled i prirodniji opip.

U Poliklinici Bagatin koristimo najkvalitetnije implantate Mentor, proizvođača Johnson & Johnson, koji su vrlo mekani i slični vlastitom tkivu te kohezivni što znači da je gel čvrst, odnosno, da nije tekuć.

Ukoliko uslijed neke traume dođe do pucanja implantata, silikon ne izlazi van, već može eventualno izazvati reakciju na mjestu na kojem je pukao. Postoje dva glavna oblika implantata: okrugli i anatomski.

Postoji i jako velik broj modela koji su različite veličine i različitog profila. Njihova teksturirana ovojnica pruža zaštitu od kapsularne kontrakcije, a različitost omogućava individualan pristup svakoj pacijentici.

Univerzalna je preporuka da se implantati zamijene nakon 10 do 15 godina od operacije s tim da se isti mogu ostaviti i duže ukoliko je klinički nalaz i nalaz UZV grudi i magneta grudi uredan.

Ukoliko su klinički nalaz i navedene dijagnostičke pretrage uredne onda se oni ne trebaju zamijeniti. Nakon zahvata, svakih 4 do 5 godina, potrebno je redovito raditi ultrazvučne kontrole grudi s magnetskom rezonancom.

Na taj se način prati zdravstveno stanje grudi te se kontroliraju implantati.

Je li vježbanje neprijatelj prpošnog poprsja?

Ne, naravno, vježbanje je uvijek dobro i preporučljivo, za cjelokupno zdravstveno stanje.

Preporuka je vježbati ne biste li svoje tijelo održavali u formi i, naravno, zdravim. Tako je i preporuka vježbati nakon svakog kirurškog zahvata, između ostalih i zahvata povećanja grudi.

Naravno, nakon određenog vremenskog perioda, a u skladu s oporavkom. S punom tjelesnom aktivnošću može se početi nakon 6 do 8 tjedana od povećanja grudi.

Često me pitaju i postoji možda neka vježba kojom bi se moglo utjecati na prpošan izgled grudi? Nažalost, nema točne vježbe ili nekog drugog načina kojim žene mogu utjecati na izgled vlastitih grudi.

Da bi se grudi dobile baš onakvima kakvima ih žene žele, odnosno, da bi se dobio idealan izgled, rade se estetski zahvati i to samo povećanje, zatim kombinacija podizanja i povećanja ili podizanje i smanjenje grudi. Ima tu naravno i drugih zahvata, ali ovi su najčešći.

Koliko dugo traje oporavak nakon zahvata povećanja grudi?

Oporavak traje tjedan dana s time da su  prvih 3 – 4 dana od zahvata bolovi nešto jači, a onda se do 7 dana postepeno smanjuju. U vrlo rijetkim slučajevima oni mogu trajati i nešto duže, do otprilike mjesec dana od operacije.

I za kraj, dojenje i implantati. Može li se dojiti nakon zahvata povećanja grudi?

S ovim sam se pitanjem najčešće susretao. Naravno da može, ne postoji nikakav rizik!

Preporuka je nakon zahvata povećanja grudi pričekati 6 mjeseci prije trudnoće kako bi se tkivo dojke normalno oporavilo. Nakon toga žene mogu uredno dojiti jer dojka ostaje funkcionalno aktivna bez obzira na implantate.

Dakle, žene s implantatima mogu najnormalnije dojiti i nemaju nikakvih problema niti tijekom trudnoće niti nakon.

Genetika nam ima puno važniji utjecaj na dojenje jer čak 1/3 žena u općoj populaciji ne može dojiti, dok 2/3 mogu.

Dr.sc. Dinko Bagatin, dr.med., specijalist opće i plastične kirurgije

Dr. Dinko Bagatin najviše se bavi estetskom i rekonstruktivnom kirurgijom te mu je cilj omogućiti pacijentima najbolji mogući izgled te bolji život uz pomoć kirurgije. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici Merkur, a specijalizaciju iz opće i plastične kirurgije na Klinici za kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru Rebro. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i Hrvatskog kirurškog društva te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni