Budućnost pomlađivanja – frakcijski skin resurfacing


Budućnost pomlađivanja – frakcijski skin resurfacingVaša koža lica prepuštena je svakodnevnim izazovima i negativnim čimbenicima koji pospješuju njeno starenje.  Starenje kože nije rezultat samo izravnih bioloških promjena i upravo čimbenici poput stresa, nedostatka sna, neuravnotežene prehrane te UV zračenja izravno utječu na izgled i kvalitetu kože.

Kako vanjski čimbenici mogu utjecat na starenje kože, tako i posebnim tretmanima možemo utjecati na njeno pomlađivanje. Odgovor koji tražite je frakcijski skin resurfacing, a radi se o tretmanu koji vašu kožu potiče na prirodnu regeneraciju. Ovaj tretman ima sposobnost da prodre duboko u vašu kožu, stimulirajući pomlađujuće efekte koji mogu trajati godinama.

Što je frakcijski skin resurfacing?

Frakcijski skin resurfacing je zahvat posebno  osmišljen za uklanjanje površinskih i umjereno dubokih linija i bora na licu, kao i sitnih ožiljaka od akni, a cilj mu je potpuno regenerirati i formirati novu sjajnu kožu.  Najblaži tretman – tzv. laserski piling predviđen je za instant „Shine“ ili „Glow“ look 24 do 48 sati nakon zahvata te se kao takav preporučuje svim osobama koje u kratkom roku žele izgledati svježije. Ostali tretmani s različitom dubinom prodiranja zahtijevaju duži oporavak kod kuće, ponekad i do tri tjedna s obaveznim izbjegavanjem sunca i svakodnevnim hidratiziranjem kože lica.

Ovim tretmanom postiže se mladolika, poželjna i prekrasna koža. Tretman djeluje na brojnim tipovima kože, uključujući veoma svijetlu i veoma tamnu kožu, a različite vrste ovog tretmana mogu vas riješiti najdubljih bora, ukloniti najzahtjevnije ožiljke te pomoći u ispravljanju raznih estetskih promjena na koži.

laser serum infusion

Koji su benefiti ovog tretmana?

  1. Smanjenje finih linija i borica

Za shvaćanje kako funkcionira tretman frakcijskim laserom, potrebno je osnovno znanje o strukturi kože. Ukratko, koža se sastoji od tri sloja, epidermis (najgornji sloj), dermis (srednji sloj) i subkutis (gusta mrežu vezivnog tkiva, povezana s masnim stanicama). Epidermis sadrži melanocite, stanice koje proizvode pigment, koji su odgovorni za boju kože. Dermis se sastoji od kolagena i vlakana elastina koji pružaju koži snagu, čvrstoću, elastičnost i gipkost. Kako tijelo stari, tako se mijenjaju i izgled te karakteristike kože. Kolagen u dermisu se postepeno gubi što pridonosi stvaranju linija na licu, opuštanju kože i borama.

Tretman frakcijskim laserom djeluje usmjereno i na epidermis i na dermis.Tijekom tretmana radi se segmentalna destrukcija površinskog sloja kože tretiranog segmenta u svrhu poticanja staničnog odgovora organizma s ciljem stvaranja novog kožnog sloja. Rezultat je redukcija bora na licu.

  1. Poboljšanje tonusa kože

Frakcijski skin resurfacing pridonosi i poboljšanju tonusa kože. Kada koža izgubi elastičnost, gravitacija uzrokuje „padanje“ lica, odnosno obješene obraze i podbradak. Ovaj tretman regenerira kožu iznutra i potiče stvaranje novog kolagena. Nakon samo nekoliko tretmana koža postaje zdravija, glatkija, napetija i vidljivo poboljšane strukture.

  1. Redukcija pigmentnih promjena

Kako starimo epidermis postaje tanji pa mrlje, tj. nesavršenosti na koži postaju vidljivije. Uzroci su mnogobrojni, a jedan od najvećih je djelovanje sunca na kožu. Ove estetske pojave nastaju uslijed prekomjerne proizvodnje i nakupljanja melanina u pojedinim dijelovima kože, a melanin je pigment koji prirodno nastaje u koži i koji joj daje boju (ten) ili pigmentaciju. Izlaganje suncu, hormonalne promjene, ozljede, genetički faktor, određene bolesti i starenje mogu uzrokovati pojačanu proizvodnju melanina u određenim područjima te tako uzrokovati pojavu hiperpigmentacija ili tamnih mrlji. Za vrijeme frakcijskog skin resurfacinga precizno se uklanja epidermis (površinski sloj kože) kako bi se došlo do donjeg sloja koji je glatkiji i mladolikiji. Tako vaša koža dobiva zdraviji izgled, a mrlje od starenje u većini slučajeva u potpunosti nestanu.

  1. Smanjenje proširenih pora

Pore se mogu začepiti što dovodi do stvaranja akni ili mitesera koji se sastoje od viška nakupljene masnoće i keratina koji potamni kad je izložen zraku. Međutim, čak i kad su pore čiste, mogu biti vidljive. Erbium laser proširio je mogućnosti za njihov tretman. Brojne studije pokazale su da su nakon samo nekoliko frakcijskih tretmana pore vidno smanjene i sužene.

  1. Ublažavanje sitnih ožiljaka od akni

Često starijem izgledu naše kože lica pridonose i sitni ožiljci od akni koji su nastali kao posljedica istiskivanja prištića. Ožiljci od akni obično su nijansu tamniji od vaše prirodne boje kože, a ponekad i koža ima crvenu nijansu. Vrlo rijetko ožiljci od akni mogu se pojaviti i kao udubine u licu. Veličina i dubina ožiljka varira od osobe do osobe, a ovisi o veličini akni koje su bile na koži. Uz pomoć frakcijskog skin resurfacinga može se, i to vrlo uspješno, ublažiti navedena problematika. Uklanjanjem površinskog sloja kože dobiva se mladolikija koža, a ožiljak smanjuje. Ako je riječ o dubljim ožiljcima učinak frakcijskog uklanjanja ožiljka bit će progresivan, što znači da rezultati postaju vidljiviji kroz par mjeseci. Ožiljak će na kraju izblijedit te se postepeno prilagoditi boji ostatka kože.

Ako se odlučite za ovaj tretman morate znati da njega mogu izvoditi samo stručne osobe, odnosno istrenirani doktori. I tada možete biti sigurni u najbolje rezultate. U Poliklinici Bagatin ovo je tretman koji bismo vam preporučili ako vas muči bilo koja od gore navedenih problematika.  Ako vas zanima više detalja o frakcijskom skin resurfacingu slobodno kontaktirajte naše osoblje telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@poliklinikabagatin.hr.

Dr. Jolanda Kanižaj-Rajković, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji, dermatokirurgiji i laserskoj medicini. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju, KBC Zagreb tijekom koje je završila stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. Aktivno je sudjelovala na kongresima organiziranim od strane Hrvatskog dermatološkog društva (HDD) i Europske akademije za dermatovenerologiju (EADV). Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore.

Meni