Njega kože zimi – savjeti i preporuke


Oživite vašu suhu kožu u zimskom razdoblju, neka ponovo bude zdrava, meka i njegovana! Bez obzira jeste li po svojoj prirodi zimski ili ljetni tip osobe, vaša koža po tom pitanju ima svoj stav. Možda volite zimske sportove, zimske modne kolekcije i snježne blagdane no s padom temperature na vašoj koži možete osjetiti peckanje, svrbež, ljuštenje pa čak i pucanje. Ako ste pak više ljetni tip, zimsko neugodno zatezanje kože bit će još samo jedna stavka u koloni „protiv“ zime.

Suha koža zimi

U našoj je prirodi da se zagrijemo dok nam je hladno. Iz tog razloga svakodnevno doživljavamo česte temperaturne razlike dok iz svog toplog doma i ugodnog naslonjača izađemo van na vrlo niske temperature predvođene minusom.  Time želimo istaknuti da kožu dodatno isušuje centralno grijanje, klimatizacijski sustavi na radnim mjestima, ali i alkohol čija je konzumacija povećana u prosincu, a to ćemo pripisati češćim okupljanjima, obiteljskim ručkovima i raznim proslavama.

Višak alkohola mijenja dotok krvi u kožu, ostavljajući nezdrav izgled danima nakon konzumacije. On uzrokuje proširenje malih krvnih žila u koži, omogućujući veći protok krvi blizu površine, što ponekad može uzrokovati i pucanje kapilara na licu.

A što obično slijedi nakon dobrog provoda? Manjak sna. Loše navike spavanja općenito negativno utječu na kožu koja postaje opuštenija i nehidratizirana, pokazuje znakove starenja, a moguća je pojava prištića i akni. Nedovoljno trajanje sna može otežati normalnu proizvodnju melatonina, prirodnog antioksidansa presudnog za zdravlje kože.

Tretman koji je idealno napraviti tijekom zimskih mjeseci je HydraFacial tretman koji je idealan za suhu kožu kojoj je potrebna revitalizacija, dubinska hidratacija i njega. Zbog toga je zimi potrebno ukloniti rožnati sloj kože kako bi se riješili odumrlih stanica, potaknuli obnovu kože i diobu novih stanica.

Zima u vašem tijelu

U zimskim mjesecima površinski sloj kože, koji čini 30% vode, bori se kako bi iz svojih najdubljih dijelova, koji se većinom sastoji od masti, kolagena i elastina, izvukao hidratantne sastojke. Unos dovoljne količine vode nikako ne smijemo zanemariti, ali to nije dovoljno za zdravu i blistavu kožu.

Bitno je koži davati sve potrebne aktivne supstance te spriječiti dehidraciju sa svrhom očuvanja hidrolipidnog zaštitnog sloja.

Kad temperatura padne ispod 8°C, izlučivanje lojnih žlijezda potpuno oslabi i luči se jako malo lipida te se na taj način oštećuje prirodni i zaštitni masni film kože. Bez njega, voda još brže isparava s površine, što dodatno utječe na nedostatak vlage.

Naravno da postoje neke generalne smjernice koje možemo poštivati bez obzira kakvu njegu inače koristimo.

Suha koža lica i crvenilo ne moraju biti vaša stvarnost

U zimskim mjesecima preporučuje se da prilikom pranja lica koristite mlaku vodu, perite kosu i kožu blagim šamponima i sapunima.

Redovito koristite hidratantne kreme za lice i naravno ne zaboravite na njegu usana i kremu za sunčanje sa SPF-om. O suncu i njegovom utjecaju uglavnom razmišljamo ljeti, no nemojte zanemariti činjenicu da snijeg odbija do 90% sunčevih zraka i tako dolazi do pojačanog stresa na koži.

Za revitalizaciju kože povremeno vašem licu pružite dodatnu njegu u vidu blagog pilinga i hidratantne maske. Piling će ukloniti mrtve stanice, pa će sastojci iz maske bolje prodrijeti u kožu.

Kako zaštititi kožu tijela od zimskog utjecaja

Nema ništa draže od vrućeg tuša nakon vrlo hladnog dana, no rezultat toga može biti suha koža na rukama i nogama kao i na ostatku tijela. Iz tog razloga preporuka je tuširanje u mlakoj vodi, kao i kod lica. Kožu treba nježno osušiti tapkanjem jer trljanjem ručnika je možemo samo dodatno oštetiti. Kreme, mlijeko i losioni za tijelo upotrebljavaju se kako bi spriječili isušivanje kože i pružili joj hidrataciju i dubinsku njegu. Hidratacija je vrlo važna jer održava vašu kožu elastičnom, a osim toga stvorit će zaštitnu barijeru koja će zaštititi kožu od vanjskih utjecaja.

Radišne, ali nježne ruke

Vaše vrijedne ruke koje su u danu zaslužne za puno obavljenih aktivnosti, u ovoj pandemiji su na udaru. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje češće pranje ruku i korištenje dezinfekcijskih sredstava zbog čega su ruke diljem svijeta sada suhe i ispucale. Koža na rukama je najizloženija vanjskim utjecajima i vrlo je tanka i osjetljiva.

Važno je koristiti sapune koji sadrže hidratantne sastojke, kao što su glicerin, a povremenim korištenjem maski za ruke vratit ćete im pravi sjaj. Najbolja krema za suhe i ispucale ruke na kraju dana uvijek je hidratantna obnavljajuća krema koju je najbolje nanijeti u debelom sloju i navući pamučne rukavice. To će ubrzati apsorpciju hranjivih sastojaka, a ruke će ujutro biti mekane poput svile.

Preporuke proizvoda za ljepšu i zdraviju kožu

Hydro2 Infusion Cream je dio linije za hidratiziranu kožu koju čini Hydro2 Infusion Serum za maksimiziranje efekata hidratizacije, te Hydro2 Infusion Mask kao dopuna njezi izrazito suhe kože. Kad su u pitanju kreme za suho lice, naša preporuka nalazi se u nastavku.

Budući da dan traje 24 sata, vrlo je važno da na vašoj koži imate 24-satnu kremu za intenzivnu regulaciju vlage. Izvrsna Hydro2 Infusion Cream sadrži omega-3 masne kiseline, kompleks aminokiselina i poseban aktivni sastojak Filagrin koji potiče hidrataciju i zaglađuje kožu. Nedostatak vlage nadoknađuje se iznutra i izvana, a neugodni osjećaji napetosti su primjetno smanjeni.

Njega kože zimi

Hydro2 Infusion Serum savršeno se uklapa u priču o 24-satnoj zaštiti vaše kože. Poseban aktivni sastojak Filagrin potiče prirodne faktore hidratacije kože (NMF) i hidrokompleks koji stvara rezerve vlage. Nakon aplikacije seruma koža bolje veže vlagu, a linije i bore se izglađuju.

Najveći izgovor koji koristimo je nedostatak vremena, no 2 puta tjedno po 15 minuta možete izdvojiti kako bi oživili vaš ten. Hydro2 Infusion Mask služi za regulaciju i zadržavanje vlage, a uz to regulira hidratantnu ravnotežu i oživljava ten.

Ako ste u potrazi za idealnim proizvodom za dehidriranu i suhu kožu Neuro Sensitive De – Stress Cream riješit će vaše izazove. 24-satna neurokozmetička krema s iznimno niskom pH vrijednošću, posebno za oštećenu barijeru kože s tendencijom osjećaja nelagode riješit će vaše iritacije i upale. Baza kreme jača barijeru kože i bitna je za njezinu otpornost i optimiziranje.

Neurokozmetički toner također ima iznimno nisku pH vrijednost i vrlo učinkoviti Aqua Booster za prodiranje vlage. Neuro Sensitive De – Stress Toner kompletna je nadopuna proizvodu Neuro Sensitive De – Stress Cream. Koristi se i kao popratna njega kod neurodermatitisa i ekcema.

Dubinsku hidrataciju možete postići i s ZO Skin Hydrating Creme – kremom formuliranom za pomlađivanje, hidriranje i smirivanje nadražene kože. Idealan je za izrazito suhu i crveno kožu, a istovremeno ublažava upalu i smanjuje crvenilo.

Zo Skin

Navedenu dermokozmetiku možete pronaći u Poliklinici Bagatin u Zagrebu i Splitu.

Suzana Šaško-Gečić, medicinska kozmetologinja

Medicinska sestra s dugogodišnjim kliničkim iskustvom s područja kirurgije i dermatološke kozmetike. Sa svojim ljubaznim pristupom, toplinom i znanjem upotpunjuje kvalitetu našeg stručnog, medicinskog tima.

Meni