• Početna
  • Lice
  • Njega suhe kože zimi – savjeti za zdravu kožu

Njega suhe kože zimi – savjeti za zdravu kožu


 Hladni vjetrovi, velike promjene temperature pri izlasku i ulasku u zatvorene prostore, suh zrak unutarnjih prostora – koža je zimi izložena cijelom nizu nepovoljnih uvjeta. Uslijed nedovoljne i nedostatne zimske njege, koža može postati gruba i ispucala, a nerijetko se može javiti i perutanje i ljuštenje.

Kako očuvati ljepotu, sjaj i zdravlje svoje kože zimi, uz adekvatnu njegu, pročitajte u nastavku.

Njega suhe kože zimi

1. Pomozite koži ovlaživanjem zraka

Zrak u grijanim prostorima je suh – pa isušuje kožu i time je čini ranjivijom na nepovoljne vanjske uvjete. Zato obavezno koristite ovlaživače zraka.

Najbolje je rasporediti više ovlaživača u stanu i tako osigurati ravnomjernu vlažnost u svim prostorijama.

A uz vlažnost prostora nije na odmet podsjetiti se i važnosti redovne hidratacije – uživajte u mirisnim čajevima koji će osigurati da unosite dovoljno tekućine, njegujući svoju kožu i iznutra.

Koža zimi

2. Hidratacija kože je važna i zimi

Suh i hladan zrak isušuje kožu – zato je zimi posebno važna kvalitetna hidracija. Lagane kreme i losioni kojima njegujemo kožu ljeti mogu biti nedorasli zimskim uvjetima, pa iako možda nanosite dovoljno kreme, vaša koža i dalje može biti ispucala.

Zato odaberite hidratantne kreme bazirane na kvalitetnim uljima – samo takve kreme mogu nadoknaditi gubitak vlage i masnoće, i stvoriti kvalitetan zaštitni sloj.

Vaša koža će vam biti zahvalna na dozi hidratacije koju pruža HydraFacial tretman koji istovremeno čisti, polira i vlaži kožu osiguravajući joj dubinsku njegu. Ovim tretmanom tretira se gubitak elastičnosti i čvrstoće, ali i sitne borice, loša tekstura kože i hiperpigmentacije.

Dubinsku hidrataciju pružit će i dermalni fileri koji vraćaju izgubljeni volumen te rehidriraju kožu zbog retrakcija molekula vode. U Poliklinici Bagatin možete pronaći vrhunske i najpoznatije dermalne filere, a na konzultacijama naši će vam doktori savjetovati koji je filer najbolji za vašu kožu.

3. UV zaštita prijeko je potrebna i zimi

Ne zaboravite zaštititi kožu lica od djelovanja UV zračenja i zimi – posebno na skijanju. I zimsko sunce nepovoljno djeluje na ljepotu i svježinu vaše kože.

Dok skijate, često nanosite sloj zaštitne UV kreme – osim što sunce direktno obasjava vašu kožu, njegovo je djelovanje ojačano i refleksijom od snijega.

Stručnjaci u Poliklinici Bagatin preporučuju REVIDERM Sun protect visoko tehnološku zaštitu od sunca sa svjetlosnom i infracrvenom zaštitom stanica za blistav efekt te ZOSkin Broad-spectrum Sunscreen koja je idealna za osjetljivu kožu te je štiti od UVA/UVB zraka.

4. Posebnu pažnju posvetite rukama

Koža na rukama iznimno je tanka i delikatna. Redovito je njegujte bogatim kremama koje će je nahraniti i stvoriti kvalitetan zaštitni sloj.

Za hladnih dana obavezno nosite rukavice. Mudra je odluka nositi tanke pamučne rukavice ispod vunenih. Osobe sa osjetljivim rukama mogu osjetiti kako ih vuna iritira, izaziva svrbež i crvenilo. Kako bi se to spriječilo, stručnjaci preporučuju nošenje tankih pamučnih rukavica ispod vunenih.

Njega kože zimi

Ako su vam ruke vlažne nakon pranja ili od kućanskih poslova – pričekajte da se osuše prije nego izađete na zimske temperature. Vlažna koža lako popuca, stvarajući bolne pukotine.

5. I stopala trebaju zimsku njegu

Uz redovno nanošenje bogate kreme koja će obnoviti i zaštititi kožu stopala, važno je povremeno napraviti piling i tako omogućiti bolju apsorpciju kreme. Tako njegovana stopala moći će se nositi sa svim izazovima hladnih zimskih dana.

6. Neka vaša sredstva za čišćenje lica zimi budu iznimno blaga

Koža izložena hladnoći i nepovoljnim vremenskim uvjetima je osjetljiva i iziritirana, a agresivna sredstva za čišćenje mogu je dodatno opteretiti i oštetiti.

Zato zimi birajte što blaža sredstva za čišćenje. Svakako izbjegavajte sredstva za čišćenje na bazi alkohola, grube pilinge ili maske na bazi gline. Zimi je najbolje koristiti hidratizirajuća sredstva za čišćenje i bogate maske koje obilato hrane vašu kožu.

7. Izbjegavajte vrele kupke i tuširanje vrelom vodom

Iako svi zimi volimo vruće kupke i ugodnu toplinu tuša, stručnjaci se slažu kako je zimi vrela voda prilično loša ideja. Vruća voda dodatno isušuje kožu i, ako odmah nakon izlaganja vrućoj vodi ne nanesete debeo sloj hidratizirajućih krema bogatih masnoćama, vaša koža može postati ispucala, a vi možete osjetiti neugodan svrbež. Zato uživajte u umjereno toplim kupkama i obavezno nakon kupanja namažite kožu.

Proizvodi s ceramidima i hijaluronskom kiselinom odličan su izbor za njegovanje kože tijela zimi. Ove tvari zadržavaju vodu i tako štite njezino zdravlje i otpornost na nepovoljne vanjske uvjete.

Zimska kupka

8. Noćna njega kože – prilika za dubinsko hranjenje kože

Prije spavanja nanesite bogatu kremu koje će nahraniti vašu kožu, pomoći joj da se obnovi i zadrži zdrav i snažan zaštitni sloj, prijeko potreban na hladnoći i vjetru zimskih dana.

I ne zaboravite namazati ruke, stopala, koljena i laktove – ovi dijelovi tijela imaju najtanju kožu koja će se najprije isušiti i ispucati ako je ne zaštitite dovoljnom količinom hranjive kreme.

Redovita dnevna i noćna njega, pravilan odabir krema i pridržavanje savjeta stručnjaka pomoći će vam da očuvate zdravlje i vitalnost kože i za najhladnijih zimskih dana. Iako zimska njega traži malo više vremena i ulaganja, isplati se. Zdrava i lijepa koža, koja ne pecka, ne svrbi i ne puca vrijedna je toga.

Anamarija Platnar, medicinska kozmetologinja

Anamarija je izrazito marljiva i srdačna osoba. Voli timski rad i uvijek je spremna pomoći svojim kolegama. Nastoji biti uključena u što više aktivnosti kako bi Vam pružila najbolju uslugu.

Meni