Đumbir, vaš jesenski saveznik


web_848x364px_102

Đumbir je gomoljasta začinska biljka ljekovitih svojstava i jedinstvenih karakterisktika iz porodice ljiljana koju ljudi koriste već tisućljećima. Pretpostavlja se da je porijeklom iz Južne Azije.

Njegov specifičan okus, koji ne odgovara svima, je aromatičan i ljut, no ujedno i slatkast te se odlično uklapa u razna jela.

Istraživanja su pokazala da se osim u gastronomiji, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima đumbir često koristi i u liječenju mnogih tegoba.

Do sada je zaključeno da đumbir može blagotvorno djelovati na mučninu kod trudnica, probleme dišnog i lokomotornog sustava, glavobolju te postoperativne tegobe probavnog sustava.

Nutritivna i energetska vrijednost đumbira

100 g korijena đumbira sadrži:

  • 18 g ugljikohidrata
  • 1,82 g bjelančevina
  • 0,75 g masti
  • 2,0 g vlakna
  • brojne minerale i vitamine (kalcij, bakar, magnezij, mangan, fosfor, selen, cink, željezo, vitamin C)
  • energetska vrijednost = 80 kcal na 100 grama.

Na tržištu ga možemo naći u svježem i suhom obliku, mljevenog ili ribanog. Bitno je znati da ga je prije konzumacije u svježem obliku potrebno oguliti.

Đumbir u prahu često se koristi u pripremi jela, no kada mu je sezona i kada ste u mogućnosti, savjetujemo da konzumirate svježi korijen kod pripreme jela i napitaka kako bi u potpunosti osjetili njegov okus ljutine sa slatkoćom.

Bilo da ga konzumirate u svježoj ili suhoj varijanti đumbir će biti jednako djelotvoran, međutim, dugotrajno izlaganje visokoj temperaturi ipak će u nekoj mjeri smanjiti njegovu učinkovitost pa ga se preporučuje dodavati jelima pri kraju kuhanja.

Treba uzeti u obzir da je osmina čajne žličice đumbira u prahu jednaka jednoj jušnoj žlici svježe naribanog đumbira.

web_848x364px_103

Pozitivni učinci đumbira na zdravlje mogu se pripisati fitonutrijentu gingerolu, glavnoj aktivnoj tvari đumbira koja posjeduje snažno protuupalno djelovanje te ublažava simptome probavnog sustava jer djeluje na opuštanje i smanjenje plinova u crijevima.

Osobe oboljele od sindroma iritabilnog crijeva koje osjećaju nadutost i povećanu flatulenciju mogu piti đumbir prokuhan u vodi kako bi se poboljšao rad crijeva.

Međutim, za očuvanje zdravlja debelog crijeva potrebno je znati da je ključno imati redovitu tjelovježbu, unositi dovoljno tekućine i konzumirati hranu koja obiluje vlaknima poput voća i povrća, mahunarki i integralnih žitarica.

Osim za probavni sustav, istraživanja su pokazala da gingerol ima i neuroprotektivno djelovanje jer posredno utječe na povećanje količine neurotransmitera acetilkolina koji igra bitnu ulogu kod učenja i pamćenja.

Đumbir, kao i mnogi začini, ima termogeno djelovanje čime ubrzava rad metabolizma i utječe na izbacivanje toksina iz organizma, a svi znamo da je celulit potkožna nakupina vode i štetnih tvari pohranjenih u masti.

Osim toga, nekoliko studija pokazalo je da đumbir pomaže kod regulacije glukoze u krvi čime potpomaže i regulaciju težine.

Kod problema dišnog sustava, alergija, prehlada ili kašlja đumbir može biti koristan za poboljšanje prohodnosti dišnih puteva ublažavanjem simptoma stimulacijom sluznice.

Napravite čaj od đumbira za inhalaciju tako da naribate svježi đumbir, prelijete ga kipućom vodom i pustite da odstoji nekoliko minuta, a nakon toga krenite s inhalacijom. Po želji u otopinu možete dodati malo limuna i meda.

Protupalna svojstva đumbira također mogu djelovati na smanjenje bolova u zglobovima i mišićima nakon napornog treninga jer njegovi sastojci djeluju kao analgetik i poboljšavaju cirkulaciju.

Pokazalo se da je potrebno gotovo svakodnevno konzumirati svježi đumbir ili napitke od đumbira poput čaja kako bi njegovo djelovanje imalo učinka.

web_848x364px_104

RECEPTI

Napitak od limuna, đumbira i cimeta

  • čaša mlake vode, 2,5dl
  • dvije žlice iscijeđenog limuna
  • jedna žličica đumbira u prahu
  • prstohvat cimeta u prahu

Navedeni napitak može se konzumirati tijekom sedam dana tri puta dnevno prije doručka, ručka i večere, na prazan želudac.

Ulje od đumbira
Naribajte oguljeni đumbirov korijen i dobro ga procijedite kroz gazu. Tako dobiveni sok miješa se s uljem badema ili jojobe, i to u omjeru 1:5 (1 udio soka đumbira na 5 udjela ulja). Masaža ovako pripremljenim uljem može pomoći kod bolova u mišićima i zglobovima.

Oblozi od đumbira
Ogulite i izribajte jedan srednje veliki korijen đumbira, prelijte ga vrelom vodom i pustite da odstoji 15 minuta. Gazu natopite u pripremljenu tekućinu i što topliju stavite na bolno mjesto.

Piling za kožu na bazi đumbira i maslinova ulja

Ovaj prirodni piling pomoći će vam očistiti kožu, ukloniti mrtve stanice kože, poboljšati cirkulaciju i čime potencijalno može ubrzati topljenje masnoća. Ujedno će dubinski nahraniti kožu, dati joj mekoću i sjaj.

Sastojci:

  • 100 grama smeđeg šećera
  • 1 dcl maslinova ulja
  • 2 čajne žličice naribanog svježeg đumbira
  • korica od 1 limuna

Sve informacije o prehrani i dodacima prehrani možete dobiti i kod nas na nutricionističkom savjetovanju koje obuhvaća procjenu trenutačnog zdravlja i prehrambenih navika, kao i razinu fizičke aktivnosti. Na temelju dobivenih parametara, analizirat ćemo i procijeniti nutritivni status organizma te izmjeriti koliko energije zahtijeva Vaš životni stil.

Uz savjetovanje, možemo vam ponuditi i usluge 3D skeniranja obujma Vašeg tijela na Styku uređaju te SECA mBCA medicinsku analizu sastava tijela zahvaljujući kojima ćemo izraditi smjernice koje će Vam pomoći u izboru optimalnih namirnica i fizičke aktivnosti kako biste postigli i zadržali željene rezultate.

Kristina na nutricionističkom savjetovanju

Za nutricionističko savjetovanje možete se naručiti telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr. U našem cjeniku možete saznati cijenu konzultacija, kao i cijene planova prehrane.

Tea Premoša, magistrica nutricionizma

Meni