Možemo li hranom izbrisati godine?


Možemo li hranom izbrisati godine?

Pedesete su nove tridesete. Anti-Aging pokret zamijenila je Pro-Age filozofija. Bitno je ići ukorak s godinama, a ne protiv njih. Istodobno, urođena želja za ljepotom, čvrstim, vitkim i snažnim tijelom, dobrim zdravljem, aktivnošću i produktivnošću nije nikada bila snažnija u žena zrele i starije dobi. Stoga su dermatologija, kozmetologija i nutricionizam, kao i brojne druge discipline bitne za cjelovito zdravlje žene, postale svakodnevica žena svih dobnih skupina.

Nije tajna da žene u prosjeku imaju dulji životni vijek od muškaraca, ali što je tajna njihove dugovječnosti, još uvijek nije potpuno jasno. Brojna se istraživanja bave zagonetkom dugovječnosti, na brojnim razinama – od genetičkih studija, preko istraživanja metaboličkih promjena, reakcija oksidacije i glikacije, upalnih zbivanja, načina prehrane i tjelesne aktivnosti do okolišnih uvjeta. Vjerojatno je za dugovječnost pojedine osobe bitan splet različitih čimbenika, posebice interakcija gena i okoliša. Poznato je na da hrvatskim otocima žive dugovječne osobe, a njihova tajna zasigurno je u načinu života, tjelesnoj aktivnosti, konzumaciji domaće, lokalno uzgojene hrane,  dovoljno odmora i sna, ali i načinu na koji doživljavaju život i svijet.

Primjerice, žena s najduljim životnim vijekom bila je Jeanne Louise Calment, Francuskinja koja je doživjela 122. rođendan imala je uzrečicu „Ako nešto ne možeš promijeniti, ne brini o tome“. Bila je izvrsnog zdravlja tijekom čitavog životnog vijeka, stalno je bila tjelesno aktivna, a bicikl je vozila sve do 100-tog rođendana. Nije bila osobito okupirana zdravljem i imala je poprilično opušten doživljaj života i svijeta oko sebe. Zdravlje i mladolik izgled velikim je dijelom pripisivala maslinovom ulju koje je konzumirala i nanosila na kožu. Jako je voljela vino porto i čokoladu. Opisivali su je kao vrlo smirenu osobu, a britkost uma zadržala je do kraja života.

Hara hachi bu

Mnogo toga možemo naučiti i od ljudi koji žive na Okinawi, otoku u otočnoj skupini koja se proteže od Japana do Tajvana. Nešto više od jednog milijuna stanovnika koji naseljevaju taj otok ima najduži životni vijek na planetu, sa četiri puta više stogodišnjaka u odnosu na zapadne zemlje, a njihov način života ima značajnu ulogu u tome. Stanovnici Okinawe prakticiraju jednu vrstu kultorološke navikekoja se na lokalnom jeziku nazivahara hachi bu“– prema kojoj, na prvi znak sitosti prestaju jesti. To bi značilo da jedu otprilike za 20 % manje od nas, odnosno 400 – 500 kalorija dnevno manje.

Hipotezu o smanjenom kalorijskom unosu u svrhu dugovječnosti podupiru i nedavna znanstvena istraživanja. Smanjeni unos kalorija može imati pozitivan učinak na više različitih vrsta tkiva koja zajedno utječu na produženje životnog vijeka. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su da sniženje energetskog unosa usporava proces starenja i produljuje životni vijek. Smanjenje energetskog unosa u ljudi uzrokuje slične adaptacijske metaboličke procese koji se opažaju na pokusnim životinjama (glodavcima i sisavcima), smanjuju se metabolički, hormonski, upalni rizični čimbenici za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a moguće i malignih bolesti. Ipak, na pitanje može li ograničenje unosa kalorija produljiti životni vijek ili produljiti očekivano trajanje života u osoba normalne tjelesne mase, za sada se ne može odgovoriti. Ipak, umjerenost u jelu i piću u zreloj i poodmakloj životnoj dobi zasigurno je dobar ulog u zdravlje i dug život.

Njega i prehrana za mladolik izgled

Što možemo učiniti za sebe kako bi izgledali mladoliko i osjećali se dobro u vlastitoj koži? U prvom redu, za to je potreban holistički pristup. Svima je poznato da ljepota dolazi iznutra i da je barem djelomično u očima promatrača. Stoga će način života uvelike odrediti naš vanjski izgled i dojam koji ostavljamo u svojoj okolini. Kvalitetna i individualno krojena prehrana, praćenje i korekcija prehrambenih navika te mjerenje sastava tijela uz pomoć iskusnog nutricionista bitni su elementi brige za sebe u sklopu cjelovitog pristupa. Nadalje, bitna je i sinergijska primjena kozmeceutika (kozmetike) koji se nanose na kožu, primjena dodataka prehrani, kombiniranje dermokozmetičkih i drugih individualno prilagođenih Anti-Aging tretmana te načina života koji podrazumijeva raznoliku prehranu i umjerenu tjelesnu aktivnost te miran um i duh.

Uz nužnu brigu za zdravlje tijela, dugovječnost i mladost iznutra, za održavanje ljepote potrebno je brinuti za kožu i izvana. Poliklinika Bagatin nudi široku lepezu Anti-Age tretmana Vašu kožu mogu pomladiti u nekoliko dolazaka, dok neki u samo jednom. Najpopularniji su svakako dermalni fileri, Vistabel, mezoterapija, kemijski piling, frakcijski skin resurfacing, lasersko pomlađivanje i REVIDERM Skin Peeler mikrodermoabrazija.

Možemo li hranom izbrisati godine?

Prehrana bi trebala biti poglavito biljnog porijekla, nadasve raznolika i bogata visokovrijednim biljnim uljima. Voće i povrće, posebice ono bogato antioksidansima poput tamnog bobičastog voća, agruma i kivija također igra važnu ulogu u održanju mladolike i zdrave kože. Kako bi potaknuli izmjenu tvari i spriječili zadržavanje tekućine u tijelu, valja povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (raznobojno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, rajčica, krumpir) i sumporom (npr. šparoge, gorko povrće) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Također, valja izbjegavati preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode te je treba ograničiti u prehrani. Poželjno je ne pretjerivati sa šećerom i birati ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa.  Poželjnije opcije u odnosu na konzumni bijeli šećer su med, javorov i agavin sirup te prirodno beskalorično sladilo Stevia. Kolače je bolje raditi sa zobenim pahuljicama ili cjelovitim brašnom nego s bijelim brašnom i šećerom. Poželjni su i deserti na bazi tamnog bobičastog voća i jogurta te tamna čokolada s visokim udjelom kakaoa. Općenito, čini se da je mediteranska prehrana optimalan pristup za dugovječnost i zaštitu od kroničnih bolesti današnjice. Za pozitivan učinak na zdravlje potrebno poboljšati cjelokupan način prehrane, ali i prilagoditi način života.

Promjena prehrane i životnog stila može biti izazov, a za željene rezultate je ponekad potrebno više strpljenja kako biste uočili prve promjene. Odlična nadopuna pravilnoj prehrani su tretmani za oblikovanje tijela s kojima ćete brže postići željene rezultate i dulje zadržati vitalni izgled i željenu figuru. Prije tretmana, u Poliklinici Bagatin preporučuje se analiza tijela uz pomoć Seca mBCA 515 analizatora, koji osim tjelesne težine mjeri i potkožno masno tkivo, mišićnu masu, postotak vode, BMI (indeks tjelesne mase), te bazalni i aktivni metabolizam. Nakon analize možete dobiti smjernice za pravilnu prehranu kao i plan tretmana koji uključuju tretiranje estetskih nedostataka kao što su celulit i masne nakupine uz pomoć kliničkih dokazanih tretmana: Venus Legacy multipolarna radiofrekvencija, Med2Contour ultrazvučna terapija i Zerona hladni laser.

Ako vas zanima više informacija o nutricionističkom savjetovanju ili se želite naručiti na konzultacije za Anti-Age tretmane i tretmane za oblikovanje tijela slobodno nam se obratite telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@poliklinikabagatin.hr.

Doc. dr. sc. Darija Vranešic Bender, klinički nutricionist

Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender je završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, a doktorat znanosti stekla je u području nutricionizma. Od 2012. godine je docentica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i ujedno je zaposlena kao nutricionistkinja na KBC-u Zagreb u Centru za kliničku prehranu. Direktorica je tvrtke Vitaminoteka d.o.o., Zagreb, za konzalting u nutricionizmu, a djeluje i kao predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, Hrvatskog instituta za nutricionizam, dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition - ESPEN) i tajnica Adriatic Club of Clinical Nutrition. Autorica je knjiga „Hrana pod povećalom“ i „Priče o hrani – od mesa do moussea“.

Meni