O čemu treba razmisliti prije transplantacije kose?


Prije donošenja odluke o transplantaciji kose svaki potencijalni klijent naše Poliklinike pita se je li transplantacija kose pravo rješenje za njegovu konkretnu situaciju i hoće li ulaganje vremena i novca donijeti željene rezultate.

Presađivanje kose

Kako bismo vam pomogli donijeti promišljenu odluku, sastavili smo popis od osam važnih stvari koje treba znati o transplantaciji kose, njezinim prednostima i limitima, oporavku i preduvjetima uspješne transplantacije.

1. Stadij i tip gubitka kose

Jedan od ključnih faktora prilikom procjene opravdanosti, opsega i uspješnosti transplantacije kose je stadij i tip gubitka kose, što se dijagnosticira uz pomoć Hamilton-Norwood skale.

Dok neki stadiji omogućavaju optimalne rezultate, drugi mogu tražiti da se transplantacija izvede u nekoliko puta ili da se odabere nekoliko ključnih mjesta jer ponekad nije moguće transplantirati kosu na sva mjesta pogođena gubitkom kose.

Zato je važno prije konačne odluke razgovarati s liječnikom i saznati realističnu prognozu zahvata s obzirom na stadij i tip gubitka kose.

2. Kvaliteta donorske regije

Preduvjet uspješne transplantacije kose je njezina kvaliteta i gustoća u donorskim regijama. Na svakom kvadratnom centimetru tjemena koji nije pogođen gubitkom kose obično ima između 200 i 300 vlasi kose, odnosno 80 folikularnih jedinica. Što je u donorskoj regiji više vlasi i folikula, lakše je odabrati kvalitetne folikule, bez ugrožavanja izgleda i gustoće kose donorske regije (mjesta gdje postoji zdrava i bujna kosa).

Ako ima malo donorskih regija, a kosa nije gusta, kirurg mora pažljivo donositi odluku o svakoj presađenoj folikuli. U nekim slučajevima, ako je kosa iznimno prorijeđena ili je gubitak kose u poodmakloj fazi, kirurg može zaključiti da transplantacija nije optimalno rješenje ili da se transplantacija mora izvesti u manjem opsegu od željenog. Ipak, čak i manji opseg transplantacije od željenog može pomoći boljem izgledu i zadovoljstvu klijenta.

Gubitak kose3. Uzrok opadanja kose

Uspjeh transplantacije ovisi o uzrocima gubitka kose. U nekim stanjima, transplantacija će biti trajno i kvalitetno rješenje, dok u slučaju npr. autoimunih bolesti može doći do odbacivanja cjelokupne kose, pa tako i transplantiranog dijela. Zato je jako važno prije odluke o transplantaciji posjetiti dermatologa i otkriti uzrok opadanja kose.

4. Realističnost očekivanja

Iako bismo bili sretni da možemo svakom pacijentu obećati potpun oporavak kose i povratak izvorne gustoće kose na svim regijama – moramo biti realni i na temelju pregleda i iskustva pojasniti što možemo očekivati u svakoj pojedinoj situaciji.

Gustoća presađene kose ovisi o broju raspoloživih folikula i donorskih regija, uzrocima, tipu i stadiju opadanja kose. Ako je kosa rijetka, a broj raspoloživih folikula manji, transplantacija možda neće vratiti originalno bujnu kosu – ali će unutar granica mogućeg ipak donijeti dobar rezultat.

Ponekad je potrebna relativno mala intervencija da se postigne željeni rezultat, ali je isto tako moguće i da će trebati više transplantacija za željeni rezultat.

5. Transplantacija kose i dob

Gubitak kose može se dogoditi već u dvadesetim godinama – ako za to postoje genetski preduvjeti. Ipak, liječnici ne preporučuju transplantaciju prije navršenih 35 godina. Naime, određeni dio kose predodređen je za ispadanje, ali prije trideset i pete godine ne znamo o kojoj regiji i količini će se raditi. Zato je važno pričekati trideset i petu godinu, kad se gubitak kose većinom stabilizira, pa će i rezultati biti bolji i trajniji.

Transplantacija kose

6. Oporavak od transplantacije

Oporavak od tretmana je jako brz, odmah po tretmanu pacijent može doma, FUE transplantacija radi se uzimanjem pojedinačnih folikula, pa su jedini tragovi operacije nevidljive ili jedva vidljive mikrotočkice koje nestaju nakon tjedan dana.

Pridržavanje uputa liječnika i dobra higijena osiguravaju optimalan rezultat i brz oporavak. Neke od preporuka su odmor nakon zahvata, izbjegavanja nošenja umetaka za kosu i izlaganje suncu 14 dana nakon zahvata te korištenje antibiotika i spreja fiziološke otopine.

7. Konačne rezultate treba sačekati godinu dana

Kosa iz presađenih folikula počne otpadati obično pet do sedam dana nakon zahvata – što je očekivano i omogućava rast nove kose. Prvi rezultati vidljivi su kroz 3-4 mjeseca, a nakon šest mjeseci do godine dana kosa će narasti i pacijent će ponovno imati izvornu bujnost svoje kose koja će rasti prirodno do kraja života. Kosa će narasti do željene duljine (kosa raste 1.2 – 1.5 cm mjesečno), a vlasi će postati snažnije i stopiti se s ostatkom kose.

Kosa

8. Znanje i stručnost kirurga/liječnika i reference klinike

Kao u slučaju svakog medicinskog zahvata, uvijek je važno odabrati liječnika, čije iskustvo, reference i znanje garantiraju najbolji mogući ishod.

Uz stručnost liječnika, važno je provjeriti opremljenost klinike, standarde postoperativne njege i zadovoljstvo pacijenata postignutim rezultatima. U doba modernih tehnologija vrlo lako možemo provjeriti ocjene, usporediti fotografije prije i poslije zahvata i pročitati iskustva iz prve ruke.

Martina Šarec Ivelj

Poliklinika Bagatin proglašena je 2019. najboljom klinikom za estetsku medicinu na svijetu. Ovu nagradu dodjeljuje jedna od najprestižnijih svjetskih organizacija za promoviranje medicinskog turizma, IMTJ – International Medical Travel Journal. Stalno ulaganje u razvoj i kvalitetu potvrdila su i dva certifikata Quality in International Patient Care i Excellence in Medical Tourism, a čak 11 naših liječnika proglašeno je najdoktorima 2019. godine.

Zlatko Kljajić

Naši su liječnici, stručnjaci za transplantaciju kose, također učili od najboljih! Temeljitu i sveobuhvatnu edukaciju, kroz teorijski i praktični dio, prošli su u grčkoj Advanced Hair Clinic koja je već nekoliko godina za redom proglašavana najboljom klinikom na svijetu za presađivanje kose.

A osim priznanja struke, iznimno nam je važno zadovoljstvo i povjerenje naših korisnika. Uz najviše ocjene, ponosni smo na vjernost naših klijenata i pacijenata koje vam garantira kako ćete i vi u Poliklinici Bagatin dobiti najvišu kvalitetu usluge uz stručan i prijateljski pristup. Obratite nam se s povjerenjem!

Dr. Zlatko Kljajić, specijalist otorinolaringologije

Dr. Zlatko Kljajić, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Splitu 2007. godine. Nakon obavljenog jednogodišnjeg staža, radio je godinu dana u ordinaciji obiteljske medicine te na Floridi (SAD) kao brodski liječnik. Nakon polaganja specijalističkog ispita, nastavlja raditi u KBC Split na Klinici za bolesti uha, grla i nosa s kirurgijom glave na poziciji specijalista otorinolaringologije. U međuvremenu završava i subspecijalizaciju iz audiologije i postdiplomski doktorski studij te trenutno piše doktorsku disertaciju. Zadnjih nekoliko godina dodatno se educira u području estetske medicine. Autor je nekolicine publiciranih znanstvenih radova u domaćim i inozemnim časopisima te svojom stručnošću savršeno upotpunjuje naš splitski tim.

Meni