Njega kože kod muškaraca – savjeti i preporuke


Saznajte koja je ispravna njega kože za svakog muškarca i već danas uvedite novu rutinu u svoj dnevni plan.

Naravno da postoje određene razlike, ali svaka koža zahtjeva pravilnu njegu kako bi postala naš adut. Briga o zdravlju i ljepoti kože ženama je prirodna i uobičajena stvar, no dio muškaraca još uvijek negira korištenje bilo kakvih preparata ili se ponekad njega muške kože svede na to da ukradu malo kremice svojim ženskim ukućankama.

Razlika između muške i ženske kože

Hormon testosteron određuje karakteristike muške kože i time joj daje drugačiju strukturu od ženske kože. Iako je koža svakog muškarca jedinstvena, muška koža je u prosjeku oko 20% deblja od ženske. Muškarci imaju više lojnih žlijezda, više pora te su samim time i manje skloni suhoj koži nego odrasle žene.

Na primjer, Ph kože (kiselost kože) iznosi oko 4,7  i nije na svim dijelovima tijela jednak, a razlikuje se kod muškaraca i žena. Vrijednost ph kože kod muškaraca je niža zbog veće proizvodnje sebuma. Tijekom života, ph kože se mijenja – kod novorođenčeta iznosi od 6,5 do 5,5 a tek kasnije se normalizira na 4,7 Ph.

Sadržaj kolagena u koži muškaraca smanjuje se konstantnom brzinom, dok se ženska koža počinje mijenjati kasnije, osobito nakon menopauze kada se dramatičnije stanjuje i učinci su izraženiji. Gubitak kolagena počinje već nakon 21. godine, a količina kolagena i elastina se svake godine smanjuje za 1-1,5%. Pretjerano izlaganje suncu dovodi do oštećenja kolagena u koži zbog čega dolazi do stvaranja bora. Osim sunca, na gubitak kolagena utječe i stres, pušenje i neuravnotežena prehrana.

Sve to jednako pogađa i muškarce i žene, a rezultat su bolovi u zglobovima i kostima, slabi nokti, opadanje kose i bore na licu koje se mogu usporiti aktivacijom kolagena. Budući da, kao prirodna supstanca koju svi imaju u tijelu, jednako djeluje i na muškarce, sve se veći broj muškaraca odlučuje uzimati kolagen u obliku dodatka prehrane.

Poznata je izreka da su „muškarci kao vino“, to je vjerojatno zato jer se znakovi starenja pojavljuju kasnije na muškoj koži, no jednom kada krenu ipak dolazi do brzih promjena. Najviše ih pogađa gubitak mišićne mase i opuštena koža u kombinaciji s natečenim očima i tamnim podočnjacima zbog kojih izgledaju umorno. Njega muške kože uključuje i svakodnevno brijanje koje donosi stres koži i može izazvati iritaciju, što osjeća gotovo 40% muškaraca.

Njega muškog lica

Dragi muškarci, jasno je da vam je to možda praktično, no izbjegavajte pranje lica parfimiranim sapunima za ruke, jer oni isušuju kožu. Ukoliko vam je koža masna, ona će biti samo kratkoročno mat i isušena, a dugoročno će ovakav tretman uzrokovati još više lučenja sebuma koji se uglavnom sastoji od lipida izlučenih iz lojnih žlijezda svake dlake. U kombinaciji sa znojem, sebum štiti kožu od isušivanja i vanjskog stresa. Njega muškog lica podrazumijeva kremu ili gel za brijanje koji su neizostavni. Pazite da budu hidratantni i da se bore protiv iritacija koje može izazvati britvica. Losion nakon brijanja s antiseptičkim svojstvima će spriječiti infekcije, dok će hidratizirajući sastojci nahraniti kožu.

Preparati s vitaminom A, C i E usporavaju starenje kože. Ni muška koža nije ništa zaštićenija kad govorimo o UV-zrakama, stoga nemojte zaboraviti na kremu za sunčanje kojoj zaštitni faktor treba biti barem 15 i to ne samo u vidljivo sunčanim razdobljima, već kroz cijelu godinu. Muškarci se često bave sportskim aktivnostima na otvorenom, tako da je važno na vrijeme nabaviti kvalitetnu kremu sa zaštitnim faktorom i njegovati lice.

Posvetite barem minutu dnevno vašem najvećem pokrivaču

Koliko god je muška koža možda u prednosti naspram ženske, i iako postoje razlike između muške i ženske kože lica, muška koža ne odolijeva starenju, prekomjerno se sjaji i isušuje, stoga počnite na vrijeme brinuti o njoj jer dobro je poznato da koža pamti.

Kako bi vaša koža imala uravnoteženu 24-satnu njegu najbolje je koristiti tekućinu za pročišćavanje kože. Salicilna kiselina nježno otklanja rožnate stanice kože tako da se smanjuje iritacija, crvenilo i nečistoće, vraćajući koži prirodnu ravnotežu. Redovita upotreba Skin Refiner Fluida Vašoj koži vraća njenu glatkoću.

Naša preporuka je svakako i korištenja njege s inovativnim aktivnim sastojcima koji optimiziraju obnovu prirodnih stanica, održavaju ravnotežu vlage i štite kožu od slobodnih radikala. Takvu njegu dobit ćete uz Youth Recovery Fluid 24h koja će zagladiti fine linije i bore, a nakon korištenja koža će biti opuštena, hidrirana i meka.

Svoje proizvode možete naručiti već danas, iz udobnosti svog doma, putem Bagatin Medical Beauty webshop-a.

Rafaela Vujević, medicinska kozmetologinja

Rafaela je vedra, komunikativna i ambiciozna osoba koja svojom toplinom i pristupačnošću mami osmijeh na licu. Član je našeg kozmetološkog tima kojeg savršeno nadopunjuje svojim srdačnim pristupom klijentu.

Meni