5 savjeta za zdravlje kože tijekom i nakon ljeta


Puno je faktora koji mijenjaju te snažno utječu na kožu lica, na kvalitetu vlažnosti, lučenja sebuma, stvaranje hiperpigmentacija ili depigmentacija. Jedan od najnemilosrdnijih je svakako sunce! Pogreške pod suncem ne možemo si priuštiti. Vidljiva cijena neopreza je crvenilo kože, no posljedice sežu dalje od našeg oka. Svako oštećenje kože naše tijelo pamti i zbraja. Čak i ono koje zaradimo u djetinjstvu.

1. savjet: Bez obzira koliko je ugodno boraviti na suncu te koliko se zaista štitili, dodir sunca na koži uvijek ostavlja trag. Čak ni hlad ne pruža potpunu zaštitu od sunca jer dio sunčevih zraka ne dolazi izravno od sunca, već odbijanjem od površine zemlje. Sunčevim zrakama izlažite se umjereno, kontrolirano i postupno te ne zaboravite da je svaki izlazak na otvoreno tijekom dana – izlaganje suncu jednako kao i sunčanje. Koristite visoki zaštitni faktor prikladan vašoj puti: ako imate svijetlu put ili puno madeža – SPF 50+, a ako ste tamniji, mediteranski tip – SPF 20.

2. savjet: Moramo znati da je koža na ženskim grudima osjetljivija, jer ju ne izlažemo suncu tijekom cijele godine. Koža na grudima, kao i na dekolteu, češće je podložnija osipima i alergijskim reakcijama na sunce. Često se javljaju kožne promjene kao što su mrlje, pjege, hiperpigmentacije ili keratoze (hrapavost). Takve promjene ne budu vidljive istoga dana, ili istoga ljeta, već naše tijelo godinama pamti učinke izlaganja suncu te se nakon nekoliko godina počnu javljati mrlje u većem obujmu. Stoga, izrazito je bitno poznavati obilježja svoje kože i pravilno je zaštititi odgovarajućim proizvodima.

3. savjet: Parfemi i kreme s jakim mirisima također mogu uzrokovati promjene na područjima koja su izložena svijetlu, pa se sunčeve mrlje mogu pojaviti na licu ili vratu i području oko uha, gdje se najčešće i nanose. Zajedničkim djelovanjem svih čimbenika (tople i vlažne kože, vjetra i kreme ili parfema), na koži dolazi do razvoja prilično snažnih sunčanih opeklina često praćenih mjehurima, koje iza sebe ostavljaju dugotrajne ružne smeđe mrlje – hiperpigmentacije. U Poliklinici Bagatin, ovom problemu, uz ostale metode liječenja, pristupamo laserskim tretmanima pomoću najboljih lasera na tržištu za uklanjanje hiperpigmentacije i ostalih pigmentnih promjena.

4. savjet: Povratak s ljetovanja pravo je vrijeme za pregled sumnjivih madeža koji mogu uzrokovati melanom. Ukoliko primijetite da je neki od madeža dobio nepravilan oblik, ako je promijenio boju, osobito ako je postao tamnosmeđ, siv, crn ili ako ima više nijansi boja, obavezno se obratite dermatologu.

5. savjet:  Posebno je važno nakon sezone sunčanja vratiti koži optimalnu vlažnost tretmanima dubinske hidratacije. Kako bi se obranila od sunca, vjetra i morske soli, koža tijekom vrućih ljetnih dana u površinski sloj šalje veće količine vode. Iz površinskog sloja voda brzo isparava, a dublji slojevi kože postaju dehidrirani, nedostaje im vode koja je potrebna za odvijanje važnih funkcija – međustanične izmjene tvari i proizvodnju elastina i kolagena, vlakana o kojima ovisi čvrstoća i tonus kože.

Važno je znati da koža bez vode postaje gruba, zadebljana i slabije podnosi štetne utjecaje. Kako se pore kože ne bi začepile suvišnim sebumom te kako to ne bi pridonijelo većim problemima kože lica kao što su akne i druge nuspojave potrebno je podvrgnuti se tretmanima za dubinsko čišćenje lica.

HydraFacial popularan je tretman lica koji istovremeno čisti, hidrira i polira kožu.

Na brz i učunkovit način dubinski čisti i pomlađuje kožu bez vremena potrebnog za oporavak. Ovaj blag i umirujući tretman pruža koži dugoročno zdravlje i prilagodljiv je specifičnim potrebama svih vrsta kože.

U Poliklinici Bagatin svaki tretman lica započinje analizom kože nakon koje slijedi odgovarajući tretmana iz palete od preko 60 tretmana lica te preporuka kućne njege.

Visia analiza

Također, dermatološkim pregledom i odgovarajućim liječenjima možemo ukloniti ili ublažiti razne kožne problematike lica i tijela, uzrokovane vanjskim ili unutarnjim faktorima.

Na dermatološki pregled ili profesionalnu analizu kože lica u Poliklinici Bagatin možete se naručiti online ili pozivom na broj 01/46 10 225. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite svoj upit.

NAPOMENA: Fotografije su ilustrativnog karaktera. Naši zdravstveni djelatnici u svom radu s klijentima i pacijentima koriste svu potrebnu zaštitnu opremu

Ana Mogulić, voditeljica kozmetologije

Sa svojim bogatim dugogodišnjim iskustvom u vlastitom salonu te kroz kontinuirano učenje i nadograđivanje svojeg znanja i vještina, Ana Mogulić, učinit će zasigurno da postanete naš zadovoljan klijent. Njezin pristup, predanost poslu i topli osmijeh pridonijet će, ne samo poboljšanju izgleda, već i da se čitavo vrijeme prilikom tretmana osjećate ugodno i opušteno.

Meni