5 savjeta za zdravlje kože tijekom i nakon ljeta!


Zaštita od suncaPuno je faktora koji mijenjaju te snažno utječu na kožu lica, na kvalitetu vlažnosti, lučenja sebuma, stvaranje hiperpigmentacija ili depigmentacija. Jedan od najnemilosrdnijih je svakako sunce! Pogreške pod suncem ne možemo si priuštiti. Vidljiva cijena neopreza je crvenilo kože, no posljedice sežu dalje od našeg oka. Svako oštećenje kože naše tijelo pamti i zbraja. Čak i ono koje zaradimo u djetinjstvu.

1. savjet: Bez obzira koliko je ugodno boraviti na suncu te koliko se zaista štitili, dodir sunca na koži lica uvijek ostavlja trag. Čak ni hlad ne pruža potpunu zaštitu od sunca jer dio sunčevih zraka ne dolazi izravno od sunca, već odbijanjem od površine zemlje. Sunčevim zrakama izlažite se umjereno, kontrolirano i postupno te ne zaboravite da je svaki izlazak na otvoreno tijekom dana – izlaganje suncu jednako kao i sunčanje. Koristite visoki zaštitni faktor prikladan vašoj puti: ako imate svijetlu put ili puno madeža – SPF 50+, a ako ste tamniji, mediteranski tip – SPF 20.

2. savjet: Moramo znati da je koža na ženskim grudima osjetljivija, jer ju ne izlažemo suncu tijekom cijele godine. Koža na grudima, kao i na dekolteu, češće je podložnija osipima i alergijskim reakcijama na sunce. Često se javljaju kožne promjene kao što su mrlje, pjege, hiperpigmentacije ili keratoze (hrapavost). Takve promjene ne budu vidljive istoga dana, ili istoga ljeta, već naše tijelo godinama pamti učinke izlaganja suncu te se nakon nekoliko godina počnu javljati mrlje u većem obujmu. Zato se toples ne savjetuje, a ako se ipak tako sunčate, tada mjere opreza moraju biti veće.

3. savjet: Parfemi i kreme s jakim mirisima također mogu uzrokovati promjene na područjima koja su izložena svijetlu, pa se sunčeve mrlje mogu pojaviti na licu ili vratu i području oko uha, gdje se najčešće i nanose. Zajedničkim djelovanjem svih čimbenika (tople i vlažne kože, vjetra i kreme ili parfema), na koži dolazi do razvoja prilično snažnih sunčanih opeklina često praćenih mjehurima, koje iza sebe ostavljaju dugotrajne ružne smeđe mrlje – hiperpigmentacije.

4. savjet: Povratak s ljetovanja pravo je vrijemeza pregled sumnjivih madeža koji mogu uzrokovati melanom. Ukoliko primijetite da je neki od madeža dobio nepravilan oblik, ako je promijenio boju, osobito ako je postao tamnosmeđ, siv, crn ili ako ima više nijansi boja obavezno se obratite dermatologu.  Takve madeže najbolje je preventivno u cijelosti kirurški ukloniti i poslati tkivo na analizu. Dermatoskopija je novija neinvazivna dijagnostička metoda u medicini koja pomoću optičkih pomagala prati pigmentne promjene na koži i omogućava otkrivanje morfoloških struktura koje nisu vidljive golim okom. Pomoću dermatoskopa detektiraju se prvi stadiji kožnih tumora što uvelike povećava šanse za oporavak.

5. savjet:  Posebno je važno nakon sezone sunčanja vratiti koži optimalnu vlažnost tretmanima dubinske hidratacije. Kako bi se obranila od sunca, vjetra i morske soli, koža tijekom vrućih ljetnih dana u površinski sloj šalje veće količine vode. Iz površinskog sloja voda brzo isparava, a dublji slojevi kože postaju dehidrirani, nedostaje im vode koja je potrebna za odvijanje važnih funkcija – međustanične izmjene tvari i proizvodnju elastina i kolagena, vlakana o kojima ovisi čvrstoća i tonus kože. Važno je znati da koža bez vode postaje gruba, zadebljana i slabije podnosi štetne utjecaje. Kako se pore kože ne bi začepile suvišnim sebumom te kako to ne bi pridonijelo većim problemima kože lica kao što su akne i druge nuspojave potrebno je podvrgnuti se specijalnim tretmanima za svaki tip kože lica.

U Poliklinici Bagatin (www.poliklinikabagatin.hr) jako nam je bitan individualan pristup svakom klijentu što znači da svaki tretman lica započinje profesionalnom analizom kože lica, nastavlja se odabirom odgovarajućeg tretmana iz palete od preko 40 tretmana te preporukom kućne njege. Stručna analiza kože lica nama predstavlja temelj uspješnog savjeta i brige o klijentima. Također, dermatološkim pregledom i odgovarajućim liječenjima možemo sve vaše problema kože lica i tijela uzrokovane bilo kojim vanjskim ili unutarnjim faktorima ukloniti ili ublažiti.

Na dermatološki pregled ili analizu kože lica u našoj Poliklinici možete se naručiti online ili pozivom na broj 01/46 10 225. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite svoj upit.

Dr.sc. Dinko Bagatin, dr.med., specijalist opće i plastične kirurgije

Dr. Dinko Bagatin najviše se bavi estetskom i rekonstruktivnom kirurgijom te mu je cilj omogućiti pacijentima najbolji mogući izgled te bolji život uz pomoć kirurgije. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici Merkur, a specijalizaciju iz opće i plastične kirurgije na Klinici za kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru Rebro. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i Hrvatskog kirurškog društva te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni