11 stvari koje trebate znati o kemijskom pilingu


Kemijski pilinzi su postupci primjene kemijskih otopina na kožu u svrhu eksfolijacije odebljane površine kože i stimulacije proizvodnje kolagena. Izvrsna su metoda za liječenje akni, ožiljaka, hiperpigmentacijskih mrlja te za ublažavanja plićih bora, a mogu se koristiti i za osvježenje kože lica. U Poliklinici Bagatin koristimo profesionalne pilinge dvaju vrhunskih proizvođača – Enerpeel Neostrata pilinge te ZO Signature Peels pilinge.

Kako bi smo vas upoznali s kemijskim pilinzima, donosimo vam ključne informacije koje trebate znati o njima, uključujući pripremu i njegu poslje tretmana.

1. Započnite s posjetom ovlaštenom dermatologu

Evo i zašto: samo vam dermatolog može objasniti razliku između madeža, pjege, melasme i nečeg zlokobnog poput raka kože. Školovani stručnjaci jedni mogu procijeniti vašu vrstu kože na Fitzpatrickovoj skali (skali koja klasificira tipove kože prema količini pigmenta i reakciji kože na izlaganje suncu), etničko porijeklo te životni stil kako bi utvrdili koji vam kemijski piling najbolje odgovara. Kemijski piling i slični tretmani lica u rukama nestručnih osoba mogu nanijeti veliku štetu koži te je potrebno dobro obratiti pozornost na stručnu obuku osobe koja vam radi tretman.

Poliklinici Bagatin uvijek prije tretmana našim klijentima i pacijentima preporučamo analizu kože lica  kako bismo saznali koji su tip kože i koji je tretman idealan za njih. Za vrijeme profesionalne analize kože medicinski kozmetolog ili dermatolog određuju tip i stanje kože, stupanj vlažnosti te preporučuju tretman idealan za problematiku.

 2. Raspitajte se koju vam jačinu kemijskog pilinga dermatolog preporuča

Ljudi su znatiželjni po pitanju kiselina koje se koriste u kemijskom pilingu, no činjenica je da su kemijski pilinzi kombinacija umjetnosti i znanosti. Dermatolog će prilagoditi kemijski koktel vama, a njegov sastav veoma ovisi o vrsti, stanju i problemu kože pojedinca. Vrsta kemijskog pilinga povezana je s patologijom problema, odnosno, sa stanjem kože te se tek nakon dermatološkog pregleda odlučuje koja dubina pilinga je potrebna, odnosno koja će se kiselina upotrijebiti

Možemo izdvojiti Zo Signature Peels liniju kao piling agens prilagođen stanju i potrebama kože te vremenskom periodu kojeg možete odvojiti za tretman.

Dr. Obagi, tvorac Zo Signature Peels linije, razvio je jedinstvenu ideju o korištenju tzv. visokopotentnih sastojaka s jedinstvenim sistemima dostave potrebnih sastojaka pod kožu. ZO Skin kozmetika pomaže u rješavanju problema, ne samo na površini kože već i na staničnoj razini.

Važno je raspitati se o kiselinama koje se rabe, no bitnije je ozbiljno shvatiti snagu kemijskog pilinga jer to kasnije utječe na vaš životni stil. Npr., ako na piling tretman odete u srijedu, a imate važan događaj u subotu, željet ćete izbjeći jače pilinge od kojih bi vam se moglo prhutati lice. Ili, pak, nećete organizirati odmor na sunčanoj plaži mjesec dana nakon srednje dubokog pilinga.

U slučaju da kroz koji dan imate važan događaj, a ipak želite osvježiti lice, možete napraviti tzv. Red Carpet peeling. Ovaj brz i efikasan tretman moguće je napraviti u kratkom vremenskom roku, toliko kratkom da ga mnogi nazivaju i ‘lunch time’ tretmanom. Iako konkretnog oporavka nakon tretmana nema, ukoliko se radi u vrijeme sunčanih i ljetnih razdoblja, preporuča se konstantno korištenje zaštitnih krema (SPF 30 – SPF 50).

3. Prilagodite njegu kože prije, za vrijeme i nakon pilinga

Dermatolog bi vam trebao pomoći s uputama čim dogovorite kemijski piling. Opće je pravilo izbjegavati retinol i depilaciju voskom tjedan dana prije pilinga. Također, ako ste skloni herpesu, popričajte s dermatologom da vam preventivno prepiše antiviralni lijek.

Jednako je važno njegu kože prilagoditi tako da pomogne u oporavku kože odmah nakon kemijskog pilinga, pogotovo onih jačih vrsta. To znači oboružati se veoma nježnim i ublažavajućim sredstvima za čišćenje i vlaženje lica. Izbjegavajte serume, kiseline i sve za eksfolijaciju kože bar tjedan dana. Ako pak idete van obvezno nanesite kremu za sunčanje! Nakon kemijskog pilinga, u Poliklinici Bagatin preporučamo dermokozmetičke proizvode koji su bogati aktivnim sastojcima i iz tog razloga ubrzavaju oporavak kože.

Primjerice, REVIDERM Calming Hydro maska smanjit će iritacije na koži nakon tretmana, a Hyaluron Hydro Balance hidratizirat će gornji, rožnati sloj kože na kojeg je tretman najviše utjecao. Tu su i Zo Skin proizvodi namjenjeni dubinskoj hidrataciji i oporavku kože. Ovo su idealni tretmani za kućnu njegu za vrijeme oporavka kože koji u slučaju jačih pilinga može potrajati i do nekoliko dana.

 4. Postanite ovisnik o kremi za sunčanje

Iznimno je važno izbjegavati sunce tjedan ili dva nakon pilinga, a ako morate izaći van, uzmite šešir širokog oboda i nanesite dovoljno kreme za sunčanje. Naime, koža je nakon kemijskog pilinga iznimno osjetljiva na sunce.

 5. Srednje duboki piling dogovorite barem šest tjedana prije odmora na suncu, bilo plaži ili snijegu

Jeste li znali da ekstremne temperature, i niske i visoke, mogu uzrokovati hiperpigmentaciju na vašoj koži koja se oporavlja? Pa tako čak i sa šeširom širokog oboda te dvostrukim nanosom kreme za sunčanje, nećete imati šanse. To se odnosi i na saune te parne sobe, stoga ih izbjegavajte barem mjesec dana.

6. Imate izgovor da nevježbate, barem 48 sati

Većina dermatologa preporuča izbjegavanje znojne tjelovježbe 48 sati nakon tretmana, osobito ako ste bili na pilingu koji zahtjeva kasnije ispiranje kod kuće. Također, izbjegavajte bazene za vrijeme oporavka jer klor isušuje kožu.

7. Ne skidajte kožu koja se guli

Koža se počne guliti, obično oko usta, nosa ili brade koji dan nakon tretmana što se širi na cijelo lice kroz idućih par dana. No nipošto nemojte sami guliti kožu s lica. Iako će vam se činiti da niste ništa oštetili, moguće je da će vam se kasnije vidjeti mrlja. Najbolji način za oporavak kože je da lagano tapkate ručnikom po njoj nakon što operete lice i lagano nanesete masniju kremu.

8. Što jači piling – to duži oporavak

S jačim kemijskim pilingom koža bi vam mogla izgledati „otrcano“, tako da u tom slučaju planirajte dugi vikend za vrijeme kojeg nećete morati izlaziti iz kuće niti viđati ljude koji vam nisu bliski. Nakon jakih pilinga, lice će vam biti crveno i mogli biste biti otečeni. Također, nakon što se koža krene guliti, očekujte prhutasto lice i idućih par dana. Sve to, dakako, ovisi o jačini pilinga, no čak i s laganim pilingom gdje je piling mikroskopski, možete par dana očekivati da će vam koža biti zategnuta i suha.

 9. Ako vam se koža ne guli, to ne znači da je piling bio neuspješan

To se događa kod laganijih kemijskih pilinga, no u tom slučaju znajte da iako to nije vidljivo, dolazi do mikroskopskog guljenja kože. U tom slučaju možete pokušati protrljati čelo i primjetit ćete da se sitni komadići kože gule, posebno ako vam je koža dobro ovlažena. Ne brinite, iako nije vidljiv, piling i dalje djeluje!

10. Pilinzi najbolje djeluju u nizu više različitih pilinga, no nemojte pretjerati

Dermatolog će vam preporučiti pravi raspored kemijskog pilinga te vam može preporučiti srednje duboki piling par puta godišnje, no probajte u razmacima između pilinga ubaciti raznolike površne pilinge. Također, koža se s višegodišnjim pilingom navikne na određenu vrstu tretmana zbog čega je nužno promijeniti vrstu pilinga. Najvažnije je da ne pretjerate s pilingom jer tako možete stanjiti svoju kožu, čime ona dobiva voskasti izgled i gubi zaštitni sloj.

11. Kemijski piling možete kombinirati s drugim tretmanima lica

Kemijski pilinzi mogu se nadopuniti s raznim tretmanima lica, ovisno o problematici, poput mikrodermoabrazije, laserskih tretmana ili pak mezoterapijom, no prepustite vašem dermatologu da vodi brigu o vašoj koži i tretmanima koji su idealni za vas te budite iskreni o tome koje proizvode rabite kod kuće.

U nastavku preuzmite svoj besplatni primjerak Vodiča za pomlađivanje lica u kojem ćete pronaći sve detalje o nekirurškim i kirurškim metodama pomlađivanja u našoj Poliklinici.

Na kemijski piling ili bilo koji drugi tretman pomlađivanja kože, možete se naručiti online ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Imate li dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite svoj upit.

Dr. Snježana Kramarić, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Snježana uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju u KBC Osijek i KBC Zagreb. Završila je stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Redovito sudjeluje na tečajevima trajne edukacije te prisustvuje na raznim kongresima iz struke. Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore. Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom.

Meni