Njega za suhe i ispucale ruke


Njega suhe kože ruku

Njega za suhe i ispucale ruke

Njega za suhe i ispucale ruke potrebnija je nego ikad!  Vremenski uvjeti, agresivni sapuni i dezinfekcijska sredstva – koža ruku je dodatno izložena, a  time i poprilično sklona pucanju i ljuštenju.

Baš poput bora na licu, ruke otkrivaju našu pravu dob i navike. Ponekad su one suhe iako ih redovito mažemo – pročitajte u nastavku kako njegovati suhe i ispucale ruke.

Koža ruku

Često i pravilno pranje ruku iznimno je važno kako bismo spriječili širenje bacila i virusa, a osobito je postalo potrebno od pojave Koronavirusa.

Ipak, sve to pranje može oštetiti kožu, isušiti je i izazvati crvenilo i pucanje. Tada se pojavljuje suha i ispucala koža koja se može upaliti i početi vas svrbjeti. Stoga su simptomi suhih ruku nezaobilazni problem većine populacije.

Budući da ruke imaju vrlo mali broj lojnih žlijezda, one su po prirodi sklone isušivanju. Osim toga, ruke su neumorne radnice koje su u pogonu ne samo na radnom mjestu već i u domu.

Suha i ispucala koža

Mekane i nježne ruke želja su svih ljudi, njega je suhe kože stoga potrebnija nego ikad prije.

Uzroci suhe i ispucale kože ruku

Ekstremni vremenski uvjeti, često pranje ruku i izloženost raznim kemikalijama mogu štetiti našim rukama, učiniti ih ispucalima i suhima te postarati naše ruke za nekoliko godina.

Osim hladnog zraka, zbog grijanja u stanovima i kućama, koža je izložena suhom zraku na kojem također može ispucati. Ispucala koža može stvarati i velike probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Osobe koje imaju ispucale ruke do krvi mogu imati problema s razvojem infekcija na području ruku, a neke osobe imaju genetske predispozicije za razvoj alergije ili kožne bolesti na rukama.

Mogući uzroci suhoće ruku i pucanja kože na rukama su sljedeći:

 • neadekvatna njega,
 • hladnoća,
 • vjetar,
 • prekomjerno izlaganje štetnim UV zrakama,
 • sunčanje i solarij
 • izlaganje ruku agresivnim kemijskim sredstvima,
 • kontaktni dermatitis,
 • alergijske reakcije i slično.

Budući da ne možemo ne prati ruke i spriječiti vremenske uvjete, kožu na rukama možemo zaštititi i njegovati na razne načine kako ona ne bi bila suha.

Kako njegovati suhe ruke

Ruke ne možete sakriti, one su uvijek izložene pogledima, stoga je dobro znati kako pravilno njegovati suhe ruke da one uvijek budu mekane i glatke.

Njega ruku kod kuće dostupna je svima, osim osnovne zaštite kremama, trebamo obratiti pažnju i na kemijska sredstva koja koristimo u kućanstvima – posebice u današnjim uvjetima izloženosti virusima.

 • Hidratantne kreme

Redovito ruke mažite hidratantnim kremama i povremeno im priuštite prirodne maske koje možete vrlo jednostavno napraviti kod kuće.

Ako ne volite mazati ruke preko dana jer želite izbjeći mastan osjećaj – nanesite hidratantnu kremu na ruke prije spavanja. Ovaj je beauty savjet tada kao stvoren za vas, jer po noći nećete koristiti ruke, a one će biti baršunasto mekane i hidratizirane.

 • Nakon dezinfekcije vlažite ruke

Alkohol iz dezinfekcijskog gela zna jako isušiti ruke. Stoga, nakon dezinfekcije ne zaboravite namazati ruke kremom.

Uzroci suhe i ispucale kože ruku

 • Pripazite pri odabiru sapuna

Većina antibakterijskih sapuna sadrži triklosan, kemikaliju koja jako isušuje kožu, a povezuje se i s ometanjem rada endokrinog sustava. Stoga radije birajte sapune koji sadrže prirodna antibakterijska sredstva, kao što su eukaliptus ili čajevac.

Također, izbjegavajte prozirnije sapune, jer što je sapun prozirniji to on jače isušuje ruke. Najbolje što možete napraviti za svoje ruke je prati ih u toploj vodi s blagim, neagresivnim sapunom.

 • Ne stavljajte ruke pod ledenu ili vrelu vodu

Hladna voda uzrokuje stezanje pa proširivanje kapilara što dovodi do crvenila, dok vruća voda isušuje kožu jer uklanja sebum.

Savjet: kada perete suđe, u posudu s deterdžentom dodajte jušnu žlicu bademovog ulja. Ono je izrazito hranjivo i hidratizirat će vašu kožu.

 • Zaštitite ruke od sunca

Ruke se mogu naborati jednako brzo kao i lice, stoga ih i njegujte jednako. Koristite  kreme za zaštitu od sunca koje vlaže kožu i tako koži omogućavaju dubinsku i snažnu hidrataciju.

 • Pojačajte konzumiranje B vitamina

Biotin, jedan od vitamina iz B skupine, jača kožu ruku i noktiju te sprečava njihovo lomljenje. Doza od 2.4 miligrama biotina na dan pokazala se itekako djelotvornom.

Dobri izvori biotina su pivski kvasac, iznutrice, piletina, riba, žumanjak, banane, gljive te neke vrste povrća kao što su cvjetača i mrkva.

Čuvajte kožu ruku

Suhe ruke

Možemo zaključiti da je njega za ispucale ruke važna ne samo zbog estetskog izgleda, već i zbog zdravstvenih razloga.

Važno je stoga izbjegavati čimbenike koji oštećuju zaštitni hidrolipidni sloj kože, jer on pomaže smanjenju dehidracije odnosno isušivanja kože i ublažava prateće simptome poput zategnutosti, hrapavosti, svrbeža i pucanja kože.

Ako su vam ruke unatoč svim prirodnim i kupovnim preparatima i dalje kronično suhe, te kada vam koža počne pucati, a na rukama se počnu pojavljivati krastice, preporučuje se odlazak dermatologu.

Za više savjeta i proizvoda za njegu suhe kože posjetite Bagatin Medical Beauty ili se obratite dermatolozima Poliklinike Bagatin

Ana Mogulić, voditeljica kozmetologije

Sa svojim bogatim dugogodišnjim iskustvom u vlastitom salonu te kroz kontinuirano učenje i nadograđivanje svojeg znanja i vještina, Ana Mogulić, učinit će zasigurno da postanete naš zadovoljan klijent. Njezin pristup, predanost poslu i topli osmijeh pridonijet će, ne samo poboljšanju izgleda, već i da se čitavo vrijeme prilikom tretmana osjećate ugodno i opušteno.

Meni