×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Ortognatska kirurgija čeljusti

Ortognatska kirurgija podrazumijeva pomicanje jedne ili obiju čeljusti u svrhu poravnanja i ispravljanja nepravilnost. Dakle, korektivna kirurgija čeljusti potrebna je u situacijama kada gornja i donja čeljust nisu u dobrom odnosu ili zubi u gornjoj i donjoj čeljusti ne čine dobar zagriz, jednostavno 'ne pašu'. Uz izgled i funkciju žvakanja, ortognatskim zahvatom pacijentu se potencijalno mogu popraviti govorne mane i nepravilosti u disanju.  

Opis zahvata

Budući da je rast čeljusti postepen tijekom rasta i razvoja, događaju se slučajevi kada gornja i donja čeljust ne rastu istom brzinom. Također, razlika u stupnju razvijenosti gornje i donje čeljusti može biti prisutna od samog rođenja, može biti posljedica nasljeđivanja, a može i biti uzrokovana traumom u djetinjstvu.

Nastavno, postoje tri vrste ortognatske operacije: maksilarna, mandibularna i bimaksilarna osteotomija.
Maksilarna osteotomija naziv je za operaciju na gornjoj čeljusti, odnosno na gornjoj vilici. Izvodi se prilikom brojnih indikacija, primjerice:  kada gornja čeljust značajno strši ili se povlači, u slučaju otvorenog zagriza ili uslijed križnog zagriza, odnosno, kada je neki od donjih zuba pozicioniran izvan gornjih zuba u zatvorenim ustima.
Mandibularna osteotomija odnosi se na operaciju koja se izvodi na donjoj čeljusti (mandibuli) pa se još naziva i operacija na donjoj vilici. Najčešće se izvodi kada donja čeljust značajno strši ili se povlači.
Bimaksilarna osteotomija je operacija na gornjoj i donjoj čeljusti istovremeno. Izvodi se kada problematika utječe na obje čeljusti. Ovo je, ujedno, i najčešći zahvat.
Kako pomičemo čeljust, pomiču se i zubi. Iz tog su razloga ortodont i maksilofacijalni kirurg blisko povezani, odnosno, usko surađuju prilikom izrade plana i pripreme za ortognatsku kirurgiju.
Naime, kako bi funkcija čeljusti pacijenta bila uredna, a zubi i zagriz bili u pravilnom odnosu, specijalist ortodoncije izvodi posebnu pripremu prije i nakon kirurškog zahvata. To u većini slučajeva podrazumijeva nošenje aparatića za zube prije operacije, ali i nakon zahvata, tijekom oporavka dok se procesi zacjeljivanja i poravnanja ne završe.

Kandidati

Fotografije prikazuju stvarno stanje promjene prije i nakon izvođenja predmetnog zahvata. Rezultati svakog zahvata su individualni te se razlikuju od osobe do osobe, a slijedom čega Poliklinika Bagatin ne može jamčiti jednake rezultate kod svakog pojedinog klijenta.
Idealan kandidat za korektivnu kirurgiju čeljusti je onaj koji pati od jednog ili više problema s oralnim zdravljem uključujući probleme sa žvakanjem, bruksizam (stiskanje i brušenje zubi), govorne probleme, problema s temporomandibularnim zglobom…

Ako imate jedan od ovih simptoma, potencijalni ste kandidat za korektivnu kirurgiju čeljusti:

 • isturena čeljust ili neproporcionalan izgled lica
 • poteškoće s odgrizanjem i žvakanjem hrane
 • teškoće s gutanjem
 • stalni bolovi u čeljusnom zglobu
 • kod govora ili smijanja vidi vam se zubno meso
 • otvoreni zagriz (kod zatvorenih usta postoji prostor između gornjih i donjih zuba)
 • duboki zagriz (zubi gornje i donje čeljusti se previše preklapaju, gornja čeljust pređe preko gornje)
 • urođena ili stečena asimetrija lica
 • kronično disanje na usta
 • izrazito hrkanje i gušenje u snu (Sleep apnea)

Operacija čeljusti prikladna je za pacijente nakon prestanka rasta, najbolje između 17. i 21. godine starosti.  Naravno, za zahvat se moguće odlučiti i u kasnijoj životnoj dobi, recimo oko 40. godine.  

Prije same operacije liječnik će složiti detaljan plan terapije i liječenja. Ovisno o vašoj problematici, liječenje će zahtijevati ortodontsku terapiju prije operacije, a vrlo često i nakon operacije.

Naravno, prvi korak je detaljan pregled i, ako je potrebno, popravak i sanacija svih zuba te kanala.

Ako je zbog potreba ortodoncije ili kirurgije potrebno vađenje zuba, u terapiju se uključuje i oralni kirurg što korektivnu kirurgiju čeljusti čini u potpunosti multidisciplinarnim zahvatom.

Priprema

Prije kirurškog zahvata važno je biti u dobrom zdravstvenom stanju. Loše zdravlje može utjecati na sposobnost zacjeljivanja i povećati rizik od komplikacija.

Prvi korak je detaljna obrada. Obradu čine fotografije, CBCT / RTG snimanje i uzimanje otisaka gornje i donje čeljusti. Nakon što cijeli tim napravi analizu fotografija, kefalometrijsku analizu (mjerenja kuteva i ravnina lica) te analizu modela čeljusti, može se donijeti plan liječenja.

U mnogim slučajevima, zahvatu prethodi ortodontska terapija koju je potrebno započeti nekoliko mjeseci, a možda i godina, prije vaše operacije. Važno je uskladiti zube i izravnati ih u pripremi za postupak.
Ukoliko pušite, potrebno je prestati 4 – 6 tjedana prije zahvata, a 2 tjedna prije prestati uzimati aspirine ili bilo koje druge dodatke koji utječu na koagulaciju krvi te određene lijekove koji sprječavaju stvaranje upala jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati značajnije krvarenje.
Usporeno zacjeljivanje od korektivne operacije čeljusti može dovesti do ozbiljnih posljedica, poput upale kosti i infekcija. Morate biti sposobni i voljni slijediti postkirurške upute koje će vam pomoći smanjiti rizik od komplikacija.

Tijek zahvata

Operacija čeljusti izvodi se pod općom anestezijom.
Operacija će trajati od 2 do 6 sati, točno vrijeme ovisi o konkretnom postupku koji se izvodi. Tijekom operacije čeljusti većina rezova napravljena je u unutrašnjosti usne šupljine, u ustima. U rijetkim slučajevima se rez radi izvana stoga su ožiljci na licu ili bradi malo vjerojatni.

 

Operacije gornje čeljusti  (maksilarna osteotomija)

Tijekom ovog  zahvata kirurg radi rez na desnima (sluznici usne šupljine) iznad gornjih zuba, što mu omogućava pristup kostima gornje čeljusti. Potom reže kost gornje čeljusti na način koji omogućuje da je pomiče kao jednu cjelinu. Gornji dio čeljusti nakon toga pomiče se naprijed, natrag, dolje ili gore tako da se poravna i pravilno uklopi u donje zube.

Na novo pozicioniranu čeljust postavljaju se titanske pločice i vijci kako bi namještenu kost držali u novom položaju. Šavovima se zatvori rez na desnima i zacjeljivanje može započeti.

Ovisno o problematici, ponekad je potrebno gornju čeljust rascijepiti u više dijelova, da se for­mi­ra dovoljno širok zubni luk. Ti rezovi na kosti odvijaju se npr. u srednjoj liniji na nepcu ili iz­me­đu zubnih korjenova.

 

Operacija donje čeljusti (mandibularna osteotomija)

Prilikom mandibularne osteotomije kirurg će napraviti rez na desnima (sluznici usne šupljine) sa svake strane donje čeljusti, odmah iza kutnjaka te izrezati kost donje čeljusti što mu omogućava da je pažljivo premjesti u novi položaj. Tako unaprijed ili unatrag pomaknuta kost učvršćava se pločicama i vijcima u novi položaj nakon čega će se rezovi na desnima pažljivo zatvoriti, odnosno, sašiti s nekoliko šavova.

Pločice i vijci koji se postavljaju u operaciji su načinjeni od titana i tkivo ih ne odbacuje. Nije ih potrebno naknadno vaditi.

Bimaksilarna osteotomija

Tehnike korištene za ovu operaciju uključuju kombinaciju postupaka maksilarne i mandibularne osteotomije. Budući da operacija na obje čeljusti može biti složena, kirurg najčešće koristi softver za trodimenzionalno modeliranje koje mu pomaže u planiranju i izvedbi operacije.

Također, s bilo kojim od navedenih zahvata može se kombinirati i osteotomija brade.

Oporavak

Nakon operacije potrebno je ostati u Poliklinici na promatranju 1 dan.
Prilikom otpuštanja na kućnu njegu, dobit ćete u potpunosti prilagođene upute za prehranu i oralnu higijenu koje je važno pažljivo slijediti tijekom oporavka.

Pojava oteklina, ukočenosti, utrnutost i nelagode na licu i čeljusti nakon operacije je normalna. S vremenom će potpuno nestati. U međuvremenu, liječnik će vam propisati lijekove kojima će olakšati ove simptome.

U nekim slučajevima može se osjetiti utrnulost gornje ili donje usne. To je obično privremeno i nestat će tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci.

Početni oporavak može trajati između 6 i 12 tjedana, s time da se pacijent nakon otprilike 2 tjedna može vratiti na posao, ali ne fizički zahtjevan – ovo i procjeni liječnika. Nakon 6 - 8 tjedana oporavka, ortodont će nastaviti poravnavati zube pomoću aparatića.

Žvakanje je otežano pa ćete neko vrijeme uzimati samo tekuću ili kašastu hranu. Prehrana se postupno normalizira 4 do 6 tjedana nakon zahvata.

Imajte na umu da je dobra higijena usne šupljine preduvjet za oporavak bez komplikacija. Iako, zbog otekline, pranje zubi može biti bolno i otežano, važno je ustrajati u održavanju osnovne higijene. Poslije svakog obroka, zubi i zubno meso moraju se oprati četkicom za zube pri čemu je potreban oprez u području same rane. Dezinficirajuće vode za ispiranje usta i antiseptički čajevi (npr. žalfija) pridonose oporavku.

Mjere opreza

U nekim slučajevima potrebna je dodatna antibiotska zaštita.

Poslije zahvata dolazi do oticanja obraza i usnica. Standardni otok se povlači 7 do 14 dana nakon operacije, no može se u pojedinim slučajevima zadržati i duže.

U prvim danima može nastupiti kapljičasto krvarenje iz područja rane, koje djelomično otječe preko nosa.

Po potrebi, u slučaju mogućnosti jačeg krvarenje, što će procijeniti kirurg, mogu se staviti drenažne cjevčice.

Kod rezova se koriste materijali koje tijelo samo razgradi pa šavove nije potrebno vaditi.

Cijena

U suradnji s bankama Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu tretmana možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Najčešća pitanja

Većini pacijenata nije potrebno više od mjesec dana spojenih čeljusti ili minimalnih pomaka.  Za to vrijeme teško je govoriti, jesti ili prati zube stoga se valja prilagoditi tekućoj ili kašastoj prehrani, a privremeni gubitak kilograma je uobičajen.

Fiksacijom titanskih pločica. U ortognatskoj kirurgiji čeljusti su pravilno postavljene kroz posjekotine (osteotomije) u kosti, a male, posebno dizajnirane koštane pločice i vijci postavljaju se kako bi segmenti čeljusti ostale u ispravnom položaju. Također, većini se pacijenata čeljusti drže zajedno pomoću ortodontskih gumica između gornjeg i donjeg aparatića.

Kad se ortodontsko pomicanje zuba prije zahvata dovrši, kirurg  ima precizne (gipsane) modele zubala, a uz to i snima lica, profil i osmijeh pacijenta.
Također se rade vrlo precizne rendgenske snimke (CBCT), a predložena operacija planira se sa sofisticiranim softverom koji omogućuje kirurgu da točno vidi koliko je milimetara i stupnjeva pokreta potrebno napraviti u 3 dimenzije, a kako bi vaši zubi pravilno zagrizli i postigli simetriju čeljusti i lica.

Većina manjih neusklađenosti zuba ispravlja se samo ortodontskim liječenjem. Odstupanja koštanih, čeljusnih deformiteta zahtijevaju operaciju.

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
 • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
 • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
 • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".