×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Alopecija

Koji su uzroci alopecije?

Androgena alopecija javlja se pod utjecajem androgena, muškog spolnog hormona (npr. dihidrotestosterona). Češća je u muškaraca, ali se pojavljuje i kod žena uslijed pada razine estrogena, npr. nakon poroda, u menopauzi ili uslijed sindroma policističnih jajnika.

Uzroci alopecije areate nisu još posve istraženi, ali vjeruje se kako je riječ o nekoj vrsti imunološkog poremećaja koji dovodi do toga da imunološke stanice napadaju folikule.

Vjeruje se kako alopecija areata i androgena alopecija imaju genetsku podlogu, dok se kod drugih alopecija radi o kombinaciji okolišnih faktora, oboljenja, konzumacije lijekova, infekcija ili mehaničkim uzrocima (čupanje kose stegnutim frizurama ili radi trihotilomanije, psihičkog poremećaja).

Koliko brzo alopecija napreduje?

Alopecije mogu započeti naglo i brzo napredovati ili se razvijati polako, mjesecima ili čak godinama. Muškarci tipično počinju gubiti kosu u mlađoj dobi, dok je kod žena gubitak kose obično vezan uz srednju dob.

Koje su različite vrste alopecije?

Androgena, alopecija areata, telogeni efluvij, univerzalna alopecija (Alopecia universalis), totalna alopecija (Alopecia totalis), ofijaza (Ophiasis), alopecija uslijed čupanja kose, trihotilomanija, folikulitis.

Je li alopecija nasljedna?

Neke vrste alopecije, prije svega androgena alopecija i alopecija areata, imaju  nasljednu osnovu i javljaju se kao rezultat međudjelovanja genetskih i okolišnih faktora.

Koje su mogućnosti liječenja alopecije?

Najbolje rješenje za izgubljenu kosu uslijed alopecije u najvećem je broju slučajeva transplantacija kose FUE metodom.

Uz transplantaciju, stručnjaci preporučuju i mezoterapiju te terapiju matičnim stanicama. Ovi tretmani dubinski hrane i oporavljaju folikule i sve stanice vlasišta pa pomažu očuvanju i ponovnom rastu vlasi.

Androgenu alopeciju može se liječiti lijekovima (minoksidilom, finasteridom, antiandrogenima ili estrogenima), ali s obzirom na to da su ti lijekovi potencijalno toksični, odluku o njihovom uzimanju mora donijeti specijalist dermatolog.

Važno je napomenuti da su u Poliklinici Bagatin ovi lijekovi dostupni u obliku spreja ili gela za lokalnu primjenu čime se ostvaruje jednako učinkovit poticaj za rast kose, ali bez popratnih nuspojava koje se mogu javiti kada ove lijekove uzimamo u obliku tableta. Lokalna primjena navedenih sprejeva i gelova preporuča se nakon transplantacije kose barem godinu dana po učinjenoj transplantaciji s terapijom prorijeđene kose vlastitom krvlju.

Osnovna terapija za alopeciju areatu obično su kortikosteroidi koji ponekad mogu zaustaviti napredovanje alopecije i pomoći očuvanju kose.

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.