×

Besplatna analiza lica

Saznajte više

Dječja stomatologija

Pedodoncija ili dječja dentalna medicina dio je dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem zubi kod djece.

Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koje djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na trajnim zubima.

Prvi posjet stomatologu

Naši doktori dentalne medicine blisko surađuju s roditeljima kako bi stvorili pozitivan odnos djeteta prema ordinaciji i stomatološkim zahvatima te kako bi malenim pacijentima omogućili da se osjećaju ugodno, sigurno i opušteno.

Prvi posjet djeteta stomatologu trebalo bi planirati već u dobi od godine dana, prilikom nicanja prvih mliječnih zubića.

Ovakvim ranim pristupom mogu se na vrijeme primijetiti eventualni problemi u oralnom zdravlju djeteta, a roditelji se mogu informirati o važnosti preventivnih mjera poput pravilnog četkanja zuba, izbora zubne paste i četkice.

Dječja stomatologija

Imajte na umu da je zdravlje mliječnih zuba izuzetno bitno, a redovitim posjetima stomatologu na vrijeme se mogu prepoznati ortodontske anomalije.

Prvi susret djeteta sa stomatološkom ordinacijom treba uključivati upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i općenito zubima, bez zahvata koji bi mogao izazvati negativnu reakciju i ''strah od stomatologa''.

U Poliklinici Bagatin, prilikom posjeta našim stomatolozima možete očekivati:

  1. Tijekom prvog susreta radimo na tome da dijete stekne povjerenje u stomatologa. Zato je važno da prvi posjet bude u situaciji kada još nema potrebe za stomatološkim liječenjem kako bi dijete posjet stomatologu doživjelo kao nešto potpuno prirodno i bezbrižno.
  2. Ako je dijete maleno i još samostalno ne pere zube, podučavamo roditelje kako mogu pravilno brinuti za prve zubiće svojih mališana.
  3. Djecu koja samostalno brinu o zdravlju zubi učimo kako ispravno pristupiti održavanju oralne higijene. 
  4. Kroz zanimljive ilustracije i priču animiramo ih da nauče što je karijes i zašto je bitno redovito i pravilno njegovati zube, a kroz igru nastojimo i pregledati trenutačno stanje zubi i desni.
  5. Sva djeca koja se ohrabre na terapiju dobivaju posebnu diplomu za hrabrost u našoj Poliklinici.
  6. Nakon posjeta, djeca dobivaju svoj prvi paketić za održavanje zuba kao i daljnje upute kako nastaviti prati i održavati zube kod kuće.
Dječja stomatologija
 

Mliječni zubi

Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života, a do treće bi godine trebalo biti prisutno svih 20 mliječnih zubi.

Vrlo je važno očuvati mliječne zube jer oni, prvenstveno, čuvaju mjesto trajnim zubima, a prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast.

Zato, u slučaju preranog gubitka mliječnih zuba, dolazi do pogrešnog razmještanja trajnih zuba, odnosno različitih ortodontskih anomalija.

Dječja stomatologija

Trajni zubi resorbiraju korijene mliječnih prethodnika pri čemu se ovi rasklimaju i sami ispadnu, a u slučajevima kada je ispadanje otežano - stomatolog može izvaditi mliječne zube.

Fluoridacija

Najbolja prevencija nastanka karijesa jest fluor koji štiti caklinu zuba, čini je otpornijom te potiče remineralizaciju tkiva čime zaustavlja početni karijes.

Fluoridacija povećava obranu zuba od karijesa tako da smanjuje razvoj bakterija, povećava količinu i kvalitetu sline te čini zube otpornijima.

Postupak se vrši tako da se mliječni i trajni zubi premazuju fluorom u obliku tekućine, gela ili laka.

Sam postupak je brz i bezbolan te je odlična metoda sprječavanja karijesa kod mladih zuba.

Pečatni ispuni ili pečaćenje fisura

Pečaćenje fisura je preventivni postupak kojim nastojimo spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima.

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica.

Oblik i dubina fisura razlikuju se od osobe do osobe, odnosno od djeteta do djeteta, a utječu na rizik od pojave karijesa. Duboke fisure s uskim ušćem na kojeg se nastavlja proširenje predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje bakterija.

Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom koji bojom odgovara boji zuba.

Preporuka je postupak pečaćenja provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba.

 

Više o načinima plaćanja i cijenu pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.