Njega kože pod zaštitnim maskama


Zaštita kože pod maskom

Crvenilo, iritacije, akne, ogrebotine, ožiljci i modrice – koža pod zaštitnim maskama trpi iznimna oštećenja! Pročitajte kako pomoći vašoj koži u uvjetima nošenja maski.

Što je zaštitna maska?

Zaštitna maska vid je fizičke barijere između nosa i usta osobe te njezine okoline.

Svrha zaštitne maske je „uhvatiti“ mikroorganizme koji se nalaze u izdahnutom zraku ili iskašljaju osobe koja ju nosi. Iako se ona primjenjuju primarno u medicinske svrhe, svrha maske nije zaštititi sebe od uzročnika bolesti, nego zaštititi okolinu.

Koža lica pod zaštitnim maskama

Znoj, prljavština i šminku koja se nakuplja ispod maske – naša koža lica trpi!

Konstantno trljanje bilo koje vrste tkanine o kožu može dovesti do iritacija. Ona može izazvati osip, pa čak i prištiće, dok u situacijama u kojima se nalaze zdravstveni radnici koji maske nose satima može doći i do ozbiljnih oštećenja na koži poput modrica i ožiljaka.

Kako zaštititi kožu lica

  • Birajte maske izrađene od prirodnih, mekanih materijala

Tkanina od koje je maska izrađena uvelike utječe na vašu kožu lica. Birajte prirodne i mekane materijale poput pamuka, tako se vaša koža neće nepotrebno znojiti.

Razlog zbog kojeg dolazi do iritacija je prvenstveno taj što dišemo direktno u masku, zbog čega se unutar nje zadržava toplina. Koža u tom trenutku postaje znojna, što može izazvati pojavu akni, a u kombinaciji s trenjem dolazi do iritacija. Stoga, izbjegavajte sintetičke materijale!

  • Oprez kod njege lica

Hidratacija lica

Čišćenje lica i hidratacija potrebniji su nego ikada, ipak treba biti oprezan.

Protuupalne pjene za čišćenje lica i kontrolu sebuma korisne su za reguliranje nečistoća i upala te su pomoć licu kod dugotrajnog nošenja maske. Njihovi djelotvorni aktivni sastojci za čišćenje lica uklanjaju šminku, sebum i čestice prljavštine, ispiru nečistoće i smanjuju sjaj.

Važno je da nahranite i hidratizirate kožu hidratantnim kremama, te da izbjegavate agresivna sredstva za čišćenje lica poput pilinga koji uklanjaju „mrtve“ stanice kože lica. Najbolje je držati se nježnih, jednostavnih formula kao što su kreme i serumi za izrazito oštećenu kožu.

Možete koristiti proizvode za čišćenje lica sa salicilnom kiselinom jer ona dubinski čisti pore od masnoća i time preveniraju njihovo začepljenje. Ako ste pak skloni iritacijama, koristite bogate kreme direktno prije nanošenja zaštitne maske. One bi trebalo spriječiti crvenilo i iritacije.

Također, važno je da nakon svakog nošenja maske – operate ruke i lice! Osim čistom vodom, lice možete očistiti i antibakterijskim tonerom koji će ukloniti sve bakterije s kože.

Više o njegi kože u izolaciji saznajte ovdje.

Njega kože lica

  • Izbjegavajte šminkanje

I koža lica treba disati.

Preporuka je izbjegavanje šminkanja za period u kojemu nosite masku. Šminka može začepiti uljne žlijezde i pore što može izazvati pojavu akni i stvoriti dodatne problem osobama s problematičnom kožom lica.

  • Dodatna zaštita lica

Kožu na predjelu gdje maska dodiruje lice (nos, obrazi) možete prethodno zaštititi ekstra tankim hidrokoloidnim zavojima. Oni sadrže koloidne čestice koje djeluju na brzo cijeljenje rana i upala.

Također, i vazelin i obloge pomažu u zacjeljivanju rana, te služe kao barijera prije nanošenje maske za zaštitu lica.

  • Zaštita od sunca

Ne zaboravite na zaštitu lica od štetnih UV zraka!

Koža u uvjetima nošenja maski je dodatno osjetljiva i treba ju zaštititi. Pretjerano izlaganje sunčevim zrakama je štetno i ono uzrokuje starenje kože, stoga nanesite kremu za zaštitu od sunca.

Tretmanima protiv oštećene kože

Osim navedenih savjeta za zaštitu kože lica, važno je i spomenuti tretmane za oštećenu kožu lica.

Budući da je koža pod zaštitnim maskama sklona znatnim oštećenjima, potrebna joj je dodatna hidratacija u obliku tretmana koji reguliraju pH vrijednost i aktiviraju enzime kože lica.

Za kožu izloženu stresu te negativnim okolišnim faktorima Revidermom Anti Ox je idealan tretman za sve tipove kože, a za normaliziranja flore kože i jačanje zaštitnu barijeru pomaže i koncentrat pH Manager.

Kvalitetna zaštita kože lica

Tretmani za kožu ne pružaju koži samo regeneraciju i pomlađivanje, oni pružaju i zaštitu od vanjskih utjecaja.

Zahvaljujući inovacijama i razvoju tehnologije, tretman Cell Jet ultrazvukom djeluje na dijelovima lica u kojemu se događaju procesi starenja.  Aktivni sastojak unosi se točno na mjesto u kojem je oštećenoj koži potrebna dubinska hidratacija. Na taj se način učinkovito bori protiv oštećene kože.

Ovaj tretman, kao i brojni drugi tretmani za njegu i zaštitu kože lica, dostupan je u Poliklinici Bagatin.

Korištenje maski je važno za zaštitu od širenja bolesti, a uz ove savjete vaša će koža lica biti zaštićenija i zdravija.

Petra Vlaović, medicinska kozmetologinja

Petra je zanimanje medicinskog kozmetologa stekla na Zdravstvenom Učilištu u Zagrebu. Predani je član kozmetološkog tima Poliklinike Bagatin te se veseli svakom klijentu Poliklinike kako bi s njima ostvarila najbolji rezultat i premašila sva njihova očekivanja.

Meni